Yetersiz ve dengesiz beslenme psikiyatrik hastalık riskini artırabiliyor!

Beslenme ve ruh sağlığı birbiriyle ilişkili olduğunu belirten uzmanlar, yetersiz ve dengesiz beslenmenin beyin sağlığı için hayati öneme sahip olduğunu söylüyor.

SAĞLIK 4.02.2025 01:11:00 938
Haberi Sesli Oku
Yetersiz ve dengesiz beslenme psikiyatrik hastalık riskini artırabiliyor!

Beslenme ve ruh sağlığı birbiriyle ilişkili olduğunu belirten uzmanlar, yetersiz ve dengesiz beslenmenin beyin sağlığı için hayati öneme sahip olduğunu söylüyor.

Beslenmeye bağlı olarak serotonin ve dopamin gibi nörotransmitterlerin üretiminin yetersiz olmasının depresyon ve anksiyete riskini artırabileceğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, “Birçok yeme bozukluğu genellikle düşük benlik saygısı, özgüven sorunu, depresyon ve anksiyete ile birlikte görülür.” dedi. sağlıklı beslenme alışkanlıkları ruh halini dengeleyebileceğini de dile getiren Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, özellikle Omega-3, kompleks karbonhidratlar ve yeşil yapraklı sebzelerin beyin sağlığını desteklediğini, öte yandan şekerli ve işlenmiş gıdaların ruhsal dalgalanmalara neden olabildiğini vurguladı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, beslenme alışkanlıkları ve ruh sağlığı ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Vitamin ve mineraller beyin sağlığı için hayati öneme sahip!
Beslenme ve ruh sağlığının birbiri üzerinde önemli etkileri olabileceğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, “Beslenme açısından ele aldığımızda, vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde alınmasının beyin sağlığı için hayati öneme sahip olduğunu vurgulamalıyız.” dedi.

Vücudumuzdaki besinlerin beyin fonksiyonları için gereken enerji ve yapı taşlarını sağladığını aktaran Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, “Bu enerjiyi sağlayacak kaynak yeterli olmadığında serotonin, dopamin gibi mutluluk ve motivasyonla ilişkili nörotransmitterlerin üretimi olumsuz etkilenir. Dolayısıyla yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik hastalık riskleri artabilir.” uyarısını yaptı.

Öte yandan psikiyatrik hastalıkların beslenme alışkanlıklarını ve iştahı etkileyebileceğinin de altını çizen Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, yalnızca yeme bozukluğunda değil, duygudurum bozuklukları, psikotik bozukluklar, bağımlılık ve çeşitli psikopatolojilerde yeme davranışında kontrolsüz bir artış veya azalma görülebileceğini aktardı.

Beslenme bozuklukları farklı psikolojik sorunlara neden olabilir!
Beslenme bozukluklarının, hem fiziksel hem de psikolojik sorunlarla yakından ilişkili olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, şunları söyledi:
“Anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi durumlar, genellikle düşük benlik saygısı, özgüven sorunu, depresyon ve anksiyete ile birlikte görülür. Bu bozukluklar, özellikle yeme atakları sonrasında bireyde yoğun suçluluk, kontrol kaybı hisleri ve sosyal izolasyona yol açabilir. Bireyin bu durumu kendi yöntemleriyle kontrol altına alma çabası sonucunda ortaya çıkan yetersiz beslenme de beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek konsantrasyon sorunları, ruhsal dalgalanmalar ve enerji eksikliğine neden olabilir.”

Yeme alışkanlıklarımızı değiştirerek ruh sağlığımızı iyileştirebilir miyiz?
Yeme alışkanlıklarımızı değiştirerek ruh sağlığımızı iyileştirmenin mümkün olabileceğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal “Ancak ilk adım normalin dışına çıkan yeme davranışının nedenlerini anlamak olmalı. Her psikolojik sorunda olduğu gibi değişim için öncelikle farkındalık gerekir.” dedi.

Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan balık tüketiminin, depresyon riskini azaltabileceğini de sözlerine ekleyen Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, “Tam tahıllar ve baklagiller gibi kompleks karbonhidratlar, enerji seviyelerini ve ruh halini dengede tutar. Yeşil yapraklı sebzeler, beyin sağlığı için gerekli olan folik asit açısından zengindir. Şekerli ve işlenmiş gıdaların azaltılması, ani ruhsal iniş çıkışları önleyebilir. Ayrıca, düzenli öğünler ve sağlıklı atıştırmalıklar kan şekeri dalgalanmalarını önleyerek enerjiyi ve ruh halini dengede tutabilir.” şeklinde konuştu.

Beslenme düzenindeki değişikliklerin etkisi uzun vadeli…
Psikolojik sorunları olan bireylerin beslenme düzeninde dikkat etmesi gerekenlere de değinen Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, “Bireyin duygusal açıdan tetiklendiği durumları fark etmesi ve o anlarda değişen davranışlarını özellikle de yemekle ilişkisini gözlemlemesi söz konusu davranışı üzerindeki kontrolünü arttırabilir.” dedi.

Hayatında birçok anlamda dengeyi sağlamaya çalışan bir bireyin öğün atlamamaya özen göstererek düzenli beslenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, sözlerini şöyle tamamladı:
“Kan şekerini kontrol etmek üzere şeker tüketimini azaltmak da enerji seviyesinde dengeyi sağlayacaktır. Mikrobiyota dostu beslenme yani beyin-bağırsak ilişkisinde hem bağışıklığı hem ruh sağlığını korumak üzere probiyotikler ve lifli gıdalar açısından zengin yiyecekler tüketmek bağırsak sağlığını destekleyerek psikolojik durumu iyileştirebilir. B12 ve D vitamini seviyelerinin düşüklüğü de ruhsal hastalıklar üzerinde etken olabileceği için düzenli kontroller yaptırarak gerektiğinde doktor eşliğinde takviye alınabilir. Konsantrasyon sorunları ve ruh hali değişimlerinde etkisi olduğu bilinen dehidrasyondan kaçınmak için ise yeterli su tüketimi de ihmal edilmemeli. 
Beslenme düzenindeki değişikliklerin uzun vadeli bir etkisi olduğunu unutmamak gerekir. Yalnızca belirtileri gidermek yerine davranışın ardındaki etmenleri anlamaya çalışmak için profesyonel psikolojik destek almak da önemli.”

 

Beslenme Reçeteye Girdi: Sağlığın İlacı Sofrada

Navigasyon beyni tembelleştiriyor mu?

KANSERLE MÜCADELEDE BÜYÜK BİR ADIM: YÜZDE 34’LÜK AZALMA!

Dikkat! Bu hatalar sağlığınızı tehdit ediyor!

“Kolon Kanseri Genç Nüfusta da Belirgin Şekilde Artıyor”

Pediatri kemik iliği naklinde önemli başarı

Herkes birbirine ‘narsist’ diyor!

Tüp Bebekte Başarının sırrı tedaviye erken başlamak

Salgınlarla Birlikte Vitamin Kullanımı Arttı: Fazla Vitamin Sağlık Riski Yaratıyor

Küçük iyilikler büyük mutluklara kapı açıyor…

Kaygan Zeminlere Dikkat: Uzmanlar Düşme ve Yaralanmalara Karşı Uyardı

Zona Farkındalığı, Bilinçlendirme Kampanyası ile Artıyor: 'Zona Her An Uyanabilir'

Öksürüğe Dikkat! Boğmaca Olabilir

Bilgi obezitesi zihinsel sağlığı tehdit ediyor!

SOĞUK VE KARLI HAVALAR BAĞIŞIKLIĞI ZORLUYOR! UZMANINDAN DOĞAL KORUMA ÖNERİLERİ

Fanatizm, şiddet odaklı duygu ve düşünceleri yaygınlaştırabiliyor!

HABERLER

TOKDEF Başkan Adayı Fevzi Can “ Gelecek Daha Güçlü Olacak"

Sancaktepe Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Damgalamaya Karşı Etiket Değil İnsan dedi

TOKDEF Başkan Adayı Fevzi Can, Bir sorumluluk için geliyorum dedi

Osmangazi İlkokulu sene sonu sergisi düzenledi

Sancaktepe’de Açılış Coşkusu: EKPA Fırın’ın Yeni Şubesi Törenle Hizmete Girdi

“Caddenin Enleri” Ödülleri İçin Jüri Toplantısı Sancaktepe’de Gerçekleştirildi

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği, Gazetecilere 12 Kategoride Ödüller Verecek

Basın Özgürlüğünü Savunmak Hepimizin Görevi

GÖRMEDEN KAPORA VERMEYİN, YATIRMINIZ KABUSA DÖNMESİN

Üsküdar Üniversitesi 10. Bilim ve Fikir Festivali başlıyor!

Beslenme Reçeteye Girdi: Sağlığın İlacı Sofrada

Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin'in 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

Avrupa'nın en büyük kariyer fuarı sona erdi

Sancaktepe Kaymakamı Naif Yavuz'un 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

Side ve Girit arasında lezzet ve kültür köprüsü kuruldu

  • Cuma 20.8 ° / 14.3 ° Güneşli
  • Cumartesi 18.3 ° / 12.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 16.9 ° / 11.8 ° false
TOKDEF Başkan Adayı Fevzi Can “ Gelecek Daha Güçlü Olacak"
Sancaktepe Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Damgalamaya Karşı Etiket Değil İnsan dedi
TOKDEF Başkan Adayı Fevzi Can, Bir sorumluluk için geliyorum dedi
Osmangazi İlkokulu sene sonu sergisi düzenledi
Sancaktepe’de Açılış Coşkusu: EKPA Fırın’ın Yeni Şubesi Törenle Hizmete Girdi
“Caddenin Enleri” Ödülleri İçin Jüri Toplantısı Sancaktepe’de Gerçekleştirildi
Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği, Gazetecilere 12 Kategoride Ödüller Verecek