• BIST 100

    11288,05%-0,71
  • DOLAR

    41,10% 0,23
  • EURO

    47,98% -0,04
  • GRAM ALTIN

    4562,43% 1,19
  • Ç. ALTIN

    7244,37% 0,74

Çocuklarda kalıcı görme kaybına neden olan sinsi hastalık: üveit

Üveit, göz içi iltihaplanması olarak tanımlanır ve ciddi bir göz hastalığıdır.

1289 OKUNMA
TARİH: 7.02.2025 17:09
Son Güncelleme: 7.02.2025 17:09

Çocuklarda kalıcı görme kaybına neden olan sinsi hastalık: üveit

Üveit, göz içi iltihaplanması olarak tanımlanır ve ciddi bir göz hastalığıdır.

SAĞLIK 7.02.2025 17:09:00 1289
Haberi Sesli Oku
Çocuklarda kalıcı görme kaybına neden olan sinsi hastalık: üveit

Üveit, göz içi iltihaplanması olarak tanımlanır ve ciddi bir göz hastalığıdır. Çocuklarda kalıcı görme kaybına yol açabileceği için oldukça dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu belirten Dünyagöz Hastaneler Grubu Üveit Bölüm Başkanı Prof. Dr. Merih Oray, özellikle çocukluk çağı eklem romatizması (juvenil artrit) olan çocuklarda, üveit daha ağır seyredebildiğini belirtti. Bu hastalığın, gözdeki iltihaplanma nedeniyle görme kaybına yol açabileceğine ve eğer tedavi edilmezse kalıcı hasara neden olabileceğine dair açıklamalarda bulundu.

Gözün damardan zengin orta tabakasının iltihaplanmasıyla üveit hastalığı meydana gelmektedir. Başta behçet hastalığı, ankilozan spondilit, iltihaplı bağırsak hastalığı olmak üzere birçok romatizma hastalığında ve multiple skleroz (MS) gibi nörolojik hastalıklarda üveit görülebilir.

Üveit hastalığı ve tedavi yöntemlerine ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Merih Oray, “Gözün İris dokusunu tutan ve gözün ön kısmına sınırlı olan üveitlerde; göz küresinde dokunmakla ve sağa-sola çevirmekle hissedilen ağrı, ışık hassasiyeti, kızarıklık ve bulanık görme belirtileri ön plana çıkar. Bu belirtiler iltihabın alevlendiği dönemi yansıtır ve mutlaka tedavi gerektirir. Gözün arka kısmında yer alan üveitlerde ise bulanık görme ve siyah noktalar görme belirtileri ön plandadır. Özellikle makula dediğimiz görme noktasının iltihabi tutulumu doğru tedavi edilmediği taktirde komplikasyonlara ve kalıcı görme kaybına neden olabilmektedir. Üveit için bir kere tedavi olup iyileştim denilmemeli, uzun yıllar doktor kontrolü gerektiren bir hastalık olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.

ÇOCUKLUK ROMATİZMASI OLAN ÇOCUKLARDA SIK GÖRÜLÜYOR

Üveit hastalığının her yaş grubunda gelişebildiğini söyleyen Prof. Dr. Merih Oray, özellikle çocuk yaş grubunda bu hastalığın, körlüğe kadar varan komplikasyonlar ile ciddi bir sağlık problemine neden olabileceğini dikkat çekti.

"Görme kaybı değişkenlik göstermekle beraber yüzde 10-15 ciddi görme kaybı riski vardır. Fark edilmeden sinsice ilerleyen bu hastalığın tekrarlamasını önlemek için altında yatan sebeplerin de araştırılması şart. Özellikle çocukluk çağı romatizması olan çocuklarda sık aralıklarla göz taraması yapılmasının önemine vurgu yaparak, “Bu çocuklarda eklemlerde iltihap olduğu gibi gözde de olabiliyor. Bazen gözde kızarıklık olmuyor çocuklar küçük olduğu için bunu ifade edemiyor. Aileler de fark edemiyor. O nedenle bu çocukları rutin aralıklarla mutlaka üveit uzmanı göz doktoruna götürmek lazım. Bazen çocukların muayenesi de zor oluyor. Planlı sistemik bir tedavi uyguluyoruz. Uzun vadede fark edilmezse ciddi yan etkileri olabilir. Katarakt, göz tansiyonu gibi problemler ortaya çıkabilir. Zaman içerisinde de görme kaybına da yol açabiliyor” dedi.

ACİL MÜDAHALE EDİLMESİ GEREKEN BİR HASTALIKTIR

Üveit hastalığının erken dönemde teşhis edilerek hasta tedaviye yönlendirildiği durumlarda, mevcut görme seviyelerinin artırılabilir ya da korunabilir olduğunu belirten Prof. Dr. Merih Oray, “Ne şiddette olursa olsun, üveit acil müdahale edilmesi gereken bir hastalıktır. Geç kalındığında hastalık ilerler ve iltihap nedeniyle göz bebeğinde şekil bozuklukları, katarakt, göz tansiyonu yükselmesi gibi komplikasyonlara neden olabilir. Zaman içerisinde geçirilen ataklar göz içerisinde yapısal hasara yol açıyor. Göz sinirinde ve görme noktasında hasar olabiliyor. Hastalık kısa sürede tedavi edilmediğinde doku harabiyeti oluşuyor ve görme kaybı meydana gelebiliyor. Belirtiler görüldüğünde yapılacak ilk iş üveit konusunda tecrübeli bir göz doktoruna muayene olmaktır” ifadelerini kullandı.
 

ÜVEİT KONUSUNDA UZMAN DOKTORUN MUAYENESİ ŞART

Katarakt ameliyatı olacak kişilerin gözünde aktif iltihap olmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Oray, “Üveit tedavisi olan fakat tekrarlayan bir hastalıktır ve bu hastalığın altında yatan hastalığı da teşhis etmek lazım. Bu sebeple üveiti olan kişilerin bu konuda uzmanlaşmış olan doktora gitmesi gerekmektedir. Behçet hastalığı, kanser, bağışıklık sistemi hastalıkları, ülseratif kolit, crohn hastalığı, ankilozan spondilit, yetişkin ve çocuklarda romatizmal hastalıklar, bakteri, virüs, parazit veya mantar gibi enfeksiyonların gözü tutması ve göz travması üveite neden olabilir. Üveit hastalarında katarakt da sıklıkla görüyoruz. Üveiti hastası katarakt ameliyatı olacaksa bunun zamanlaması çok önemli. Çünkü hastaların o anda gözünde aktif iltihap olmaması gerekiyor. Göz içindeki iltihap tedavi edildikten sonra cerrahi yöntemler uygulanmalı” diyerek uyardı.


TEDAVİ ÜVEİTİN TÜRÜNE GÖRE PLANLANIYOR

Hastalığın çeşidine göre tedaviye karar verildiğini belirten Prof. Dr. Merih Oray, “Ön üveit dediğimiz irisin etkilendiği iltihabi durumlarda ilk aşamada lokal damla tedavisi önerilmektedir. Öncelikle iris dokusunun lense yapışmasının önlenmesi ve ağrının azaltılması için göz bebeğini büyüten damlalar kullanılır. Ayrıca iltihabı baskılamak için kortizonlu damlalar kullanılmaktadır. Gerekli durumlarda göz içine veya gözün çevresine iğne tedavileri de uygulanmaktadır.  Üveit atakları tekrarlıyorsa sistemik tedavi edilir. Enfeksiyon kaynaklı olmayan arka üveitlerde ise çoğunlukla ağız yoluyla ve özellikle son yıllarda cilt altından alınan güncel ilaçlar kullanılmaktadır. Enfeksiyon kaynaklı olmayan arka üveitler için kortizonlu ilaçlar ve bağışıklık sistemi üzerinde dengeleyici olan ilaçlar önerilmektedir. Gerek ön gerekse arka üveitler için hekim takibi gereklidir. Hastalığın erken döneminde ve doğru tedavi edildiği takdirde sonuçlar kesinlikle olumlu olmaktadır. Ayrıca sistemik hastalıklarla ilişkili olan üveitlerde, ilgili branşlarla konsülte edilerek tedavisine devam edilmelidir. Enfeksiyon kaynaklı üveitlerde etkene yönelik tedavi yapılır. Tedavinin hekim gözetiminde yapılmadığı durumlarda, özellikle de ilaçlar kontrolsüz kullanılırsa, hayati tehlike ile karşı karşıya kalınabilir” diyerek cümlelerini tamamladı.  

 

Göz sağlığını tehdit eden görünmez tehlike obezite

Çocuklarda Klimaya Dikkat!

YAZ AYLARINDA DİZLERİ BEKLEYEN 3 ÖNEMLİ TEHLİKE!

ÇOCUKLARDA YAZ İSHALİ TEHLİKESİNE DİKKAT!

Kilo verme amacıyla bilinçsiz ilaç kullanmayın

MOTOSİKLET KAZALARINDA TRAVMAYA KARŞI ÖNLEM ALIN

Olumlu düşün, sağlıklı beslen, beynini koru!

Sağlık alanında Türkiye’nin ilk el hijyeni değerlendirme aracı geliştirildi!

Baş Ağrısı Değil, Nörolojik Alarm

Her Yaştan İnsan İçin Beyin Sağlığı

Güneşin Sessiz Tehdidi

Güneşe Çıkamama Hastalığının Gündelik Hayata Etkileri

Tüketim, mutluluğun kalıcı kaynağı değil!

GÜNEŞ KORUYUCUYU ASLA BÖYLE SAKLAMAYIN!

Hamilelikte Sağlıklı Beslenmenin Şifreleri

Dünya yeme bozukluklarıyla mücadele ediyor

HABERLER

Barış Göçüm, 30 Ağustos Zaferi’nin 103. Yılı Kutlu Olsun

Sancaktepe’de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 103. Yıl Dönümü Törenle Kutlandı

MHP Sancaktepe İlçe Başkanı Hakan Şahinoğlu’ndan 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı

Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Aslan’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı

Sancaktepe Kaymakamı Naif Yavuz'un 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlama Mesajı

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği Başkanı Yavuz Yılmaz’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı

TOKDEF Başkanı Fevzi Can’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı

CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Ahmet Baylan’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı

ADD Sancaktepe Şube Başkanı Taner Beğenmiş’ten 30 Ağustos Mesajı

AK Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Feyzullah Torlak’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı

CHP Sancaktepe İlçe Başkanı Emre Yılmaz’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı

Zafer Partisi Sancaktepe İlçe Başkanı Bilal Gökçeyurt’un 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı

Yeniden Refah Partisi Sancaktepe İlçe Başkanı Ekrem Yahya Ateş’ten 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı

İYİ Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Burhan Caner’in 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı

Barış Göçüm, 30 Ağustos Zaferi’nin 103. Yılı Kutlu Olsun

Sancaktepe’de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 103. Yıl Dönümü Törenle Kutlandı

  • Pazartesi 28.8 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Salı 30.5 ° / 23.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 28.9 ° / 22.2 ° Güneşli
TOKDEF Başkanı Fevzi Can’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı
Sancaktepe’de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 103. Yıl Dönümü Törenle Kutlandı
MHP Sancaktepe İlçe Başkanı Hakan Şahinoğlu’ndan 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı
Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Aslan’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı
Sancaktepe Kaymakamı Naif Yavuz'un 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlama Mesajı
Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği Başkanı Yavuz Yılmaz’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı
TOKDEF Başkanı Fevzi Can’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı Mesajı
Sancaktepe’de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 103. Yıl Dönümü Törenle Kutlandı