Çocuklarda ve bebeklerde sıkça görülen bir akciğer enfeksiyonu olan akut bronşit, genellikle soğuk algınlığı belirtileriyle başlar. Uzmanlar, hastalığın yayılmasını önlemek ve çocukları korumak için önemli tavsiyelerde bulunuyor.
Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Ufuk Ertural, mevsim geçişlerinde çocuklarda yaygın olarak görülen akut bronşit hakkında bilgi vererek ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu.
Akut Bronşitin Nedeni: Virüsler
Ertural akut bronşitin bulaşma yolları hakkında şu bilgileri verdi:
“Akut bronşite çoğunlukla viral bir enfeksiyon neden olmaktadır. Aynı zamanda bakteri veya toz ve alerjenler ile ağır partiküllerin havada olması hastalığın seyrini ağırlaştırmaktadır. Akut bronşitin en önemli nedeni ise virüslerdir. Özellikle çocuklarda hastalık; burun, ağız veya boğazda (üst solunum yolunda) soğuk algınlığı veya başka bir viral enfeksiyondan sonra ortaya çıkmaktadır. Çocuklar hasta olan başka bir çocukla yakın temas sonucunda virüsü kapabilmektedir.”
Risk Grubundaki Çocuklar
Hastalığın seyri genellikle hafif olsa da kronik hastalığı olan çocuklarda daha ağır tablolar görülebilir. Dr. Ertural, akut bronşit riski taşıyan çocuk gruplarını şöyle sıraladı:
Hastalığın Belirtileri
Çocuklarda akut bronşit şu belirtilerle ortaya çıkabilir:
Bu belirtiler genellikle 7-14 gün sürerken, öksürük bazı durumlarda kronikleşerek 3-4 hafta devam edebilir.
Tedavide Antibiyotik Kullanılmıyor
Dr. Ertural, antibiyotik kullanımına ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Çocukların akut bronşit olup olmadığını belirlemek için zatürre veya astım gibi diğer sağlık sorunlarını saf dışı etmek gerekir. Bunun için testler yapılmalıdır. Tedavi aşamasında ise belirtilere ve çocuğun genel sağlık durumuna bağlı olarak yapılır. Bu aşamada çocuklarda akut bronşit tedavisinde antibiyotik kullanılmaz. Çünkü enfeksiyonların çoğu virüs kaynaklıdır. 8-10 günden daha uzun süren öksürük belirtisinde bile genellikle antibiyotiklere ihtiyaç duyulmaz. Bakteriyel enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanılması tavsiye edilmez.”
Beslenme Sorunu Varsa Hastane Şart
Tedavi sürecinde sıvı alımı artırılmalı, bol istirahat sağlanmalı ve ortamın nem oranı kontrol edilmelidir. İştahsızlık nedeniyle beslenmede zorluk çeken çocukların hastaneye yatırılması gerekebilir. Uz. Dr. Ertural, “Akut bronşit geçiren çocukların büyük bir bölümü herhangi bir sorun yaşamadan iyileşebilmektedir. Ancak küçük bir oranda hastalık zatürreye dönüşebilmektedir” dedi.
Hastalığın Yayılmasını Önlemek İçin Öneriler
Akut bronşitin yayılmasını engellemek için şu önlemler alınabilir:
Mevsim geçişlerinde çocuklarda akut bronşite karşı dikkatli olmak, erken teşhis ve doğru tedavi ile komplikasyonları önlemenin anahtarıdır.
SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ