Tarih: 19.06.2024 23:50

Yaz aylarında görme kaybına sebep olabilecek 8 hata!

Facebook Twitter Linked-in

Yaz mevsiminin keyifli aktiviteleri göz sağlığı için tehlikeler barındırıyor. Gözlerinizi bu dönemde korumak için almanız gereken önlemleri Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz anlattı.

Güneş ışınlarının etkisi yaz aylarında daha da artıyor. UV ışınlarının yoğunluğu, cilt sağlığımız kadar gözlerimizi de tehdit ediyor. Serinlemek için tercih edilen havuzlardaki kimyasallar ve çevredeki polenler, göz sağlığı için risk oluşturuyor. Bu faktörler, çeşitli göz hastalıklarının ortaya çıkmasına veya mevcut rahatsızlıkların şiddetlenmesine neden olabiliyor. Dr. İbrahim Şahbaz, “Göz ile ilgili herhangi bir sorun geliştiğinde ise ‘geçer’ diye beklememek, çok gecikmeden göz doktoruna başvurmak gerekir. Zira küçük bir ihmal, ileride ciddi görme kayıplarına bile neden olabilir.” diyor.

ELLERİ TEMİZ TUTMAK ÖNEMLİ

Plaj, piknik ve kamp alanlarında hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekiyor. Dr. Şahbaz, "El ve göz temasının en fazla olduğu mevsim bahar ve yaz aylarıdır. Zira plaj, piknik ve kamp yerlerinde el ile göze çok sık temas edilir. Kirli elle dokunmak gözlerin mikrop kapmasına kolayca yol açabildiği için ellerin olabildiğince temiz tutulması gerekir.” diyerek uyardı.

GÖZ KURULUĞUNA ÖNLEM ALIN

Güneş ve sıcak hava, göz kuruluğuna neden olan başlıca etkenlerdir. Dr. Şahbaz, "Gözlerimizi daha sık kırparak nemlenmelerini sağlamak, klimalı ortamlarda havayı nemlendiren cihazlar kullanmak faydalıdır. Sorun devam ederse, suni gözyaşı damlası kullanılabilir." sözlerini kullandı.

KALİTESİZ GÜNEŞ GÖZLÜĞÜNDEN KAÇININ

Yaz aylarında gözlerimizi korumak için kaliteli güneş gözlükleri kullanmak şart. Standartlara uymayan güneş gözlükleri göz sağlığımıza zarar verebilir. Dr. Şahbaz, “CE işareti, ürünün teknik düzenlemelere uygun olduğunu gösterir. Gözlüğün sapında CE işareti olmayan güneş gözlükleri ise gözümüze ciddi zararlar verebilir” dedi.

GÖZE GELEN DARBELERE DİKKAT

Açık hava sporları sırasında gözümüze gelebilecek darbeler önemli sorunlar yaratabilir. Dr. Şahbaz, "darbeler gözün ciddi şekilde yaralanmasına, kornea ve retina yırtıklarına, göz içi kanamaları ile ödemine neden olabilir. O an önemsenmeyen bir darbe, ileride körlüğe bile yol açabilir. Koruyucu bir spor gözlüğü takmak bu riskleri azaltmak açısından faydalıdır" ifadelerini kullandı. 

GÜNEŞİN ZARARLI SAATLERİNDEN KORUNUN

Güneşin ultraviyole ışınları, gözlerde alerjik reaksiyonlar oluşturarak zarar verebilir. Özellikle 10:00-14:00 saatleri arasında güneşten uzak durulmalı. Dr. Şahbaz, "Eğer dışarıya çıkılması şart ise geniş siperlikli şapka ve ultraviyole koruması olan güneş gözlüğü kullanmak koruyucu etki gösterir." dedi. 

GÖZE KUM KAÇARSA NE YAPMALI?

Plaj ve kırsal alanlarda gözümüze kaçabilen kum, toz veya otlar, ciddi riskler taşıyor. Gözünüze kaçan yabancı cismi görebiliyorsanız, gözyaşı damlasıyla gözlerinizi yıkayarak cismin dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, “Ancak cisim görülmüyorsa gözler kesinlikle ovuşturulmamalıdır. Ayrıca göz doktoruna görünmek ihmal edilmemelidir. Zira yabancı cisim ve gözleri ovuşturmak korneayı çizerek göz enfeksiyonuna, hatta görme kaybı oluşturabilen kalıcı hasara yol açabilir.” uyarısında bulundu.

LENSLE HAVUZA VE DENİZE GİRMEYİN

Havuzlardaki klor ve diğer kimyasallar gözlerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Dr. Şahbaz, havuzda yüzücü gözlüğü kullanmanın önemine dikkat çekti.

Yaz aylarında kontakt lens kullanımının yaygınlaştığını belirten Dr. Şahbaz, kontakt lenslerin dikkatsiz kullanımının göz enfeksiyonlarına neden olacağını vurguladı. Şahbaz, "Tatilde en uygunu günlük lens kullanmaktır. Göz enfeksiyonu ajanlarının lense yapışarak göze bulaşmalarını kolaylaştıracağı için deniz ve havuza lens yerine numaralı yüzücü gözlüğüyle girilmelidir." dedi. 

SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —