ÇEVRE 30.07.2022 13:27:00 4090 0
Haberi Sesli Oku

SAKSI DEĞİŞİMİ NASIL YAPILIR?

SAKSI DEĞİŞİMİ NASIL YAPILIR?

Koçtaş, yaşam alanlarına huzur verici bir atmosfer katan bitkilerin bakımı ile ilgili öneriler sunuyor.

Koçtaş, yaşam alanlarına huzur verici bir atmosfer katan bitkilerin bakımı ile ilgili öneriler sunuyor. Sulama, toprak seçimi, bitkiyi doğru konuma yerleştirme, saksı değişimi gibi dikkat edilmesi gereken tüm detaylara Yaşayan Evler Blog’dan ulaşmak mümkün…
 
Koçtaş, yaşam alanlarına doğallık katan bitkilerin, gerekli dönemlerde saksı değişimlerinin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili püf noktaları paylaşıyor.

Koçtaş uzmanları, bitkinin köklerinin saksıyı sarmaya başlamadan ve gövdesinin saksıya sığmayacak kadar büyümeden saksı değişimi yapılmasını öneriyor. Ayrıca saksı içerisindeki toprak da zamanla bitkinin ihtiyacı olan besin değerlerini kaybedebildiğinden bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürebilmesi için toprak ve saksı değişiminin düzenli olarak yapılması büyük önem taşıyor. 

Koçtaş uzmanları, genç bitkilerde her yıl, diğer bitkilerde ise her yıl ya da en fazla iki yılda bir saksı değişimi yapılmasının faydalı olduğunu belirtiyor. Bu sayede bitkilerin, ihtiyaçlarını karşılayabilecek verimlilikte toprağa sahip olmasına, rahat büyümesine ve bazı bitki hastalıklarından korunabilmesine de yardımcı olunabilir. Bunun dışında bitkiler saksı ve toprak değişimine ihtiyacı olduğunu farklı şekillerde gösterebilir. Bunlar arasında köklerin toprak yüzeyinden ya da drenaj deliğinden görülmesi, bitkinin her mevsimde olması gerektiğinden yavaş büyümesi, bitkinin gövdesinin ağır gelmesi ve saksının kolaylıkla devrilmesi, sulama sıklığının artması, bitkide ve toprakta kuruma görülmesi gibi belirtiler öncelikli olarak sıralanabilir. 

Saksıyı değiştirmek için zemine bir örtü serdikten sonra saksısı ve toprağı değişecek bitkinin gövdesi işaret parmağı ile orta parmak arasına alınarak ve ters çevrilerek saksıdan çıkarılabilir. Saksıdan çıkarılan bitkideki toprağı ufalayarak fazla toprağı bitkinin köklerinden aldıktan sonra toprak dışına taşmış olan kökler ya da hasta kökler budanabilir. Saksının dibine zemin görünmeyene kadar yeni topraktan serpildikten sonra bitki saksının ortasına konumlandırılabilir.  Yeni saksısında, varsa bitkinin sararmış yaprakları temizlenebilir ve son olarak can suyu verilerek ekim işlemi tamamlanabilir.
Saksı değişimi sırasında gerekli olan çeşitli boylarda saksılar, bitkinin besin ihtiyacına uygun toprak, drenaj sağlamak için çakıl taşları, eldiven, budama için küçük makas gibi ihtiyaç duyulacak tüm ürünlere Koçtaş’tan ulaşılabilir. 

 



Sancaktepe'de balık tutmak isteyen genç bataklığa saplandı

MARMARA’DA FIRTINA VE KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Anahtar Parti Sancaktepe’de Buluşuyor

Sancaktepe Kaymakamı Naif Yavuz'a hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk

KAYMAKAM NAİF YAVUZ SANCAKTEPE’'DE GÖREVE BAŞLADI

Sancaktepe Erbaalılar Derneği'nden Eğitime Destek verenlere teşekkür

Sancaktepe Sarıevler Sitesi Sakinleri ATA'sını andı

Sancaktepe'de 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü

Sancaktepe'de Dokuzu Beş Geçe Hayat Durdu

Sancaktepe Yenidoğan Mevlana Ortaokulu'ndan 10 Kasım

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Sancaktepe'de öğrencilerle buluştu

Sancaktepe'de 2 okul Avrupa'ya açılıyor

Osmangazi İlkokulu'nda gelenek bozulmadı! 2/E sınıfı yıl sonu sergisi yapıldı

Sancaktepe SAGİHO'da Bilim Fuarı düzenlendi

Sancaktepe'de III. Akıl ve Zekâ Oyunları Turnuvası düzenlendi

Sancaktepe'de Şehit Emre Baysal Anadolu Lisesi Bilim Fuarı düzenledi