• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Uyuşturucu kullanımındaki artış korkutuyor! İşte çarpıcı istatistikler

Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; uyuşturucu kullanımının küresel bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

1256 OKUNMA
TARİH: 26.06.2024 22:03
Son Güncelleme: 26.06.2024 22:03

Uyuşturucu kullanımındaki artış korkutuyor! İşte çarpıcı istatistikler

Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; uyuşturucu kullanımının küresel bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

KURUMSAL HABERLER 26.06.2024 22:03:00 1256
Haberi Sesli Oku
Uyuşturucu kullanımındaki artış korkutuyor! İşte çarpıcı istatistikler

Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü olarak kabul edilen 26 Haziran'da, bu küresel soruna karşı farkındalık oluşturmak ve uyuşturucuya karşı dayanışmayı güçlendirmek için etkinlikler düzenleniyor.

Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç bu kapsamda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yeşilay’ın genel merkez binasında yapılan toplantıda konuşan Doç. Dr. Mehmet Dinç; "2023 yılında Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi tarafından yayımlanan Avrupa Uyuşturucu Raporu’na göre esrar, Avrupa’da en yaygın tüketilen yasa dışı uyuşturucu madde olmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin 2023’te yayımladığı Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre ise 2021'de dünya genelinde 15-64 yaş aralığındaki her 17 kişiden biri uyuşturucu kullanıyor." dedi. 

SON 10 YILDA YÜZDE 23 ARTIŞ

Dünya genelindeki uyuşturucu kullanımının son 10 yılda yüzde 23 arttığını söyleyen Dinç, bu artışın endişe verici bir boyutta olduğunun altını çizdi. 

Sentetik uyarıcıların ve daha az bilinen maddelerin potansiyel sağlık riskleri arasında önemli bir başlık olduğuna dikkat çeken Dinç, "2022 yılının sonunda, Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi 930 yeni nesil psikoaktif madde izlendiğini bildirdi. Bu maddelerin 41 tanesi Avrupa’da ilk kez rapor edilmiş." sözlerini kullandı. Yeşilay Genel Başkanı Dinç'e göre, yeni maddeler riski artırırken, sentetik uyuşturucu maddelerin kolay erişilebilirliği sorunun büyümesine neden oluyor. 

KADINLARDA KULLANIM ARTIYOR

2022 yılında yayımlanan ‘Türkiye Uyuşturucu Raporu, Eğilimler ve Gelişmeler’ raporuna göre, tedavi gören hastaların tedavi gördükleri madde türlerine göre dağılımları incelendiğinde; %37,4’ünün eroinden (2021 %43), %37,8’inin metamfetaminden (2021 %25,6), %7’sinin esrardan (2021 %11,6) tedavi olduğu görülüyor. Tedaviye başvuran hastaların yaş ortalaması ise 29,45 oldu. 

Dinç'in verdiği istatistiklere göre, Madde Kullanıcıları Profil Analizi 2022 Yılı Narkolog Raporu'ndaki istatistikler kadınlarda artış yaşandığı gözüküyor. Rapordaki örneklemin cinsiyetine bakıldığında, %93,8’i erkeklerden, %6,2’si kadınlardan oluşuyor.

ARKADAŞ VEYA YAKIN ÇEVRE TEMİN EDİYOR

Uyuşturucunun ilk olarak %75’lik oranla arkadaş veya yakın çevreden temin edildiğini vurgulayan Doç. Dr. Dinç, iletişim problemi yaşayan veya dağılmış ailelerde kullanma riskinin yükseldiğini belirtti. Dinç; "“Uyuşturucu madde kullanmaya başlama yaşı bakımından 15-24 yaş döneminin en riskli grup olduğu söylenebilir. Bu noktada gençlerin sağlıklı ilişkiler kurmasıçok önemlidir. YEDAM verilerine göre, madde kullanımı olanların %87,6’sının arkadaş çevresinde uyuşturucu veya yoğun alkol kullanımı bulunmaktadır. Yeşilay olarak bağımsız gençlik kültürü oluşturmayı çok önemsiyor, bu konuda YeşilayFestbaşta olmak üzere birçok etkinlik düzenliyoruz.2019 yılında hayata geçirdiğimiz Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı da, Türkiye’nin okul temelli ilk ve tek müdahale programı olma özelliğini taşıyor. Bu kapsamda bugüne kadar 5 bin 994 öğrenciyle görüşüldü." açıklamasında bulundu. 

Dinç'e göre, kenevir kullanım bozukluğuna bağlı şizofreni oranında son 50 yıldır artış yaşanıyor. Özellikle genç erkekler arasında kenevir kullanım bozukluğu ve şizofreni arasında güçlü kanıtlar bulunuyor. Kenevir kullanım bozukluğunun önlenmesi ise şizofreni vakalarını engellemekte büyük önem taşıyor.

MADDE BAĞIMLILIĞI VE SUÇA YATKINLIK İLİŞKİSİ

Madde bağımlılığı ile suça yatkınlık arasında bir ilişki mevcut. Madde bağımlılığıyla mücadele etmek toplumsal huzuru korumayı sağlamak için bir gereklilik. Narkolog 2023 Profil Analizi’ne göre, örneklemin %50,7’si, haklarında farklı bir suçtan adli işlem yapıldığını ifade etti. Farklı suçlardan adli işlem gördüğünü söyleyen örneklemin %52,7’sinin cinayet, darp, yaralama gibi kişilere karşı suçlar, %37,9’unun ise hırsızlık, yağma gibi mala karşı suçlara karıştığı belirlendi. 

Doç. Dr. Mehmet Dinç, Yeşilay Danışmanlık Merkezlerine (YEDAM) kurulduğu günden bu yana 1 milyonu aşkın çağrı geldiğini belirtti. Bu merkezlerde madde kullanan kişilere ve yakınlarına  uzman klinik psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarıyla yardımcı olunuyor. Bağımlılıklarını yenmek isteyen bireylere ve ailelerine verilen psikososyal destek hizmeti ise ücretsiz.

Bu sene içerisinde Kayseri'de de yeni bir rehabilitasyon merkezinin hizmete gireceğini belirten Dinç, "Uyuşturucuyla mücadele hepimizin sorumluluğunda. Bu soruna ancak birlikte ve kararlılıkla çalışarak çözüm bulabiliriz.” diyerek sözlerini noktaladı. 

SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ
 

YAŞLI DOSTU KONUTLAR LÜKS DEĞİL, İHTİYAÇ

Dijital dünyada iletişimin kuralları bu seminerde konuşuldu!

VakıfBank’tan müşteri-şube iletişiminde yenilikçi adım: "Şubeye Talimat Gönder"

Lastik sektörünün birliği TOLDER kuruldu

Su Kuyusu Yardım Derneği su sorunlarına çözüm projeleri üretiyor

İbn Haldun Üniversitesi Tasarruf Finansmanı Merkezi çalışmalarına başladı

Kayseri %100 ekolojik pazar sezonu başarıyla tamamlandı

Black Friday’de KAÇUV’un Umut Dükkânı’ndan “iyilik” satın alabilirsiniz

İpekyolu Mektupları yarışması ödülleri sahiplerini buldu

LÖSEV'in doğal Satsuma mandalinaları sağlıklı beslenmede sembol oldu

Sabri Ülker Vakfı, beslenme ve gıda okuryazarlığına dikkat çekiyor

Küresel Turizm Zirvesi: TIF 2024 İstanbul’da başlıyor

Deprem bölgesindeki kadınların halıları dünya pazarında

GENSED, Eskişehir’de güneş enerjisi ve enerji depolama semineri düzenledi

Avrasya Pencere, Kapı ve Cam Fuarları rekor katılımla tamamlandı

HABERLER

Zafer Partisi Sancaktepe İlçe Başkanı Bilal Gökçeyurt’tan Berat Kandili Mesajı

AK Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Feyzullah Torlak’tan Berat Kandili Mesajı

Anahtar Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Yasin Can’dan Berat Kandili Mesajı

Yeniden Refah Partisi Sancaktepe İlçe Başkanı Ekrem Yahya Ateş’ten Berat Kandili Mesajı

BBP Sancaktepe İlçe Başkanı Abdulkadir Darel’den Berat Kandili Mesajı

Sancaktepeli İş İnsanı Yunus Emre Sağlam’dan Berat Kandili Mesajı

Sancaktepe’nin Sevilen İş İnsanlarından Mimar Ufuk Aydın'dan Berat Kandili Mesajı

Sancaktepe İlçesinin Sevilen İş İnsanlarından Turgut Daş’tan Berat Kandili Mesajı

UGADER Başkanı Sevda Yılmaz’dan Berat Kandili Mesajı

Sarıgazi Spor Kulübü Başkanı Serdar Turhan’dan Berat Kandili Mesajı

Sancaktepeli İş İnsanı Nurettin Mengükan’dan Berat Kandili Mesajı

Sancaktepe İlçesinin Sevilen İş İnsanı Cemal Geyik’ten Berat Kandili Mesajı

Sancaktepe’nin Sevilen İsmi Arzu Karaalioğlu’ndan Berat Kandili Mesajı

Sancaktepe ilçesinin sevilen iş insanı ve siyasetçi Cemal Aytekin’den Berat Kandili Mesajı

Kaymakam Naif Yavuz’dan Kızılay Sancaktepe Şubesi’ne Ziyaret

  • Pazar 7.6 ° / 6.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 7.4 ° / 1.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 4.7 ° / 1.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
Zafer Partisi Sancaktepe İlçe Başkanı Bilal Gökçeyurt’tan Berat Kandili Mesajı
AK Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Feyzullah Torlak’tan Berat Kandili Mesajı
Anahtar Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Yasin Can’dan Berat Kandili Mesajı
Yeniden Refah Partisi Sancaktepe İlçe Başkanı Ekrem Yahya Ateş’ten Berat Kandili Mesajı
BBP Sancaktepe İlçe Başkanı Abdulkadir Darel’den Berat Kandili Mesajı
Sancaktepeli İş İnsanı Yunus Emre Sağlam’dan Berat Kandili Mesajı
Sancaktepe’nin Sevilen İş İnsanlarından Mimar Ufuk Aydın'dan Berat Kandili Mesajı