İstanbul Balat Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde düzenlenecek ve ardından katılımcılar, 6 saatlik süpervizyon eğitimi alarak yeterliliklerini klinik vakalarda ve afet sahalarında uygulama imkanı bulacaklar.
Maya Vakfı, travmatik deneyimlere maruz kalmış ve ruh sağlığı hizmetlerine erişimi kısıtlı çocuklara yönelik önemli bir adım atıyor. Vakıf, ruh sağlığı uzmanlarına yönelik Kukla Destekli Oyun Terapisi Atölyesi düzenliyor. Association For Play Therapy tarafından akredite edilen bu atölye, deneyimli Oyun Terapisti Cheryl Hulburd’un katkılarıyla gerçekleştirilecek.
15-17 Ağustos tarihleri arasında üç gün sürecek olan bu programda, katılımcılara erken çocukluk dönemini kapsayan 3-7 yaş grubu ile etkileşimi güçlendirecek terapötik yöntemler öğretilecek. Atölye, İstanbul Balat Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde düzenlenecek ve ardından katılımcılar, 6 saatlik süpervizyon eğitimi alarak yeterliliklerini klinik vakalarda ve afet sahalarında uygulama imkanı bulacaklar.
ÇÖZÜM BULMAYA YARDIMCI BİR TERAPİ YÖNTEMİ
Sanatsal aktiviteler, bireylerin rahatlama sağlamalarına ve travmanın etkilerini hafifletmelerine yardımcı oluyor. Özellikle erken çocukluk dönemini kapsayan yaş grubu, travmatik deneyimlerini dışa vurma noktasında somut bir unsura ihtiyaç duyuyor. Bu noktada oyun terapisi, kişilerin sorunlarını ifade etmelerine ve çözüm bulmalarına yardımcı olan bir terapi yöntemi olarak öne çıkıyor.
Oyun terapisi, çocukların oyun aracılığıyla travmatik deneyimlerini açığa çıkarmalarına yardımcı olarak duygusal iyileşme sürecinde önemli bir rol oynuyor. Erken çocukluk döneminde kullanılan en etkili yöntemlerden biri de kukla destekli oyun terapisi. Oyun terapisi ve dışavurumcu sanat terapisinin kesişim noktasında yer alan bu yöntem, özellikle 3-7 yaş grubundaki çocukların ruh sağlığının güvenli bir ortamda iyileşmesine olanak tanıyor. Kuklalar, çocukların travmatik olayları yeniden canlandırmalarına ve bu olaylarla ilgili duygusal süreçleri işlemelerine yardımcı oluyor. Bireylerin duygularını simgeleyerek onları somutlaştıran kuklalar, çocukların iç dünyasını yansıtmalarına imkan tanıyor. Maya Vakfı, Kukla Destekli Oyun Terapisi Atölyesi’yle travma sonrası iyileşme sürecine katkıda bulunarak, daha sağlıklı ve dayanıklı bir topluluk yapısının oluşmasına yardımcı olmayı hedefliyor.
“HEDEFİMİZ ALANA ÇOK DAHA BİLGİLİ VE ETİK MESLEKTAŞLAR KAZANDIRMAK”
Kukla destekli terapinin travmayı dönüştürmede etkili bir yol olduğunun altını çizen Maya Vakfı Kıdemli Klinik Koordinasyon Sorumlusu ve Klinik Psikolog Melisa Varol, “Maya Vakfı olarak afet sahasında ve MHPSS alanındaki yenilikleri önemsiyor ve entegratif çalışmanın etkisine inanıyoruz. Bu sebeple yararlanıcılarımıza bilişsel, duygusal ve davranışsal yöntemleri kapsayan sanat temelli grup oturumları ile hizmet veriyoruz. Bunun yanında kapasite geliştirmenin ve bilgi birikimimizi meslektaşlarımıza aktarmanın öneminin de çok farkındayız. Bu sebeple 2024 Temmuz ayı itibariyle Maya Vakfı Öğrenme Merkezi’ni kurduk. Bu doğrultudaki hedefimiz alana çok daha bilgili ve etik meslektaşlar kazandırmak. Buradan yola çıkarak ilk öğrenim atölyemizi 15-17 Ağustos’ta Deneyimli Oyun Terapisti Cheryl Hulburd’un katkısı ile İstanbul Balat Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde gerçekleştiriyoruz. 3 günlük Kukla Destekli Oyun terapisi Atölyesi’nin ardından katılımcılarımızın 3-7 yaş aralığındaki çocuklarla çalışabilmesi ve edindikleri bilgileri afet sahasında entegre etmelerini sağlayacak süpervizyonla da destekliyoruz. Bu atölye aracılığıyla ilgili tüm meslektaşlarımızın alet çantalarını doldurabileceklerini ve yararlanıcılarını besleyecek yeni donanımlar edinmelerini amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ