Tarih: 24.11.2024 01:22

Maskeli depresyon: Mutlu görünen yüzlerin arkasındaki tehlike

Facebook Twitter Linked-in

Maskeli depresyon ya da diğer adıyla gizli depresyon, kişinin depresyon belirtilerini saklaması ve çevresine farklı bir yüz göstermesiyle diğer depresyon türlerinden ayrılıyor. Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Çocuk Ergen Uzman Klinik Psikolog Aybeniz Yıldırım, maskeli depresyon hakkında önemli bilgiler paylaştı.

"Maskeli Depresyonda Kişi Üzüntülerini Zayıflık Olarak Algılıyor"

Maskeli depresyonun, depresyonun bir alt türü olduğunu belirten Yıldırım, bu durumun duygu bastırma eğiliminden kaynaklandığını ifade etti:

"Maskeli depresyondaki kişiler içsel olarak umutsuz, üzüntülü hissetseler bile bunu çok önemsemiyorlar. Bu durumu zayıflık ya da yetersizlik olarak algılayabiliyor ve yok sayabiliyorlar."

Yıldırım, bu depresyon türünün klasik depresyondan farkını şöyle açıkladı:

"Bilindiği üzere depresyon, kişide karamsarlık, üzüntü, geleceğe dair umutsuzluk, hayattan keyif alamama, uyku ve iştah bozuklukları gibi belirtilerle ortaya çıkar. Maskeli depresyonda ise duygular bastırıldığı için kişi dışarıdan mutlu, enerjik ve yaşama istekli görünebilir. Ancak içsel olarak depresif bir sürecin içindedir."

Klinik Psikolog Aybeniz Yıldırım, maskeli depresyon hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Maskeli Depresyonda Somatik Belirtiler Ortaya Çıkabilir

Duyguların bastırılması sonucu fiziksel rahatsızlıkların gelişebileceğini belirten Yıldırım, bu belirtilerle ilgili şu bilgileri paylaştı:
"Maskeli depresyondaki kişilerde bedensel ağrılar, sindirim sorunları, mide rahatsızlıkları ve çeşitli bağımlılıklar görülebilir. Bu somatik belirtiler, kişinin duygularını ifade edemediği durumlarda bedenin verdiği tepkilerdir."

Maskeli Depresyonun Belirtileri

Maskeli depresyonun diğer belirtilerine de dikkat çeken Yıldırım şunları ekledi:

"Hayattan zevk alamama, konsantrasyon zorluğu, karar vermede güçlük, değersizlik düşünceleri, uyku bozuklukları, yeme bozuklukları, geçmişte yaşananlara takılı kalma, enerji azlığı, öfke artışı, yalnız kalma isteği ve kaygıda artış gibi belirtiler maskeli depresyonda da görülebilir. Ancak bu kişiler üzüntülerini göstermek yerine sürekli iyi olduklarını ifade ederler."

Gençler Daha Yakından Gözlemlenmeli

Maskeli depresyonun en büyük risklerinden birinin, kişinin çevresine bu durumu hissettirmemesi olduğuna dikkat çeken Yıldırım, özellikle gençler için uyarılarda bulundu:

"Sosyal medyada gençler daha çok eğlenceli ve mutlu hallerini paylaşma eğiliminde olurlar. Ancak bu durum, kişinin içsel bir maskeli depresyon süreci yaşadığı gerçeğini gizleyebilir. Maskeli depresyon yaşayan bireylerde, diğer depresyon türlerinde olduğu gibi intihar ve kendine zarar verme riski bulunur. Bu nedenle herhangi bir tanı almamış olsalar dahi gençlerin yakından takip edilmesi çok önemlidir."

Maskeli depresyonun, kişinin psikolojik sağlığını tehdit eden ciddi bir durum olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu tür durumların fark edilmesi ve müdahale edilmesi için çevresel gözlemin büyük önem taşıdığını belirtiyor.

SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —