Tatil hayali kurarken dolandırılmayın! İnternette bekleyen 8 tehlike

Dokuz güne çıkan Kurban Bayramı tatilini değerlendirmek isteyen tatilciler son planlarını yapıyor. Ancak internet dolandırıcılarına karşı dikkat etmek gerkeiyor.

TÜKETİCİ 14.06.2024 15:07:00 155 0
Haberi Sesli Oku
Tatil hayali kurarken dolandırılmayın! İnternette bekleyen 8 tehlike

Enflasyon nedeniyle yükselen tatil fiyatları tatilcileri alternatif ve ucuz tatil kampanyalarına itiyor. Ancak siber suçluların en aktif olduğu alanlardan birisi seyahat dolandırıcılığı. Aslında var olmayan seyahatlerden sahte rezervasyonlara kadar birçok dolandırıcılık yöntemi tatilcilere kabusu yaşatabilir. 

Birleşik Krallık seyahat acenteleri ticaret birliği ABTA'ya göre, en yaygın tatil rezervasyonu dolandırıcılığı türleri konaklama, uçak biletleri, spor ve dini geziler ile devre mülkler ve tatil kulüplerini kapsıyor. 

Dijital güvenlik şirketi ESET ise internette karşılaşabileceğiniz dolandırıcılık türleri konusunda uyarılarda bulundu. İşte, tatile çıkmak isteyenleri bekleyen 8 tehlike!

ÜCRETSİZ TATİLLER

Mağdurlarla, hiç katılmadıkları bir çekiliş aracılığıyla tatil kazandıklarını iddia eden istenmeyen e-postalar, aramalar veya mesajlar yoluyla iletişime geçilir. Dolandırıcılar cevap alabilirlerse, 'ücretsiz' tatillerine hak kazanmak için, tatil ücretinin sadece vergisini veya ücretin bir kısmını ödemelerini rica ederler. Elbette ortada bir ödül yoktur ve dolandırıcılar parayı cebe indirir.

KLON SİTELER

Kimlik avı e-postaları, metinleri ve aramaları ve/veya çevrimiçi reklamlar da kurbanları, yasal olanları taklit etmek için tasarlanmış sahte havayolu, tatil veya karşılaştırma sitelerini ziyaret etmeye yönlendirebilir. Mağdurlara sahte onay e-postaları veya rezervasyon referansları gönderilir, yani birçoğu dolandırıldıklarını ancak check-in masasına geldiklerinde fark eder.

İNDİRİMLİ BİLET VEYA TATİLLER

Siber suçlular bazen tatiller, uçuşlar, oteller ve diğer paketler için çok indirimli fırsatlar sunarlar. Bu durumda, biletler yasal olabilir ancak indirimli olmalarının nedeni çalıntı kartlarla veya ele geçirilmiş sadakat hesaplarıyla satın alınmış olmalarıdır. Sosyal medya, spam e-postalar ve hatta robot telefon aramaları aracılığıyla reklamları yapılabilir. Mağdurlar, dolandırıcılık fark edildiğinde tatillerinin yarıda kesilmesi riskiyle karşı karşıyadır.

ULUSLARARASI SEYAHAT BELGELERİ ‘YARDIMI’

Bazı siteler, mağdurların seyahat vizesi, pasaport, uluslararası sürüş izni veya diğer belgeleri kolayca çıkartmalarına yardımcı olduklarını iddia ederler. Genellikle ücretsiz olan bu hizmetler için son derece yüksek ücretler talep ederler. Ortaya çıkan belgenin sahte olma ihtimali çok yüksektir.

SAHTE KİRALIK EVLER

İnternet üzerinden kiralanan yazlık evlerin ticareti giderek artıyor. Dolandırıcılar genellikle yasal kiralama veya ilan sitelerine kendi ilanlarını eklerler. Bu mülkler ya mevcut değil veya kiralık değil ya da siz gittiğinizde iki defa kiralanmış olacaktır. Kiralık evinizi sahte ilanlara karşı koruma sağlayan özel saygın siteler üzerinden rezerve edin.

UÇUŞ DOLANDIRICILIĞI

Dolandırıcılar ayrıca kurbanları cezbetmek için genellikle konaklama ile birlikte verilen özel uçak kiralama paketlerini de kullanırlar. Yine parayı alıp ortadan kaybolacaklar ve sizi ortada bırakacaklar.

Wİ-Fİ TEHDİTLERİ

Yoldayken havaalanında, kafede veya başka bir kamusal alandaysanız, ücretsiz halka açık Wi-Fi kullanarak banka veya diğer hesaplarınıza giriş yapmayın. En azından bağlantınızı şifreleyen ve sizi kişisel verilerinizi çalmak isteyebilecek kişilerden koruyan saygın bir sanal özel ağ (VPN) hizmeti kullanın. Ücretsiz Wi-Fi'dan kaçınmanız gerekir çünkü belki de farkında olmadan şifrelerinizi ve kişisel,finansal verilerinizi çalmak için web oturumunuzu dinlemek isteyen siber suçlular tarafından kurulmuş sahte bir erişim noktasına bağlanıyor olabilirsiniz. Wi-Fi noktası gerçek olsa bile, bilgisayar korsanları çevrimiçi etkinliğinizi gözetlemek için aynı ağda gizleniyor olabilir. 

JUICE JACKING

Seyahat edenler ayrıca "juice jacking" olarak da bilinen USB şarj tehditlerine karşı da dikkatli olmalıdır. Burada suçlular genellikle halka açık şarj istasyonlarına veya istasyonlarda takılı bırakılan kablolara kötü amaçlı yazılım yükler. Evet yanlış okumadınız “kablolara”. Bu kabloların kullanılması, cihazı ele geçirmek ve/veya veri ve şifreleri çalmak için tasarlanmış kötü amaçlı yazılımların yüklenmesinde neden olur. 

TATİLE ÇIKARKEN GÜVENDE KALIN

Tatil sezonunda güvende kalmak, dolandırılmamak ve kişisel bilgilerinizi korumak için aşağıdaki önerileri takip edebilirsiniz:

·       Araştırmanızı yapın, başkalarının dolandırılıp dolandırılmadığını görmek için seyahat şirketlerini, otelleri, kiralama şirketlerini ve seyahat acentelerini internetten kontrol edin.

·       İstenmeyen iletişimlere asla yanıt vermeyin. Bir reklam gördüyseniz ve merak ediyorsanız, kuruluşla doğrudan iletişime geçin ve asla e-postadaki, metindeki, reklamdaki iletişim bilgilerini kullanmayın.

·       Havale, hediye kartı, kripto para veya Cash App gibi para uygulamaları ile ödeme yapmayın çünkü bunlar alıcı için hiçbir koruma sağlamaz. 

·       Sahte bir siteye işaret eden yazım hataları olmadığından emin olmak için ziyaret ettiğiniz herhangi bir sitenin URL'sini kontrol edin.

·       Dikkatli olun. Bir şey kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, genellikle gerçek değildir.

·       Çok indirimli tatil ve biletler sunan karanlık web sitelerine aldanmayın.

·       Sanal özel ağ (VPN) olmadan halka açık Wi-Fi kullanmayın ve dışarıda halka açık şarj istasyonlarını kullanmaktan kaçının.

SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ


Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Haluk Bozali: Elektrik yangınları ansızın gelir

File Market'te nakit ödeme devri sona eriyor iddiası

Verileriniz internete sızdıysa hemen bunları yapın!

Üç ay ertelemeli ihtiyaç kredisi var mı? İhtiyaç kredisiyle ilgili merak edilen 10 soru

Tatil hayali kurarken dolandırılmayın! İnternette bekleyen 8 tehlike

Hesaplarınız tehlikede olabilir! Şifre belirlerken yapılan 3 hata

Kapağı şişen konservelere dikkat

Küçük uygulamalarla ayda 200 TL’ye kadar tasarruf edebilirsiniz

Klimalarınızı ‘korsan servislerden’ korumanın ipuçları

Paketiniz teslim edilmedi: Kaspersky, Türkiye'deki kurye alıcılarını hedefleyen dolandırıcılık girişimleri konusunda uyardı!

İLLUMİNATİ DOLANDICIRILIĞINA DİKKAT!

YAKIT TASARRUFU YAPMANIN 9 KOLAY YOLU

Gıda alışverişi yaparken dikkat!

SAHTE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜNDE TEHLİKE BÜYÜYOR

Pratik önlemlerle elektrik faturanızda ayda 746 TL’ye kadar tasarruf edebilirsiniz

Klima alacaklara kritik ipuçları!

HABERLER

Sancaktepe'de yaralı martı saatlerce yardım bekledi

Sancaktepe'de anaokulunda 4 yaşındaki çocuğa darp iddiası

Sancaktepe'de en çok nereli var? İşte nüfusa göre dağılım

Sancaktepe Yenidoğan'da mezarlara saldırı gerçekleşti

Kabotaj Bayramı'nda Sancaktepe'deki Alfa Laval'a teşekkür ziyareti

LGS 2024'te 2 Türkiye birincisi Sancaktepe'den

Sancaktepe'de çöplerinizi gündüz saatlerinde atmayın!

Alper Yeğin'den cemevi sorununu çözme sözü

Sancaktepe Fen Lisesi'ne kavuşuyor! İlçede ilk resmi fen lisesi hizmete giriyor

Ünlü oyuncunun Sancaktepe'deki ölümünde sebep belli oldu

Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Özbaş'tan Teknoloji Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne ziyaret

İngiliz George'un Sancaktepe'deki kurbanı! Mücevher vaadi pahalıya mal oldu

Antrenörler Günü'nde İyi Gençler Spor Kulübü'nü unutmadık

Sarıgazi Spor Kulübü'nün antrenörlerini unutmadık

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Sancaktepe'de 6 arsayı satışa çıkarıyor

  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
Sancaktepe'de 2 okul Avrupa'ya açılıyor
Osmangazi İlkokulu'nda gelenek bozulmadı! 2/E sınıfı yıl sonu sergisi yapıldı
Sancaktepe SAGİHO'da Bilim Fuarı düzenlendi
Sancaktepe'de III. Akıl ve Zekâ Oyunları Turnuvası düzenlendi
Sancaktepe'de Şehit Emre Baysal Anadolu Lisesi Bilim Fuarı düzenledi
Sancaktepe'de Karışık Tost Kitabı etkinliğinde Gazze'ye nakdi yardım sağlandı
Sancaktepe Bil Koleji öğrencilerinden resimli hikaye kitabı