Uyuşturucu kullanımındaki artış korkutuyor! İşte çarpıcı istatistikler

Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; uyuşturucu kullanımının küresel bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

KURUMSAL HABERLER 26.06.2024 22:03:00 73 0
Haberi Sesli Oku
Uyuşturucu kullanımındaki artış korkutuyor! İşte çarpıcı istatistikler

Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü olarak kabul edilen 26 Haziran'da, bu küresel soruna karşı farkındalık oluşturmak ve uyuşturucuya karşı dayanışmayı güçlendirmek için etkinlikler düzenleniyor.

Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç bu kapsamda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yeşilay’ın genel merkez binasında yapılan toplantıda konuşan Doç. Dr. Mehmet Dinç; "2023 yılında Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi tarafından yayımlanan Avrupa Uyuşturucu Raporu’na göre esrar, Avrupa’da en yaygın tüketilen yasa dışı uyuşturucu madde olmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin 2023’te yayımladığı Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre ise 2021'de dünya genelinde 15-64 yaş aralığındaki her 17 kişiden biri uyuşturucu kullanıyor." dedi. 

SON 10 YILDA YÜZDE 23 ARTIŞ

Dünya genelindeki uyuşturucu kullanımının son 10 yılda yüzde 23 arttığını söyleyen Dinç, bu artışın endişe verici bir boyutta olduğunun altını çizdi. 

Sentetik uyarıcıların ve daha az bilinen maddelerin potansiyel sağlık riskleri arasında önemli bir başlık olduğuna dikkat çeken Dinç, "2022 yılının sonunda, Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi 930 yeni nesil psikoaktif madde izlendiğini bildirdi. Bu maddelerin 41 tanesi Avrupa’da ilk kez rapor edilmiş." sözlerini kullandı. Yeşilay Genel Başkanı Dinç'e göre, yeni maddeler riski artırırken, sentetik uyuşturucu maddelerin kolay erişilebilirliği sorunun büyümesine neden oluyor. 

KADINLARDA KULLANIM ARTIYOR

2022 yılında yayımlanan ‘Türkiye Uyuşturucu Raporu, Eğilimler ve Gelişmeler’ raporuna göre, tedavi gören hastaların tedavi gördükleri madde türlerine göre dağılımları incelendiğinde; %37,4’ünün eroinden (2021 %43), %37,8’inin metamfetaminden (2021 %25,6), %7’sinin esrardan (2021 %11,6) tedavi olduğu görülüyor. Tedaviye başvuran hastaların yaş ortalaması ise 29,45 oldu. 

Dinç'in verdiği istatistiklere göre, Madde Kullanıcıları Profil Analizi 2022 Yılı Narkolog Raporu'ndaki istatistikler kadınlarda artış yaşandığı gözüküyor. Rapordaki örneklemin cinsiyetine bakıldığında, %93,8’i erkeklerden, %6,2’si kadınlardan oluşuyor.

ARKADAŞ VEYA YAKIN ÇEVRE TEMİN EDİYOR

Uyuşturucunun ilk olarak %75’lik oranla arkadaş veya yakın çevreden temin edildiğini vurgulayan Doç. Dr. Dinç, iletişim problemi yaşayan veya dağılmış ailelerde kullanma riskinin yükseldiğini belirtti. Dinç; "“Uyuşturucu madde kullanmaya başlama yaşı bakımından 15-24 yaş döneminin en riskli grup olduğu söylenebilir. Bu noktada gençlerin sağlıklı ilişkiler kurmasıçok önemlidir. YEDAM verilerine göre, madde kullanımı olanların %87,6’sının arkadaş çevresinde uyuşturucu veya yoğun alkol kullanımı bulunmaktadır. Yeşilay olarak bağımsız gençlik kültürü oluşturmayı çok önemsiyor, bu konuda YeşilayFestbaşta olmak üzere birçok etkinlik düzenliyoruz.2019 yılında hayata geçirdiğimiz Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı da, Türkiye’nin okul temelli ilk ve tek müdahale programı olma özelliğini taşıyor. Bu kapsamda bugüne kadar 5 bin 994 öğrenciyle görüşüldü." açıklamasında bulundu. 

Dinç'e göre, kenevir kullanım bozukluğuna bağlı şizofreni oranında son 50 yıldır artış yaşanıyor. Özellikle genç erkekler arasında kenevir kullanım bozukluğu ve şizofreni arasında güçlü kanıtlar bulunuyor. Kenevir kullanım bozukluğunun önlenmesi ise şizofreni vakalarını engellemekte büyük önem taşıyor.

MADDE BAĞIMLILIĞI VE SUÇA YATKINLIK İLİŞKİSİ

Madde bağımlılığı ile suça yatkınlık arasında bir ilişki mevcut. Madde bağımlılığıyla mücadele etmek toplumsal huzuru korumayı sağlamak için bir gereklilik. Narkolog 2023 Profil Analizi’ne göre, örneklemin %50,7’si, haklarında farklı bir suçtan adli işlem yapıldığını ifade etti. Farklı suçlardan adli işlem gördüğünü söyleyen örneklemin %52,7’sinin cinayet, darp, yaralama gibi kişilere karşı suçlar, %37,9’unun ise hırsızlık, yağma gibi mala karşı suçlara karıştığı belirlendi. 

Doç. Dr. Mehmet Dinç, Yeşilay Danışmanlık Merkezlerine (YEDAM) kurulduğu günden bu yana 1 milyonu aşkın çağrı geldiğini belirtti. Bu merkezlerde madde kullanan kişilere ve yakınlarına  uzman klinik psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarıyla yardımcı olunuyor. Bağımlılıklarını yenmek isteyen bireylere ve ailelerine verilen psikososyal destek hizmeti ise ücretsiz.

Bu sene içerisinde Kayseri'de de yeni bir rehabilitasyon merkezinin hizmete gireceğini belirten Dinç, "Uyuşturucuyla mücadele hepimizin sorumluluğunda. Bu soruna ancak birlikte ve kararlılıkla çalışarak çözüm bulabiliriz.” diyerek sözlerini noktaladı. 

SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ
 


Türk Kızılay, Küresel İlk Yardım Akreditasyonu belgesi almaya hak kazandı

TEVİTÖL, 2024-2025 hazırlık sınıfı kabulleri için ön değerlendirme günleri düzenliyor

Uyuşturucu kullanımındaki artış korkutuyor! İşte çarpıcı istatistikler

Türk Kızılay, kurbanlık paylarını İyilik Gemileriyle Gazze’ye ulaştıracak

İstanbul, Blockchain Expo World 2024’e ev sahipliği yapacak

Türkiye, şeftali ve nektarin ihracatında dünya ikincisi

Gıda ihracatında hububat ve bakliyat sektörünün gücü: İlk 1000'de 84 firma

Nükleer enerji sektörü 2-3 Temmuz'da İstanbul'da buluşacak

GÜSOD Başkanı Turgay ŞAHAN: “Özel güvenlik sektörü 2024 yılında yüzde 8 büyüyecek”

Bisan’dan akademi sanayi işbirliğine örnek çalışma

Çocukluğunuzun Tost Lezzeti Yeniden Mutfaklarda

YAZ SICAKLARINDA FERAH BİR GECE UYKUSUNUN SIRRI

CUBO YAPI ÇÖZÜMLERİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ’NDE

Yataş Türkiye’nin En Teknolojik Yatak Markası Oldu

MODALIFE, MODALIFE AVMLERİ İLE BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Online satışlar artsa da mağazacılık ölmeyecek

HABERLER

Sancaktepe'de en çok nereli var? İşte nüfusa göre dağılım

Sancaktepe Yenidoğan'da mezarlara saldırı gerçekleşti

Kabotaj Bayramı'nda Sancaktepe'deki Alfa Laval'a teşekkür ziyareti

LGS 2024'te 2 Türkiye birincisi Sancaktepe'den

Sancaktepe'de çöplerinizi gündüz saatlerinde atmayın!

Alper Yeğin'den cemevi sorununu çözme sözü

Sancaktepe Fen Lisesi'ne kavuşuyor! İlçede ilk resmi fen lisesi hizmete giriyor

Ünlü oyuncunun Sancaktepe'deki ölümünde sebep belli oldu

Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Özbaş'tan Teknoloji Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne ziyaret

İngiliz George'un Sancaktepe'deki kurbanı! Mücevher vaadi pahalıya mal oldu

Antrenörler Günü'nde İyi Gençler Spor Kulübü'nü unutmadık

Sarıgazi Spor Kulübü'nün antrenörlerini unutmadık

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Sancaktepe'de 6 arsayı satışa çıkarıyor

Dünya Antrenörler Günü'nde Sancaktepe'nin şampiyonlarını unutmadık

İstanbul İl Emniyet Müdürü'nden Sancaktepe'ye ziyaret

  • Çarşamba 33.6 ° / 23.3 ° Güneşli
  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
Sancaktepe'de 2 okul Avrupa'ya açılıyor
Osmangazi İlkokulu'nda gelenek bozulmadı! 2/E sınıfı yıl sonu sergisi yapıldı
Sancaktepe SAGİHO'da Bilim Fuarı düzenlendi
Sancaktepe'de III. Akıl ve Zekâ Oyunları Turnuvası düzenlendi
Sancaktepe'de Şehit Emre Baysal Anadolu Lisesi Bilim Fuarı düzenledi
Sancaktepe'de Karışık Tost Kitabı etkinliğinde Gazze'ye nakdi yardım sağlandı
Sancaktepe Bil Koleji öğrencilerinden resimli hikaye kitabı