SAĞLIK 14.06.2024 13:35:00 292 0
Haberi Sesli Oku

Sağlıklı Kurban Bayramı sofrası için bu önerilere dikkat!

Sağlıklı Kurban Bayramı sofrası için bu önerilere dikkat!

Sağlıklı Kurban Bayramı sofrası için altın değerinde uyarılar: "Etin yanına sebze, süt ürünleri ve bol sıvı ekleyin."

Bu yıl yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Huzursuz bir bayram geçirmemek için önerilerde bulunan Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, hatalı beslenmelerin sağlık sorunlarına yol açabileceğine işaret etti. 

Garipağaoğlu, “Bayramın yaz mevsimine, sıcak aylara rastlaması nedeniyle et yemeklerinin yanında zeytinyağlı sebze yemeklerine, salatalara, piyaz ve pilakilere yer verilmeli. Daha da önemlisi yoğurt, cacık, ayran, peynir gibi süt ürünleri de menülerde yer almalı. Besin değeri açısından zengin peynirli salatalar hazırlanabilir. Ayrıca baklava, kadayıf, revani gibi şerbetli hamur tatlıları yerine meyve, dondurma ve diğer sütlü tatlılar tercih edilmeli. Başta su olmak üzere bol sıvı tüketilmelidir.” dedi. 

TAZE ET SİNDİRİM SORUNLARINA NEDEN OLABİLİR

Kurban Bayramı sofralarında yapılan sık hatalardan  birisinin kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmesi olduğunu vurgulayan Garipağaoğlu, “Etin kesimden sonra en az 12-24 saat bekletilerek tüketilmesi gerekir.  Taze et, bekletilmiş ete göre daha sert olması nedeniyle hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir." dedi. 

Etin yanı sıra çay ve kahve ile tatlı tüketiminin de altını çizen Prof. Dr. Garipağaoğlu, "Et ve et yemeklerinin çok tüketildiği Kurban Bayramı’nda, ziyaretler sırasındaki çay, kahve tüketimine de dikkat edilmeli.  Taze meyve, sütlü tatlılar gibi ikramların küçük porsiyonlar şeklinde olması tercih edilmeli.” sözlerini kullandı.

TUZ TÜKETİMİNE VE D VİTAMİNİNE DİKKAT

Beslenirken vücudun ihtiyaçlarının ön planda tutulması ve beslenme dengesinin buna göre kurulması gerektiğinin önemine değinen Garipağaoğlu, “Önemli besin ögelerinden kalsiyum ve D vitamini ikilisi güçlü kemikler için vazgeçilmezdir. D vitamini vücutta kalsiyumun kemiklere yerleşmesinden sorumlu bir vitamindir. Güçlü kemikler için tek başına kalsiyum ya da tek başına D vitamini yeterli değildir. Kalsiyum süt ürünleri ile kolayca karşılanırken, D vitamininin ana kaynağı güneş ışınlarıdır. D vitamini besinlerde çok az bulunur. D vitamini yetersizliği son yıllarda tüm dünyada yaygın bir sorundur. Bu nedenle vücudun D vitamini durumunu desteklemek için D vitamini ile zenginleştirilmiş Burgu Plus, Taze Kaşar Plus, Plus Kaymaklı ve Misto gibi peynirlerin tercih edilmesi yararlıdır. Peyniri, her zaman olduğu gibi bayram sofralarınızdan da eksik etmeyin. Az tuzlu olanlarını tercih edin. Tuz susuzluğa neden olur, tansiyon yükseltebilir. Sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmek istiyorsak sofraların cazibesine kapılmadan yemeye dikkat etmeli, abartıya kaçmamalı ve hareket etmeye özen göstermeliyiz” şeklinde önerilerde bulundu.

SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ
 



15. KENT LOKANTASI SANCAKTEPE’DE AÇILDI

Sancaktepe'de Kastamonulular piknik etkinliğinde buluştu

Sancaktepe Canlar Cemevi'nde Lösev Farkındalık Semineri düzenlendi

Sancaktepe'de ilk defa Lösev Farkındalık semineri düzenlendi

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya, Bitlis Valisi oldu

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya'nın 19 Eylül Gaziler Günü mesajı

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği yönetiminden başsağlığı ziyareti

İSTANBUL, AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NA HAZIR

KAS-DER Sancaktepe Şubesi Geleneksel Dernek Pikniğine hazırlanıyor.

Sancaktepe'de 49 Hak Sahibi Tapularına Kavuştu

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Sancaktepe'de öğrencilerle buluştu

Sancaktepe'de 2 okul Avrupa'ya açılıyor

Osmangazi İlkokulu'nda gelenek bozulmadı! 2/E sınıfı yıl sonu sergisi yapıldı

Sancaktepe SAGİHO'da Bilim Fuarı düzenlendi

Sancaktepe'de III. Akıl ve Zekâ Oyunları Turnuvası düzenlendi

Sancaktepe'de Şehit Emre Baysal Anadolu Lisesi Bilim Fuarı düzenledi