• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

Zona Farkındalığı, Bilinçlendirme Kampanyası ile Artıyor: 'Zona Her An Uyanabilir'

Uzmanlar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarak görülen ve her 3 kişiden 1'inin yaşamı boyunca en az bir kere yakalandığı tahmin edilen zona hastalığına dikkat çekti.

1833 OKUNMA
TARİH: 21.02.2025 20:39
Son Güncelleme: 21.02.2025 20:39

Zona Farkındalığı, Bilinçlendirme Kampanyası ile Artıyor: 'Zona Her An Uyanabilir'

Uzmanlar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarak görülen ve her 3 kişiden 1'inin yaşamı boyunca en az bir kere yakalandığı tahmin edilen zona hastalığına dikkat çekti.

SAĞLIK 21.02.2025 20:39:00 1833
Haberi Sesli Oku
Zona Farkındalığı, Bilinçlendirme Kampanyası ile Artıyor:

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarak görülen ve her 3 kişiden 1'inin yaşamı boyunca en az bir kere yakalandığı tahmin edilen zona hastalığına dikkat çeken “Zona Her An Uyanabilir” farkındalık kampanyasına ilişkin basın toplantısı; Zona Farkındalık Haftası kapsamında 21 Şubat Cuma günü gerçekleşti. Türk Dermatoloji Derneği, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) tarafından yürütülen kampanyanın toplantısına dernek yönetim kurulu temsilcileri ve sağlık basını katıldı.

Türk Dermatoloji Derneği, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği’nin (EKMUD) tarafından yürütülen “Zona Her An Uyanabilir” kampanyası, düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna anlatıldı.Şubat ayının son haftasında gerçekleşen Zona Farkındalık Haftası’nda duyurulan kampanya, ana risk grubunda bulunan “50 yaş ve üzeri” yetişkinler başta olmak üzere tüm kamuoyunda zona hastalığı ile ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Selçuk Yöntem “Zona Her An Uyanabilir” kampanyasının yüzü oldu
“Zona Her An Uyanabilir” kampanyasının basın toplantısında, kampanya yüzü olarak yer alan Selçuk Yöntem, zona hastalığına dair farkındalık yaratmanın önemine vurgu yaptı. Başarılı oyuncu, topluma fayda sağlayan projelerde yer almanın önemini belirterek, bu kampanyanın daha geniş kitlelere ulaşmasına katkı sağlamaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. 

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Andaç Salman ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Selçuk Özger’in ilgili dernekleri temsilen yer aldığı etkinliğin moderatörlüğünü değerli gazeteci Mirgün Cabas üstlendi. Katılımcılara zona hastalığı hakkında önemli bilgilerin aktarıldığı toplantıda Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Selçuk Özger, "Toplumda 50 yaş üzerindeki bireylerin risk grubunda olduğu ve en az 3 kişiden 1'inin yaşadığı zona hastalığı, yaşa bağlı azalan bağışıklıkla kendini gösterebiliyor." derken, Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu "Yetişkinlerin yüzde 90’ı zonaya neden olan virüsü vücudunda barındırıyor. Yaşla birlikte azalan bağışıklığı bir fırsat bilen zona, sinir yolu boyunca şerit halinde ortaya çıkan döküntülere ve ağrıyasebep oluyor." ifadelerini kullandı. Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Andaç Salman ise "Bu kampanya ile toplumda bilinç düzeyini artırmaya hedefliyoruz. Yaşanmadıkça veya şahit olunmadıkça göz ardı edilen bu hastalığın ciddiyetini anlayalım ve başımıza gelmeden hekimlerimize danışmayı ertelemeyelim" dedi. 

Kampanya özelinde hazırlanan web sitesinin ve hastalıkla ilgili farkındalık yaratmaya yönelik iletişim materyallerinin de basın ve kamuoyuna aktarıldığı etkinlikte, Zona hastalığıyla ilgili tüm konularda en doğru adresin doktorlar olduğu, ana risk grubunda olanlar başta olmak üzere herkesin hastalıkla ilgili doktoruna danışması gerektiğinin altı çizildi. 
Hastalığın belirtileri, komplikasyonları, hastaların yaşamına etkileri başta olmak üzere pek çok konuda detaylı bilgi almak isteyenler www.zonaheranuyanabilir.com web sitesini ziyaret edebiliyor. 

Zona Hakkında
Bilimsel adı herpes zoster olan zona, suçiçeğine neden olan varisella zoster virüsünün yeniden aktif hale gelmesiyle oluşan, vücutta şiddetli ağrı, deride yanma ve döküntülere sebep olan ciddi bir hastalıktır. Vücudun bir tarafında ya da yüzde ortaya çıkabilir. Ağrı, kabarcıklı döküntü ile kendini gösteren zona, yalnızca kızarıklıkla seyreden bir cilt hastalığı değildir, günlük yaşam aktivitelerini zor ve ağrılı bir hale getirebilir ve hayatı zorlaştıracak komplikasyonlara yol açabilir. Ülkemizde yaygın görülen bu viral cilt hastalığı, en sık 50 veya üzeri yaştaki yetişkinlerde görülmekte olup, her 3 kişiden 1’i yaşamı boyunca zona geçirmektedir.

 

 


 

Zihni besinler değil, alışkanlıklar güçlendiriyor!

Salgın Bitti Sanıyoruz Ama Risk Bitmedi: Korku Değil Hazırlık Zamanı

Gıda Zehirlenmesi mi, Viral Gastroenterit mi?

“ARTIK UYUMAK İSTİYORUM” TÜM KİTAPÇILARDA!

İyi bir uyku, iyi bir gelecek: ebebek Uyku Destek Projesi

SAĞLIKLI YAŞ ALMAK İÇİN BU BİLDİKLERİNİZİ UNUTUN!

Panik atak fizyolojik bir yanıt ve kontrol altına alınabilir!

Sinüzit ve yüz felci hakkındaki doğru bilinen yanlışlar!

DEHB’in genetik temeli çok güçlü!

Psikolojik dayanıklılık engelleri aşmayı kolaylaştırıyor!

Çocuklarda Ağız Sağlığı ve Psikososyal Gelişim: “Gülüşün Özgüveni” Bilinci Güçleniyor

Bebek ve Çocuklarda Göz Sulanması Tedavisi

Kolay bulaşıyor, ciddi belirtilere neden oluyor!

Bağımlılık İradesizlik Belirtisi mi Ruhsal Bir Boşluk mu?

Hijyen ve aşı hayat kurtarıyor!

HABERLER

Gümüşkaş Köyü Derneği’nden Eğitime Anlamlı Destek: Gençler İçin Türküyle Umut Oldular

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı’nın 10. yılında başvurular başladı

AKM’DE BU HAFTA SANATSEVERLERİ DOPDOLU BİR ETKİNLİK TAKVİMİ BEKLİYOR

Sancaktepeli Judocular İstanbul Seçmelerinde Göz Doldurdu

KAI Maarif Derneği Çekmeköy Temsilciliği’nden Birlik ve Dayanışma Kahvaltısı

Sancaktepe Cemevi’nin Temeli Törenle Atıldı

YAŞLI DOSTU KONUTLAR LÜKS DEĞİL, İHTİYAÇ

LÖSEV’den Babalar ve Çocuklara Moral Dolu Hafta Sonu

Sancaktepe'de Karne Heyecanı: Kaymakam Yavuz Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Sancaktepe Kaymakamı Yavuz'dan Kemal Türkler İlkokulu’na Ziyaret

LÖSEV’DEN ANLAMLI ÇAĞRI: UMUDUMUZ KADIN DAYANIŞMASI

Aileler için önemli uyarı

Yapay zekâdan arkadaş olur mu?

Aşırı paylaşım şirketleri tehlikeye atıyor

Dolandırıcılar Instagram ve WhatsApp hesaplarını çalıyor

  • Pazartesi 12.8 ° / 10 ° false
  • Salı 14.2 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 11.4 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
Gümüşkaş Köyü Derneği’nden Eğitime Anlamlı Destek: Gençler İçin Türküyle Umut Oldular
İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı’nın 10. yılında başvurular başladı
AKM’DE BU HAFTA SANATSEVERLERİ DOPDOLU BİR ETKİNLİK TAKVİMİ BEKLİYOR
Sancaktepeli Judocular İstanbul Seçmelerinde Göz Doldurdu
KAI Maarif Derneği Çekmeköy Temsilciliği’nden Birlik ve Dayanışma Kahvaltısı
Sancaktepe Cemevi’nin Temeli Törenle Atıldı
YAŞLI DOSTU KONUTLAR LÜKS DEĞİL, İHTİYAÇ