SAĞLIK 18.11.2024 23:20:00 198 0
Haberi Sesli Oku

TMS yöntemiyle 7 sağlık sorununa çözüm

TMS yöntemiyle 7 sağlık sorununa çözüm

Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS) yöntemi, özellikle depresyon, Parkinson, migren, Alzheimer, inme, anksiyete bozuklukları ve madde bağımlılığı gibi hastalıklarda umut verici bir tedavi seçeneği olarak öne çıkıyor.

TMS, beynin elektriksel aktivitelerini düzenleyerek nörolojik ve psikiyatrik rahatsızlıklara müdahale eden, ilaçsız bir tedavi seçeneği sunuyor. Manyetik alanlar kullanılarak beyindeki sinir ağları uyarılıyor ve bu sayede semptomlar azaltılarak hastalıklarla mücadele ediliyor.

Memorial Kayseri Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, TMS’nin özellikle dirençli depresyon vakalarında etkili olduğunu ve diğer tedavilerle birlikte kullanılabileceğini belirtiyor.

TMS’nin İyi Geldiği Sağlık Sorunları

Depresyon

Tedaviye dirençli depresyonun semptomlarını azaltmada etkili olan TMS, nöral aktiviteyi artırarak hastaların yaşam kalitesini iyileştiriyor. Ancak, her hasta için bireysel değerlendirme yapılması gerekiyor.

Migren

TMS, migren ataklarını azaltmada ve önlemede kullanılabiliyor. Aura döneminde veya atak sırasında uygulanan TMS’nin, sinir ağlarını düzenleyerek semptomları hafiflettiği gözlemleniyor.

Parkinson Hastalığı

Motor becerileri etkileyen bu hastalıkta TMS, bazal gangliyonlar ve motor korteks arasındaki iletişimi düzenleyerek hareket problemlerini hafifletebiliyor. Ancak her hasta için etkinlik değişkenlik gösterebiliyor.

Nöropatik Ağrı

Sinir hasarına bağlı kronik ağrılar için TMS, beynin ağrı algılama bölgelerini hedefleyerek ağrıyı azaltabiliyor.

Alzheimer Hastalığı

Hastalığın erken ve orta evrelerinde TMS, diğer tedavilere destek olarak kullanılabiliyor ve ilerlemeyi yavaşlatmaya yardımcı olabiliyor. İleri evrelerde ise etkisi sınırlı kalıyor.

İnme Rehabilitasyonu

TMS, felç sonrası rehabilitasyon sürecinde motor becerilerin yeniden kazanılmasına katkı sağlıyor. Beyin plastisitesini teşvik ederek hasarlı bölgelerin işlevlerini yeniden düzenlemesine yardımcı oluyor.

Sigara ve Madde Bağımlılığı

Bağımlılıkla ilişkili beyin bölgelerini hedefleyen TMS, bağımlılık döngüsünü kırarak sigara ve madde kullanımını bırakma sürecine destek oluyor.

Tedavi Süreci ve Etkileri

TMS uygulamaları ağrısız bir şekilde gerçekleştirilirken, kafa derisine yerleştirilen bobinler aracılığıyla manyetik darbeler beyin sinirlerini uyarıyor. Bu yöntem, nörofizyolojik etkiler yaratarak beyindeki iyileşme sürecini hızlandırıyor.



Sancaktepe'de balık tutmak isteyen genç bataklığa saplandı

MARMARA’DA FIRTINA VE KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Anahtar Parti Sancaktepe’de Buluşuyor

Sancaktepe Kaymakamı Naif Yavuz'a hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk

KAYMAKAM NAİF YAVUZ SANCAKTEPE’'DE GÖREVE BAŞLADI

Sancaktepe Erbaalılar Derneği'nden Eğitime Destek verenlere teşekkür

Sancaktepe Sarıevler Sitesi Sakinleri ATA'sını andı

Sancaktepe'de 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü

Sancaktepe'de Dokuzu Beş Geçe Hayat Durdu

Sancaktepe Yenidoğan Mevlana Ortaokulu'ndan 10 Kasım

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Sancaktepe'de öğrencilerle buluştu

Sancaktepe'de 2 okul Avrupa'ya açılıyor

Osmangazi İlkokulu'nda gelenek bozulmadı! 2/E sınıfı yıl sonu sergisi yapıldı

Sancaktepe SAGİHO'da Bilim Fuarı düzenlendi

Sancaktepe'de III. Akıl ve Zekâ Oyunları Turnuvası düzenlendi

Sancaktepe'de Şehit Emre Baysal Anadolu Lisesi Bilim Fuarı düzenledi