KURUMSAL HABERLER 26.06.2024 22:03:00 409 0
Haberi Sesli Oku

Uyuşturucu kullanımındaki artış korkutuyor! İşte çarpıcı istatistikler

Uyuşturucu kullanımındaki artış korkutuyor! İşte çarpıcı istatistikler

Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; uyuşturucu kullanımının küresel bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü olarak kabul edilen 26 Haziran'da, bu küresel soruna karşı farkındalık oluşturmak ve uyuşturucuya karşı dayanışmayı güçlendirmek için etkinlikler düzenleniyor.

Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç bu kapsamda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yeşilay’ın genel merkez binasında yapılan toplantıda konuşan Doç. Dr. Mehmet Dinç; "2023 yılında Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi tarafından yayımlanan Avrupa Uyuşturucu Raporu’na göre esrar, Avrupa’da en yaygın tüketilen yasa dışı uyuşturucu madde olmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin 2023’te yayımladığı Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre ise 2021'de dünya genelinde 15-64 yaş aralığındaki her 17 kişiden biri uyuşturucu kullanıyor." dedi. 

SON 10 YILDA YÜZDE 23 ARTIŞ

Dünya genelindeki uyuşturucu kullanımının son 10 yılda yüzde 23 arttığını söyleyen Dinç, bu artışın endişe verici bir boyutta olduğunun altını çizdi. 

Sentetik uyarıcıların ve daha az bilinen maddelerin potansiyel sağlık riskleri arasında önemli bir başlık olduğuna dikkat çeken Dinç, "2022 yılının sonunda, Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi 930 yeni nesil psikoaktif madde izlendiğini bildirdi. Bu maddelerin 41 tanesi Avrupa’da ilk kez rapor edilmiş." sözlerini kullandı. Yeşilay Genel Başkanı Dinç'e göre, yeni maddeler riski artırırken, sentetik uyuşturucu maddelerin kolay erişilebilirliği sorunun büyümesine neden oluyor. 

KADINLARDA KULLANIM ARTIYOR

2022 yılında yayımlanan ‘Türkiye Uyuşturucu Raporu, Eğilimler ve Gelişmeler’ raporuna göre, tedavi gören hastaların tedavi gördükleri madde türlerine göre dağılımları incelendiğinde; %37,4’ünün eroinden (2021 %43), %37,8’inin metamfetaminden (2021 %25,6), %7’sinin esrardan (2021 %11,6) tedavi olduğu görülüyor. Tedaviye başvuran hastaların yaş ortalaması ise 29,45 oldu. 

Dinç'in verdiği istatistiklere göre, Madde Kullanıcıları Profil Analizi 2022 Yılı Narkolog Raporu'ndaki istatistikler kadınlarda artış yaşandığı gözüküyor. Rapordaki örneklemin cinsiyetine bakıldığında, %93,8’i erkeklerden, %6,2’si kadınlardan oluşuyor.

ARKADAŞ VEYA YAKIN ÇEVRE TEMİN EDİYOR

Uyuşturucunun ilk olarak %75’lik oranla arkadaş veya yakın çevreden temin edildiğini vurgulayan Doç. Dr. Dinç, iletişim problemi yaşayan veya dağılmış ailelerde kullanma riskinin yükseldiğini belirtti. Dinç; "“Uyuşturucu madde kullanmaya başlama yaşı bakımından 15-24 yaş döneminin en riskli grup olduğu söylenebilir. Bu noktada gençlerin sağlıklı ilişkiler kurmasıçok önemlidir. YEDAM verilerine göre, madde kullanımı olanların %87,6’sının arkadaş çevresinde uyuşturucu veya yoğun alkol kullanımı bulunmaktadır. Yeşilay olarak bağımsız gençlik kültürü oluşturmayı çok önemsiyor, bu konuda YeşilayFestbaşta olmak üzere birçok etkinlik düzenliyoruz.2019 yılında hayata geçirdiğimiz Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı da, Türkiye’nin okul temelli ilk ve tek müdahale programı olma özelliğini taşıyor. Bu kapsamda bugüne kadar 5 bin 994 öğrenciyle görüşüldü." açıklamasında bulundu. 

Dinç'e göre, kenevir kullanım bozukluğuna bağlı şizofreni oranında son 50 yıldır artış yaşanıyor. Özellikle genç erkekler arasında kenevir kullanım bozukluğu ve şizofreni arasında güçlü kanıtlar bulunuyor. Kenevir kullanım bozukluğunun önlenmesi ise şizofreni vakalarını engellemekte büyük önem taşıyor.

MADDE BAĞIMLILIĞI VE SUÇA YATKINLIK İLİŞKİSİ

Madde bağımlılığı ile suça yatkınlık arasında bir ilişki mevcut. Madde bağımlılığıyla mücadele etmek toplumsal huzuru korumayı sağlamak için bir gereklilik. Narkolog 2023 Profil Analizi’ne göre, örneklemin %50,7’si, haklarında farklı bir suçtan adli işlem yapıldığını ifade etti. Farklı suçlardan adli işlem gördüğünü söyleyen örneklemin %52,7’sinin cinayet, darp, yaralama gibi kişilere karşı suçlar, %37,9’unun ise hırsızlık, yağma gibi mala karşı suçlara karıştığı belirlendi. 

Doç. Dr. Mehmet Dinç, Yeşilay Danışmanlık Merkezlerine (YEDAM) kurulduğu günden bu yana 1 milyonu aşkın çağrı geldiğini belirtti. Bu merkezlerde madde kullanan kişilere ve yakınlarına  uzman klinik psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarıyla yardımcı olunuyor. Bağımlılıklarını yenmek isteyen bireylere ve ailelerine verilen psikososyal destek hizmeti ise ücretsiz.

Bu sene içerisinde Kayseri'de de yeni bir rehabilitasyon merkezinin hizmete gireceğini belirten Dinç, "Uyuşturucuyla mücadele hepimizin sorumluluğunda. Bu soruna ancak birlikte ve kararlılıkla çalışarak çözüm bulabiliriz.” diyerek sözlerini noktaladı. 

SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ
 



Sancaktepe'de Ödev Evi hizmete hazır

Sancaktepe'de 10 yeni İETT hattı hizmete alındı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. İzzet Ulvi Yönter Sancaktepe'de vatandaşlarla buluşacak

Sancaktepe'de Yenilikçiler Derneği Öğretmenler Günü'nü kutladı

Kaymakam Naif Yavuz’dan emektar müdüre teşekkür

Sancaktepe'de akciğer kanserine karşı farkındalık eğitimi

Sancaktepe Cemevleri Başkanlarından Kaymakam Naif Yavuz'a ziyaret

Çekmeköy - Sancaktepe - Sultanbeyli metrosunda son durum nedir?

Sancaktepe Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde Panel düzenledi

Sancaktepe’de 24 Kasım Öğretmenler Günü coşkuyla kutlandı

Sancaktepe Safa Okulları'ndan örnek nezaket projesi

Sancaktepe'de öğrencilere verimli ders çalışma teknikleri anlatıldı

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Sancaktepe'de öğrencilerle buluştu

Sancaktepe'de 2 okul Avrupa'ya açılıyor

Osmangazi İlkokulu'nda gelenek bozulmadı! 2/E sınıfı yıl sonu sergisi yapıldı

Sancaktepe SAGİHO'da Bilim Fuarı düzenlendi