Kültürel Mirasın Dijital Hazinesi

ÇEKÜL Vakfı bünyesindeki Bilgi Belge Merkezi, Anadolu’nun kültürel mirasını ve kent dokusunu arşivleyerek geleceğe taşıyor.

GENEL 27.08.2024 06:08:00 251 0
Haberi Sesli Oku
Kültürel Mirasın Dijital Hazinesi

ÇEKÜL Vakfı bünyesindeki Bilgi Belge Merkezi, Anadolu’nun kültürel mirasını ve kent dokusunu arşivleyerek geleceğe taşıyor. Merkezde yer alan, kitap, fotoğraf, tez, makale, kartpostal ve raporlardan oluşan 47.900'ü aşkın materyal araştırmacılar ve öğrenciler için büyük bir kaynak niteliği taşıyor

ÇEKÜL Vakfı’nın kültürel mirası koruma misyonunu sürdüren ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi (BBM), zengin koleksiyonlarıyla dikkat çekiyor. Bilgi Belge Merkezi Direktörü Ayşen Özarslantürk, BBM’nin Anadolu kentleri ve kültürel miras üzerine odaklanmış geniş bir arşive sahip olduğunu vurguladı. “Merkezimiz, ‘Kent Arşivi’, ‘Prof. Dr. Metin Sözen Özel Arşivi’ ve ‘Sinan’a Saygı’ koleksiyonlarıyla araştırmacılara benzersiz bir kaynak sunuyor. Bu koleksiyonlar arasında kitaplar, fotoğraflar, kartpostallar, tezler, makaleler, raporlar ve ayrı basımlar bulunuyor,” diyen Özarslantürk, merkezin fotoğraf arşivinin tamamının dijitalleştirildiğini ve telif hakkı sorunlarının ortadan kalktığını vurguladı.

Anadolu'nun kent belleği Kent Arşivi’nde

İlk olarak Kent Arşivi hakkında bilgi veren Özarslantürk, bu arşivin Anadolu kentlerini ve ÇEKÜL Vakfı'nın projelerini detaylı bir şekilde sunduğunu belirterek “Fotoğraflar, afişler, projeler, dialar ve süreli yayınlar gibi pek çok materyal, bu arşivin bir parçasını oluşturuyor. Bu da araştırmacılara zengin bir kaynak sağlıyor.” diye konuştu.

Prof. Dr. Metin Sözen'in izinden Anadolu

Prof. Dr. Metin Sözen Özel Arşivi hakkında bilgi veren Özarslantürk, “Bu arşiv, Prof. Dr. Metin Sözen’in eğitim hayatı, meslek yaşamı ve kişisel arşivinden oluşan kapsamlı bir koleksiyon sunuyor. Arşivde görsel materyallerin yanı sıra, belgeseller, makaleler ve çeşitli projeler de bulunuyor,” diyerek merkezin çeşitliliğinin altını çizdi.

İlham almak isteyenler için Mimar Sinan’a Saygı Arşivi

Merkezin bir diğer önemli bölümü ise Sinan’a Saygı Arşivi’den oluşuyor. Arşivin Mimar Sinan’ın hayatı ve eserlerine dair geniş bir koleksiyonu kapsadığını dile getiren Özarslantürk, “Bu arşiv, ‘Sinan’a Saygı’ projesi kapsamında elde edilen zengin içeriği araştırmacılarla buluşturuyor, Sadece tarih ve sanat tarihçileri için değil, aynı zamanda mimarlık öğrencileri ve restorasyon uzmanları için de değerli bir kaynak niteliğinde. Arşivdeki bilgiler, büyük ustanın eserlerinden ilham almak isteyenler için çok önemli kaynak niteliği taşıyor.’’ dedi

Web sitesi üzerinden erişim ve dijitalleşme

ÇEKÜL BBM’nin akademisyenlerden öğrencilere, yerel yönetim çalışanlarından kent tarihi araştırmacılarına kadar geniş bir kitleye hitap ettiğini ifade eden Özarslantürk, “Kütüphane kataloğumuza web sitemiz üzerinden erişebilir, detaylı arama yapabilirsiniz. Görsel arşivler için talepte bulunabilirsiniz, ancak kitaplar ve tezler yalnızca yerinde incelenebilir,” diyerek merkezin kullanım koşullarını açıkladı.

Şu anda 47.900 materyali bünyesinde barındıran ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi, büyüyen koleksiyonuyla kültürel mirasın korunmasında önemli bir rol oynuyor.

Hayatın her alanında olduğu gibi kütüphanelerin değiştiğini ve dijitalleştiğine dikkat çeken Özarslantürk ‘’Merkezimiz, her geçen gün daha fazla materyali bünyesine katarak bu alandaki sorumluluğunu yerine getiriyor. Ancak bizler de değişime ayak uydurarak, kütüphane ve arşiv çalışmalarımızda dijitalleşmeye daha fazla önem veriyoruz. Mevcut araştırmacı profilimizi genç kuşağı da dahil ederek genişletmeyi ve dijital koleksiyonlarımızı zenginleştirmeyi düşünüyoruz. Bu doğrultuda vatandaşlarımıza da bir çağrı yapıyoruz; açık erişime sahip veya dijital materyal paylaşım izni verilen koleksiyonları için bizimle temasa geçebilirler. Bu tür koleksiyonlara erişim izni sağlanması, hem genç araştırmacıların bilgiye daha kolay ulaşmasını sağlayacak hem de koleksiyonları daha geniş kitlelere ulaşabilir’’ diye konuştu.

ÇEKÜL Hakkında

ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) ülkemizin doğal ve kültürel varlıklarını korumak amacıyla 1990 yılında Prof. Dr. Metin Sözen öncülüğünde kuruldu.

Kuruluşundan bu yana doğa-kültür-insan arasındaki yaşamsal uyumun savunucusu oldu. ÇEKÜL, “Doğa ve Kültürle Varız” sloganıyla hayata geçirdiği proje ve programlarla, en küçük yerleşmeden ülke bütününe açılan bir koruma yaklaşımı benimsedi.

Kültürel dokunun korunarak geleceğe aktarılması için koruma amaçlı kent planları hazırlanmasını, tarihi mahallelerin, geleneksel çarşıların korunmasını, sivil mimari örneklerinin restore edilerek yeni işlevler kazanmasını, kent meydanlarının yeniden canlanmasını, kent müzeleri ve arşivlerinin kurulmasını sağladı.

Ülkenin dört bir köşesindeki küçüklü büyüklü kentte koruma hareketini, koruma seferberliğine dönüştürerek tarihi dokunun çağdaş kentle ilişkilendirilmesine, kentlere kültür ve doğa öncelikli bir gelecek vizyonu kazandırılmasına öncülük etti.

Doğal doku kaybolmaya başladığında insanın yaşam alanının tükendiği, kültürel mirasını yitirmeye başladığı bilinciyle hareket ederek toprağı, yeşili korumak ve çoğaltmak için İstanbul’da başladığı ağaçlandırma çalışmalarını Anadolu’nun her karışına yaydı.

ÇEKÜL, Anadolu kentlerindeki yerel yöneticilerin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, girişimcilerin ve halkın; kentlerinin benzersiz doğal ve kültürel birikiminin farkına varması, bu değerli birikime sahip çıkması için yol göstermeye devam ediyor.

Anadolu kentlerinde bıraktığı kalıcı izlerle her zaman danışılan, yol gösteren, güvenilen; gönüllü temsilcileri ve uzman kadrolarıyla doğal ve kültürel mirasın korunması taleplerine yetişmeye çalışan bir sivil toplum kuruluşu.
 


GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ 18 AYIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ

10. Milas Zeytin Hasat Şenliği Büyük Bir Coşkuyla Başladı

YEŞİLAY GENEL BAŞKANI DOÇ. DR. MEHMET DİNÇ “BAĞIMLILIKLARLA MÜCADELEDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLATIYORUZ”

İyilik yapan, iyilik görenden daha mutlu oluyor!

KARADENİZ KRUVAZİYER TURİZMİ İLE DÜNYAYA AÇILIYOR

Gazetecilerden Vali Ahmet Karakaya’ya ziyaret

Uluslararası Gazeteciler Konfederasyonu, Kuşadası’nda buluştu

Işıner Güngör, Moldova seçimlerini değerlendirdi

Türk Eğitim Vakfı (TEV) “Üstün Başarı Sanat Bursu” Başvuruları 21 Ekim’de Başlıyor

Krizden çıkış üretim ekonomisi ile mümkün

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN GELEN ON BİNLER ATA’SININ HUZURUNDA

İş Sanat’tan İstanbul ve Ankara’da Ücretsiz Çocuk Atölyeleri

İnsanlık yeniden tarif edilecek!

5 Türk çocuğuna kanser tedavisinde ışık ve ümit olacak

LÖSEV'DEN GENÇLİK KAMPLARI PROJESİ: “Kanseri Yenen Gençler Doğada Buluşuyor”

TSE Global, Gafta Üyeliği ile Uluslararası Ticarette Güvenilirliği Artırıyor

HABERLER

Ege ve Adriyatik'e gemiyle kış seferleri başlıyor

Ebeveynler ve çocuklar arasında dijital çatışma artıyor

Sancaktepe'de balık tutmak isteyen genç bataklığa saplandı

‘Çocukların güvenli geleceği için kapsayıcı adımlar atılmalı’

Günsu Saraçoğlu’nun resim sergisi sanatseverlerle buluşuyor

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ, “DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ”NDE “ÇOCUK GÖZÜ İLE ÜSKÜDAR” KONULU ÇOCUK MECLİSİ DÜZENLEDİ

Mahalle Bazlı Atık Yönetim Programı Yaşama Geçiriliyor…

Akçay kordonunda büfeler kaldırıldı, çevre düzenleme çalışmaları başladı

Başkan Gökhan Yüksel, COP29’da Konuştu

Başkan Köymen, kültür sanat alanında çalışan gazetecilerle bir araya geldi

MARMARA’DA FIRTINA VE KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Anahtar Parti Sancaktepe’de Buluşuyor

Kolesterolü düşürmenin lezzetli yolu: Kuruyemişler

Beykoz Kundura’dan “Yerli Malı Haftası”na zengin program

Turkish Stones, Türk doğal taşlarını World Architecture Festival’de tanıttı

  • Perşembe 18.5 ° / 10.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cuma 18.3 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu
Ege ve Adriyatik'e gemiyle kış seferleri başlıyor
Ebeveynler ve çocuklar arasında dijital çatışma artıyor
Sancaktepe'de balık tutmak isteyen genç bataklığa saplandı
‘Çocukların güvenli geleceği için kapsayıcı adımlar atılmalı’
Günsu Saraçoğlu’nun resim sergisi sanatseverlerle buluşuyor
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ, “DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ”NDE “ÇOCUK GÖZÜ İLE ÜSKÜDAR” KONULU ÇOCUK MECLİSİ DÜZENLEDİ
Mahalle Bazlı Atık Yönetim Programı Yaşama Geçiriliyor…