Zona Farkındalığı, Bilinçlendirme Kampanyası ile Artıyor: 'Zona Her An Uyanabilir'

Uzmanlar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarak görülen ve her 3 kişiden 1'inin yaşamı boyunca en az bir kere yakalandığı tahmin edilen zona hastalığına dikkat çekti.

SAĞLIK 21.02.2025 20:39:00 1650
Haberi Sesli Oku
Zona Farkındalığı, Bilinçlendirme Kampanyası ile Artıyor:

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarak görülen ve her 3 kişiden 1'inin yaşamı boyunca en az bir kere yakalandığı tahmin edilen zona hastalığına dikkat çeken “Zona Her An Uyanabilir” farkındalık kampanyasına ilişkin basın toplantısı; Zona Farkındalık Haftası kapsamında 21 Şubat Cuma günü gerçekleşti. Türk Dermatoloji Derneği, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) tarafından yürütülen kampanyanın toplantısına dernek yönetim kurulu temsilcileri ve sağlık basını katıldı.

Türk Dermatoloji Derneği, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği’nin (EKMUD) tarafından yürütülen “Zona Her An Uyanabilir” kampanyası, düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna anlatıldı.Şubat ayının son haftasında gerçekleşen Zona Farkındalık Haftası’nda duyurulan kampanya, ana risk grubunda bulunan “50 yaş ve üzeri” yetişkinler başta olmak üzere tüm kamuoyunda zona hastalığı ile ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Selçuk Yöntem “Zona Her An Uyanabilir” kampanyasının yüzü oldu
“Zona Her An Uyanabilir” kampanyasının basın toplantısında, kampanya yüzü olarak yer alan Selçuk Yöntem, zona hastalığına dair farkındalık yaratmanın önemine vurgu yaptı. Başarılı oyuncu, topluma fayda sağlayan projelerde yer almanın önemini belirterek, bu kampanyanın daha geniş kitlelere ulaşmasına katkı sağlamaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. 

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Andaç Salman ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Selçuk Özger’in ilgili dernekleri temsilen yer aldığı etkinliğin moderatörlüğünü değerli gazeteci Mirgün Cabas üstlendi. Katılımcılara zona hastalığı hakkında önemli bilgilerin aktarıldığı toplantıda Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Selçuk Özger, "Toplumda 50 yaş üzerindeki bireylerin risk grubunda olduğu ve en az 3 kişiden 1'inin yaşadığı zona hastalığı, yaşa bağlı azalan bağışıklıkla kendini gösterebiliyor." derken, Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu "Yetişkinlerin yüzde 90’ı zonaya neden olan virüsü vücudunda barındırıyor. Yaşla birlikte azalan bağışıklığı bir fırsat bilen zona, sinir yolu boyunca şerit halinde ortaya çıkan döküntülere ve ağrıyasebep oluyor." ifadelerini kullandı. Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Andaç Salman ise "Bu kampanya ile toplumda bilinç düzeyini artırmaya hedefliyoruz. Yaşanmadıkça veya şahit olunmadıkça göz ardı edilen bu hastalığın ciddiyetini anlayalım ve başımıza gelmeden hekimlerimize danışmayı ertelemeyelim" dedi. 

Kampanya özelinde hazırlanan web sitesinin ve hastalıkla ilgili farkındalık yaratmaya yönelik iletişim materyallerinin de basın ve kamuoyuna aktarıldığı etkinlikte, Zona hastalığıyla ilgili tüm konularda en doğru adresin doktorlar olduğu, ana risk grubunda olanlar başta olmak üzere herkesin hastalıkla ilgili doktoruna danışması gerektiğinin altı çizildi. 
Hastalığın belirtileri, komplikasyonları, hastaların yaşamına etkileri başta olmak üzere pek çok konuda detaylı bilgi almak isteyenler www.zonaheranuyanabilir.com web sitesini ziyaret edebiliyor. 

Zona Hakkında
Bilimsel adı herpes zoster olan zona, suçiçeğine neden olan varisella zoster virüsünün yeniden aktif hale gelmesiyle oluşan, vücutta şiddetli ağrı, deride yanma ve döküntülere sebep olan ciddi bir hastalıktır. Vücudun bir tarafında ya da yüzde ortaya çıkabilir. Ağrı, kabarcıklı döküntü ile kendini gösteren zona, yalnızca kızarıklıkla seyreden bir cilt hastalığı değildir, günlük yaşam aktivitelerini zor ve ağrılı bir hale getirebilir ve hayatı zorlaştıracak komplikasyonlara yol açabilir. Ülkemizde yaygın görülen bu viral cilt hastalığı, en sık 50 veya üzeri yaştaki yetişkinlerde görülmekte olup, her 3 kişiden 1’i yaşamı boyunca zona geçirmektedir.

 

 


 

Uzmanı uyardı: Sınav öncesi bunu yapmayın!

Meme kanserinde bilinmesi gerekenler

Cilt Kanserine Karşı Koruma Rehberi

Oyunu değiştiren detoks destekleri

MS hastaları için güneş ışığı çok önemli

Beslenme Reçeteye Girdi: Sağlığın İlacı Sofrada

Navigasyon beyni tembelleştiriyor mu?

KANSERLE MÜCADELEDE BÜYÜK BİR ADIM: YÜZDE 34’LÜK AZALMA!

Dikkat! Bu hatalar sağlığınızı tehdit ediyor!

“Kolon Kanseri Genç Nüfusta da Belirgin Şekilde Artıyor”

Pediatri kemik iliği naklinde önemli başarı

Herkes birbirine ‘narsist’ diyor!

Tüp Bebekte Başarının sırrı tedaviye erken başlamak

Salgınlarla Birlikte Vitamin Kullanımı Arttı: Fazla Vitamin Sağlık Riski Yaratıyor

Küçük iyilikler büyük mutluklara kapı açıyor…

Kaygan Zeminlere Dikkat: Uzmanlar Düşme ve Yaralanmalara Karşı Uyardı

HABERLER

Sancaktepe'de Öğretmenlerden Halk Oyunları Gösterisi

Klima almadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Prof. Dr. Sevil Atasoy BM'de 2024 raporlarını sundu!

GÜRİŞ, GENÇLERİ HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEYE DAVET EDİYOR!

Türkiye, Estetik Turizminde Yeni Bir Sayfa Açıyor

Uzmanı uyardı: Sınav öncesi bunu yapmayın!

Evinizi Daha Akıllı, Konforlu ve Güvenli Hale Getirmenin 5 Yolu

TİDER’in Destek Market’i, Dünyaya Örnek Gösterilen 4 Projeden Biri Oldu

Türkiye'de İkinci El Kullanımı 2024'te 11,6 Milyon Ton Karbon Salımını Engelledi!

Meme kanserinde bilinmesi gerekenler

Cilt Kanserine Karşı Koruma Rehberi

Oyunu değiştiren detoks destekleri

MAKARNA TUTKUNLARI NİŞANTAŞI'NA DAVETLİ

ŞİŞECAM 90. YILINDA CAMIN TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

Yapay zeka ve teknoloji dünyasını bir araya getiren New Generation Summit başlıyor

  • Cuma 26.2 ° / 19.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.3 ° / 18.6 ° Güneşli
  • Pazar 24.1 ° / 17.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
Sancaktepe'de Öğretmenlerden Halk Oyunları Gösterisi
Klima almadan önce dikkat edilmesi gerekenler
Prof. Dr. Sevil Atasoy BM'de 2024 raporlarını sundu!
GÜRİŞ, GENÇLERİ HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEYE DAVET EDİYOR!
Türkiye, Estetik Turizminde Yeni Bir Sayfa Açıyor
Uzmanı uyardı: Sınav öncesi bunu yapmayın!
Evinizi Daha Akıllı, Konforlu ve Güvenli Hale Getirmenin 5 Yolu