Karaciğer sağlığı için kritik tavsiyeler! İlaç tedavisi yok, nakil aşamasına gelebiliyor

Nakil aşamasına gelmeden karaciğerinizi koruyun! Türkiye, canlı vericili karaciğer nakli başarısında 1. sırada ama karaciğer sağlığımız alarm veriyor.

SAĞLIK 3.07.2024 17:49:00 125 0
Haberi Sesli Oku
Karaciğer sağlığı için kritik tavsiyeler! İlaç tedavisi yok, nakil aşamasına gelebiliyor

Karaciğerimiz, vücudumuzun en büyük organı olup toksik maddeleri temizlemeden enerji kaynaklarını depolamaya, enzim, protein ve kan pıhtılaşma faktörlerini üretmekten sindirim ve metabolizma sistemlerinin çalışmasını sağlamaya kadar birçok hayati görevi yerine getirir. 

Ancak bu kadar önemli bir organ olmasına rağmen, karaciğer sağlığına yeterince önem verilmediğini ve son yıllarda karaciğer hastalıklarının artış gösterdiğini belirten Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, "Karaciğer sağlığımız için; dengeli ve sağlıklı beslenmek, katkı maddeleri içeren işlenmiş gıda ve alkolden uzak durmak, fazla kilo ve obezite ile mücadele etmek, hareketli bir yaşam tarzını benimsemek, gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak, piyasada kontrolsüz şekilde satılan ve içeriği tam olarak bilinmeyen zayıflama çayları gibi muhtemel toksik maddelerden uzak durmak, temizlik ve hijyene dikkat etmek son derece önemlidir." dedi.

Prof. Dr. Karakayalı, ülkemizin canlı vericili karaciğer naklinde dünya sıralamasında ilk sırada yer aldığını belirterek, yağlanmadan siroza ve nakile giden süreci ve karaciğer naklindeki son gelişmeleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Sağlıksız beslenme, hareketsizlik, alkol tüketimi ve fazla kilo gibi günlük yaşam alışkanlıkları, karaciğerimize zarar veriyor. Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, "Vücutta yağlanma arttıkça karaciğer hücrelerinde de damlacık şeklinde yağ birikiyor ve karaciğer toplam ağırlığının yüzde 30 ve daha fazlası yağ hücrelerinden oluşana kadar sinsice ilerliyor, belirti göstermiyor hatta kan tahlillerinde bile görünmüyor. Yağlanma arttıkça hepatit denilen karaciğer iltihaplanması, ardından karaciğerin giderek sertleşip normal yapısını kaybetmesiyle siroza dönüşüyor. Sadece obezite değil, alkol tüketimi de aynı senaryoya neden olarak karaciğeri yağlandırıp, işlev kaybı ve karaciğer yetmezliğine neden olabiliyor. Uzun süreli ve aşırı alkol tüketenlerin yüzde 90’ında karaciğer yağlanması görülüyor, bu şekilde alkol kullanımının devamı da yüzde 20 olasılıkla siroza yol açıyor." açıklamasında bulundu.

Son aşamada karaciğer nakli dışında bir seçenek kalmıyor. Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, karaciğer yağlanmasının bilinen bir ilaç tedavisi olmadığını belirterek, "Alkol tüketimi, bilinçsiz ilaç kullanımı ve reçetesiz ürünler gibi kötü alışkanlıklardan kurtulup, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile kötüye giden süreç durdurulabilir. Ancak bunun için geç kalınmamalıdır çünkü karaciğerin yapısı bozulup siroz geliştiğinde artık geri dönülemez ve bu aşamadaki birçok hasta için tek umut hastalıklı karaciğerin çıkarılarak yeni ve sağlıklı bir karaciğer nakledilmesidir." uyarısında bulundu.

Karakayalı, her yıl siroz hastalarının yüzde 2-3'ünde karaciğer kanseri gelişme riski bulunduğunu ancak zamanında tanı konulursa bu hastaların karaciğer nakli ile hem siroz hem de kanserden kurtulabildiğini vurguladı. Türkiye’de, tedavisi için karaciğer nakli dışında bir umut kalmamış ve bağışlanacak bir organ bekleyen 2 bin 600 hasta bulunduğunu belirten Prof. Dr. Karakayalı, "Organ bağışı ihtiyacı karşılamaya yetmiyor ve hastaların çoğu bekleme sürecinde ne yazık ki hayatını kaybediyor, bu sırada listeye sürekli yeni hastalar ekleniyor. Buna karşın donör bulan hastaların tedavi edilmesini sağlayan canlı vericili karaciğer nakli sayılarına bakıldığında ülkemiz 1. sırada yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Nakil aşamasında çeşitli teknikler uygulanıyor. Örneğin, “Domino Nakil” tekniği, özel bazı hastalıklarda nakil sırasında hastadan çıkarılan karaciğeri başka bir hastaya naklederek kişinin yaşamına devam etmesini sağlıyor. Canlı vericiden alınacak olan karaciğer kısmının hastaya küçük gelmesi durumunda ve ikinci bir verici adayının da olması halinde, “Dual Nakil” tekniğiyle her iki donörün karaciğer parçaları aynı anda alıcıya naklediliyor ve sorun çözülüyor.

Ayrıca uygun eşleşme sağlandığında “Çapraz Nakil” yöntemiyle, kan grubu uymayan hastaların vericilerini birbirleriyle değiştirerek iki hastaya eşzamanlı olarak karaciğer nakli yapılabiliyor. Bu gelişmelerin temelinde artan tecrübe, bilgi birikimi ve hastane genelinde sağlanmış olan uyumlu ekip çalışması yatıyor.

Prof. Dr. Hamdi Karakayalı, karaciğer naklinde ülkemizde kısa süre önce hayal bile edilemeyecek ameliyatların başarıyla uygulandığını vurgulayarak, "Özellikle canlı vericili nakil tecrübesi geliştikçe eskiden nakil şansı olmayan pek çok durum için yeni yöntemler uygulanıyor. Kapalı laparoskopik hatta robotik yöntemlerle tedavi başarıyla yapılabiliyor. Beklenen yaşam sürelerinin aylar hatta haftalar ile sınırlı olduğu ileri evre karaciğer kanserlerinde, önce tümör küçültücü tedaviler uygulayıp, arkasından yaptığımız karaciğer nakilleri ile hastanın yıllarca siroz ve tümörden kurtulmuş olarak yaşamasını sağlıyoruz." dedi.

SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ
 


Uzmanlar uyardı! Çocuğunuzda yabancı madde yeme alışkanlığı varsa dikkat

Tüylü hücreli löseminin 11 belirtisine dikkat! ABD'de her yıl 1000 yeni vaka görülüyor

Karaciğer sağlığı için kritik tavsiyeler! İlaç tedavisi yok, nakil aşamasına gelebiliyor

Alerjik göz reaksiyonlarına dikkat! Tedavi edilmezse kornea nakline kadar ilerleyebilir

Sosyal anksiyete: Yeni insanlarla tanışmak neden bu kadar zor?

Eczacı ve Homeopat Ezgi Nevçehan, güneş koruyucu kullanma yöntemlerini anlattı

Robotik bypass ile iyileşme süresi kısalıyor! Prof. Dr. Şahin Şenay, robot destekli ameliyatları anlattı

Şeker hastaları dış kulak iltihabında yüksek risk grubunda

Kumar bağımlılığından kurtulmanın yollarını uzmanları anlattı

Kişilik bozukluğunun teşhisi ve tedavisi var mı?

Pürüzsüz bir ciltle yazın keyfini çıkarın! İstenmeyen tüylere veda edebilirsiniz

Eleştiriye tahammülsüzlük sağlıklı ilişkileri olumsuz etkiliyor

Diyabet ilaçlarıyla zayıflamak mümkün mü? Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin riskleri anlattı

Yaz aylarında sağlıklı ve rahat bir gebelik için 12 altın kural

Yaz aylarında görme kaybına sebep olabilecek 8 hata!

Tüp bebekte yaş ilerledikçe başarı oranı yüzde 7'ye düşüyor

HABERLER

Şeyma Döğücü'den Alper Yeğin'in iddialarına sert cevap: Yalan ve algı siyasetinize çok bile sabrettim

Sancaktepe'de jandarma ve polis orman yangınlarıyla mücadele denetiminde

Sancaktepe'de 'Okuldaki Çiftlik' projesi ile sera ve meyve bahçeleri kuruldu

Sancaktepe'de eğitim atılımı devam ediyor

Sancaktepe Meydan Park çevresinde oturanlar gürültü kirliliğine çözüm bekliyor

Sancaktepe Birlik Cemevi'nde oruç açma lokması paylaşıldı

Sancaktepe TİM Gıda Kontrol ekipleri halk sağlığı için sahada

Sancaktepe Toplum Ruh Sağlığı Merkezi geleneksel yaz pikniğini düzenledi

KAYA ÇARDAK, MALİ TATİLİN ADI VAR, KENDİ YOK!

Sancaktepe'de yaralı martı saatlerce yardım bekledi

Sancaktepe'de anaokulunda 4 yaşındaki çocuğa darp iddiası

Sancaktepe'de en çok nereli var? İşte nüfusa göre dağılım

Sancaktepe Yenidoğan'da mezarlara saldırı gerçekleşti

Kabotaj Bayramı'nda Sancaktepe'deki Alfa Laval'a teşekkür ziyareti

LGS 2024'te 2 Türkiye birincisi Sancaktepe'den

  • Salı 32.1 ° / 23.6 ° Güneşli
  • Çarşamba 32.2 ° / 24 ° Güneşli
  • Perşembe 31.9 ° / 24.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
Sancaktepe'de 2 okul Avrupa'ya açılıyor
Osmangazi İlkokulu'nda gelenek bozulmadı! 2/E sınıfı yıl sonu sergisi yapıldı
Sancaktepe SAGİHO'da Bilim Fuarı düzenlendi
Sancaktepe'de III. Akıl ve Zekâ Oyunları Turnuvası düzenlendi
Sancaktepe'de Şehit Emre Baysal Anadolu Lisesi Bilim Fuarı düzenledi
Sancaktepe'de Karışık Tost Kitabı etkinliğinde Gazze'ye nakdi yardım sağlandı
Sancaktepe Bil Koleji öğrencilerinden resimli hikaye kitabı