Tarih: 20.07.2024 16:21

Sancaktepe'de sokak köpekleri uyutulacak mı?

Facebook Twitter Linked-in

Sancaktepe ilçesinde bulunan başıboş sokak köpeklerinin akıbetinin ne olacağı tartışma konusu oldu. Sahipsiz hayvanlara yönelik 'Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 3 maddesi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilmişti. Peki, Sancaktepe'de sokak köpekleri uyutulacak mı?

YASA TEKLİFİ NE DİYOR?

Hayvanseverlerin tepkisini çeken sahipsiz hayvanlarla ilgili yasa teklifinin ilk 3 maddesi TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edildi.

Sokakta sahipsiz kalan hayvanların öldürülmesinin önünü açan maddenin de aralarında olduğu 17 maddelik teklife karşı protestolar sürüyor.
Teklifin en tartışmalı maddeleri 'ötenazi' içeren maddeler oldu. İnsiyatif belediyelere bırakılacak. 

Bakımevine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılacak.

Ancak sahipsiz hayvan popülasyonunun, kamu güvenliği açısından tehlike oluşturması veya hayvandan hayvana ya da hayvandan insana bulaşan hastalıkların görülmesine, su kaynaklarının, yaban hayatının ve biyolojik çeşitliliğin zarara uğramamasına sebebiyet vermesi halinde belediyeler, ötanazi yapabilecek.

Bakımevlerine alınan hayvanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek, rehabilite edilenler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılacak.

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak.

Belirtilen hayvanlar, ilgili belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek. Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek.

Sokak köpekleri için gerekli kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile hayvanlar için ayrılan kaynağı başka amaçlarla kullanan belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Söz konusu belediyeler 31 Aralık 2028’e kadar belirtilen hayvan bakımevlerini kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

İBB BAŞKANI İMAMOĞLU'NDAN YASA TEKLİFİNE TEPKİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sokak hayvanlarına ilişkin Meclis Başkanlığı'na sunulan yeni yasa teklifini sosyal medya hesabından değerlendirerek, bunun uygulanamayacağını savundu.

İmamoğlu yasanın uygulanabilmesi için büyük bir bütçe gerekeceğini söylerken; "Yeni yasa tasarısının uygulanması için gerekli bütçe mevcut yasanın uygulanması için gerekli bütçeden çok daha büyüktür. En önemlisi de uzun bir tarihsel sürede evcilleştirdiğimiz, yaşamımızın bir parçası olmuş bu canlıların yasa gereği milyonlarcasının uyutulmasının vicdanlarda oluşturacağı derin tahribattır." ifadelerini kullandı. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de konuya ilişkin şunları söylemişti: 

"Hepimiz hayvanseveriz, hepimiz o canların önünde kendimizi siper etmeye hazırız. CHP katliam yasasına karşı, zorba dayatmalara karşı kırmızı alarmdadır. Meclis’te de mücadele vermektedir, sokakta da mücadele vermektedir."

SANCAKTEPE'DE SOKAK KÖPEKLERİ UYUTULACAK MI?

Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: 

"Can dostlarımızla ilgili hayati bir öneme sahip bu süreçte, "Bakımını yap, aşıla, kısırlaştır ve sahiplendir" modeli, esas alınmalıdır. Rehabilite edilmiş ve topluma uyum sağlamış hayvanların izlenmesi, kayıt altına alınması ve çip takılması gibi yöntemler de mutlaka uygulanmalıdır.
Hep birlikte, ortak akıl ve iş birliği ile bu konuyu da çözeceğimize yürekten inanıyorum."

CHP'li belediyelerde sokak hayvanlarının öldürülmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —