Sancaktepe'de ilk biyonik kulak ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi. Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, büyümeye ve yeni teknolojileri uygulamaya devam ediyor. Başhekim Doç. Dr. Gökhan Yaprak önderliğinde başlatılan çalışmalar kapsamında, ileri derecede işitme kaybı olan bir hastaya biyonik kulak (koklear implant) ameliyatı yapıldı.
HASTANEDE SAĞLIK ATILIMI DEVAM EDİYOR
Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık alanında çalışmalarına hız verdi. Hastanede geleneksel tamamlayıcı tıp merkezi, inme merkezi, diyaliz merkezi, uyku merkezi, ek lokal ameliyathane açılışı yapılmıştı. Şimdi de Sancaktepe'de ilk kez yapılan biyonik kulak (koklear implant) ameliyatıyla, Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi bu alanda Türkiye'nin önde gelen sağlık merkezlerinden birisi oldu.
İleri derecede işitme kaybı olan 56 yaşındaki hastaya uygulanan ameliyatı Doç. Dr. İbrahim Erdim ve ekibi başarıyla gerçekleştirdi. Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği, ülkemizde bu ameliyatı yapabilen az sayıdaki sağlık merkezleri arasına girdi.
İşitme duyusu gerek klasik cerrahiler, gerek işitme cihazı ve gerekse de biyonik kulak ile yerine konulabilirken, işitme kaybı olan hastalar Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği'ne başvurabiliyor.
İLERİ DERECE İŞİTME KAYBINDA KOKLEAR İMPLANT CİHAZI GEREKİYOR
Çevremizden gelen sesleri işitme duyumuz sayesinde anlarız. Bu sayede tepki verme, anlama, yorumlama ve iletişim kurma gibi önemli becerilerimizi harekete geçiririz. Ayrıca çocuklarda zihinsel gelişimin olmazsa olmaz bir parçası işitme duyumuzdur.
İşitme kaybı olması durumunda yukarıda bahsettiğimiz becerilerimiz önemli derecede etkilenmektedir. İşitme kayıplı birey iletişim kurmakta zorlandığı için toplumdan kendini soyutlamaya başlamaktadır.
İşitme kaybı hafif, orta ve ileri düzeyde olabilmektedir. Hafif ve orta deredeki işitme kayıpları ameliyat veya işitme cihazı kullanılarak düzeltilebilmektedir. Ancak ileri derecede işitme kaybı olması durumunda hasta klasik cerrahilerden veya işitme cihazlarından fayda görememektedir.
İleri derecede işitme kaybı mevcut olan yenidoğan bebekler duyamadıkları için duyma merkezleriyle beraber konuşma merkezleri de körelmekte ve maalesef sağır ve dilsiz bir birey haline gelmektedirler. Aynı şekilde erişkinlerde de ileri derece işitme kaybının devam etmesi durumunda zamanla konuşma merkezi de körelmekte ve konuşması bozulmakta sonrasında sağır ve dilsiz bir birey haline gelmektedir. İşte bu ileri derecede işitme kayıplarında bireylerin sağır ve dilsiz olmasının önüne geçmek için halk arasında “biyonik kulak” adı verilen “koklear implant cihazı’’nın ameliyatla iç kulağa yerleştirilmesi gerekmektedir.
SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ