SAĞLIK 21.06.2024 18:21:00 250 0
Haberi Sesli Oku

Yaz aylarında sağlıklı ve rahat bir gebelik için 12 altın kural

Yaz aylarında sağlıklı ve rahat bir gebelik için 12 altın kural

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cem Öncüloğlu, yaz sıcaklarının anne adayları üzerindeki etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlattı.

Yaz aylarında hamilelik, dikkat edilmesi gereken birçok durumu beraberinde getiriyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cem Öncüloğlu, yaz sıcaklarının anne adayları üzerindeki etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlattı.

Hamilelik sürecinde yaz aylarının getirdiği zorluklar, halsizlikten ödem ve çarpıntıya, bulantıdan cilt lekelerine kadar çeşitli rahatsızlıklarla kendini gösterebiliyor. Dr. Cem Öncüloğlu, sıcak hava, artan sıvı ihtiyacı ve güneşin ultraviyole ışınları gibi faktörlerin anne adaylarının özel önlemler almalarını zorunlu kıldığını belirtiyor.

YETERLİ SU TÜKETİN

Günde en az 8-10 bardak su içilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Öncüloğlu, "Suyun yanı sıra doğal meyve suları, bitki çayları ve ayran gibi sağlıklı içecekler de tüketilebilir. Fazla olmamak kaydıyla soda da içilebilir." dedi.

SU İÇERİĞİ YÜKSEK BESİNLER TÜKETİN

Vitamin ve mineral açısından zengin yiyecekler tüketmenin hem annenin hem de bebeğin sağlığı için önemli olduğunu vurgulayan Öncüloğlu, "Bu dönemde az ve sık yemek sindirimi kolaylaştırıyor ve mide rahatsızlıklarını önlüyor. Öğünlerde hafif ve besleyici yiyeceklerin tüketilmesi öneriliyor. Vücuttaki sıvı kaybına karşı özellikle su içeriği yüksek olan salatalık ve karpuz gibi besinleri makul miktarda tüketmenizde fayda var." sözlerini kullandı. 

GÜNEŞTEN KORUNMAYI İHMAL ETMEYİN

Östrojen ve progesteron hormonlarının artışıyla ciltte   renk  değişiklikleri  ve   yüzde    melazma  adı verilen   gebelik maskesi ortaya çıkabilir. Güneş ışınları da bu durumu daha kötü hale getirebilir. 

Güneşin zararlı UV ışınlarından korunmak için geniş kenarlı şapka, güneş gözlüğü ve en az SPF 30 olan güneş koruyucu kullanımı önemlidir. Dr. Öncüloğlu, "Güneşin en yoğun olduğu 11:00-16:00 saatleri arasında dışarıya çıkmaktan kaçınılmalıdır" uyarısında bulundu.

D VİTAMİNİ İÇİN KISA SÜRE GÜNEŞLENİN

Dr. Öncüloğlu, güneşin faydalı etkilerinden yararlanmak için 10-15 dakikalık güneşlenmenin yeterli olduğunu vurguladı. D vitamini, kemik sağlığı ve bağışıklık sistemi için kilit bir rol oynuyor.

RAHAT KIYAFETLER GİYİN

Dr. Cem Öncüloğlu, anne adaylarına pamuklu ve keten gibi nefes alabilen kumaşlardan yapılmış, bol ve rahat açık renkli kıyafetler giymesi önerisinde bulundu. Sıkı ve sentetik giysilerin terlemeyi artırarak rahatsızlık verebileceği uyarısında bulundu. 

BESİN ZEHİRLENMESİNE DİKKAT EDİN

“Dışarıda   besin tüketiminde  hijyenik kurallara, etlerin  iyi  pişmiş,    çiğ  yenen   sebze ve meyvelerin  de iyi   yıkanmış  olmasına  mutlaka dikkat  edilmelidir." diyen Öncüloğlu, dışarıda yenilen yemeklerde besin zehirlenmesine dikkat çekti. 

BACAKLARDA ÖDEM İÇİN BUNLARI YAPIN

Öncüloğlu, ödemi önlemek için rahat ayakkabılar tercih edilmesini, bol su içilmesini, yürüyüş yapılmasını ve dinlenirken ayakların vücut seviyesinin üzerine kaldırılmasını tavsiye ediyor.

HAFİF EGZERSİZLER YAPIN

Dr. Cem Öncüloğlu, Yürüyüş, yüzme ve yoga gibi düşük yoğunluklu aktiviteler yapılmasını öneriyor. Ancak, sıvı kaybı ve kan basıncı düşüklüğü riski nedeniyle egzersizde aşırıya kaçılmamalıdır.

RUTİN DOKTOR KONTROLLERİNİ İHMAL ETMEYİN

Düzenli doktor kontrolleri yaz aylarında da devam etmelidir. Tatil programları 34. haftadan önce ayarlanmalı ve olası riskler hakkında doktorla görüşülmelidir.

SIVI KAYBI VE GÜNEŞ ÇARPMASINA DİKKAT

Öncüloğlu, baş dönmesi, baygınlık hissi, ağız kuruluğu gibi belirtiler görüldüğünde hemen sıvı alımının artırılmasını ve gölge bir yerde dinlenilmesi gerektiğini ifade etti. Belirtiler geçmezse doktora başvurulmalıdır.

KİRLİ VE AŞIRI KLORLU HAVUZA GİRMEYİN

"Hamilelik döneminde serinlemek amacıyla havuza veya denize girebilirsiniz." diyen Dr. Cem Öncüloğlu şunları söyledi: 

"Kirli veya aşırı klorlu havuzlar hamilelik döneminde  mantar enfeksiyonu  gibi çeşitli  vajnal   enfeksiyonlara yol açabilir. Deniz suyu genellikle daha güvenli olsa da yine aynı nedenlerden dolayı çok kalabalık ve kirli plajlardan uzak durulmalıdır. Denize ve havuza girmek için güneşin çok yakıcı olmadığı sabah veya akşam saatleri tercih edilmelidir. Islak mayo ile durulması da vajinal mantar enfeksiyonuna neden olabileceği için deniz ve havuz sonrası mayonun değiştirilmesine özen göstermelidir.”

YOLCULUKLARDA SIK SIK MOLA VERİN

Sıcak havalar ve bir yerde uzun süre oturmak vücutta ödem ile bacaklarda tromboz olarak adlandırılan pıhtılaşma riskini artırıyor.
Bu nedenle uzun yolculuklar sırasında otururken bacakları hareket ettirerek kan dolaşımını sağlamayı tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öncüloğlu, sözlerini şöyle bitirdi: 

"Sık sık mola vermeli ve mola yerinde 5 – 10 dakikalık yürüyüşler yapmalısınız. Uçak ile seyahat etmek istiyorsanız öncesinde doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin."

SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ
 



15. KENT LOKANTASI SANCAKTEPE’DE AÇILDI

Sancaktepe'de Kastamonulular piknik etkinliğinde buluştu

Sancaktepe Canlar Cemevi'nde Lösev Farkındalık Semineri düzenlendi

Sancaktepe'de ilk defa Lösev Farkındalık semineri düzenlendi

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya, Bitlis Valisi oldu

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya'nın 19 Eylül Gaziler Günü mesajı

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği yönetiminden başsağlığı ziyareti

İSTANBUL, AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NA HAZIR

KAS-DER Sancaktepe Şubesi Geleneksel Dernek Pikniğine hazırlanıyor.

Sancaktepe'de 49 Hak Sahibi Tapularına Kavuştu

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Sancaktepe'de öğrencilerle buluştu

Sancaktepe'de 2 okul Avrupa'ya açılıyor

Osmangazi İlkokulu'nda gelenek bozulmadı! 2/E sınıfı yıl sonu sergisi yapıldı

Sancaktepe SAGİHO'da Bilim Fuarı düzenlendi

Sancaktepe'de III. Akıl ve Zekâ Oyunları Turnuvası düzenlendi

Sancaktepe'de Şehit Emre Baysal Anadolu Lisesi Bilim Fuarı düzenledi