İstanbul'un deprem riski olan mahallelerinde konut değerleri artış gösterdi

Yapay zekâ teknolojisiyle gayrimenkul değerleme ve en iyi emlak danışmanlarıyla mülk satış imkânı sunan Endeksa, İstanbul’un en eski ve deprem açısından en riskli mahallelerini mercek altına aldı.

İSTANBUL 24.07.2024 22:07:00 209 0
Haberi Sesli Oku
İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 tarihli “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi” raporundan yararlanılarak belirlenen 25 mahalledeki gayrimenkul piyasası değişimleri incelendi. İşte bu mahalleler arasında son 4 yılda en fazla ve en az değer kazanan bölgeler:

İSTANBUL'DA EN FAZLA DEĞER KAZANAN DEPREM RİSKLİ MAHALLELER

Pendik/Ertuğrulgazi Mahallesi: 1980’li yıllardan itibaren gecekondu yapımının yoğun olduğu Ertuğrulgazi Mahallesi, Eylül 2022’de kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Aydos Ormanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’na yakın konumuyla dikkat çeken Ertuğrulgazi Mahallesi, %1283’lük artışla son 4 yılda satılık konut değeri en fazla artan bölge oldu. Satılık birim metrekare fiyatı 30 bin 851 TL/m2 olan mahallede 2 yıllık değer değişimi %148, yıllık değer değişimi ise %31. Ancak son bir yılda satılık konut değerleri reel olarak %24 azaldı.

Maltepe/Esenkent Mahallesi: Kentsel dönüşüm sürecinin hızlandığı Maltepe’nin Esenkent Mahallesi, yüksek riskli bölgeler arasında 4 yılda satılık konut değeri %1010 arttı. Satılık birim metrekare fiyatı 46 bin 872 TL/m2 olan mahallede 2 yıllık değer değişimi %146, yıllık değer değişimi %16 olarak kaydedildi. Son bir yılda ise satılık konut fiyatları reel olarak %33 düşüş gösterdi.

Üsküdar/Yavuztürk Mahallesi: 30 yıl üstü konut stoğu bakımından Üsküdar’ın Yavuztürk Mahallesi, deprem riski en yüksek bölgelerden biri olarak öne çıkıyor. Yavuztürk’te son 4 yılda satılık konut fiyatları %1003 arttı. Satılık birim metrekare fiyatı 43 bin 842 TL/m2 olan mahallede 2 yıllık değer değişimi %265, yıllık değer değişimi ise %56 oldu. Ancak son bir yılda satılık konut fiyatları reel olarak %10 azaldı.

EN AZ DEĞER KAZANAN MAHALLELER

Maltepe/Gülensu Mahallesi: “İstanbul’un balkonu” olarak da bilinen Gülensu Mahallesi, kentsel dönüşüm tartışmalarının sürdüğü bir bölge. 4 yıllık değer değişimi %394 olan Gülensu Mahallesi, bu süreçte reel olarak %1 değer kaybetti. Satılık birim metrekare fiyatı 30 bin 782 TL/m2 olan mahallede yıllık değer değişimi %38, 2 yıllık değer değişimi ise %127 olarak belirlendi.

Beşiktaş/Ortaköy Mahallesi: Dereboyu Caddesi’nin heyelan tehlikesi taşıması nedeniyle deprem riski yüksek olan Ortaköy Mahallesi, kentsel dönüşüm süreçlerinin yavaş ilerlediği bir bölge. 4 yıllık değer artışı %531 olan mahallede satılık birim metrekare fiyatı 120 bin 298 TL/m2 olarak kaydedildi. 2 yıllık değer değişimi %93, yıllık değer değişimi ise %39 olan Ortaköy’de son bir yılda satılık konut fiyatları reel olarak %20 düştü.

Beyoğlu/İstiklal Mahallesi: İstanbul’un çekim merkezlerinden biri olan İstiklal Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. 4 yıllık değer değişimi %500 olan mahallede satılık birim metrekare fiyatı 119 bin 620 TL/m2 seviyesine ulaştı. 2 yıllık değer değişimi %122, yıllık değer değişimi ise %32 olarak kaydedildi. İstiklal Mahallesi’nde son bir yılda satılık konut fiyatları reel olarak %24 düştü.

Fatih/Kocamustafapaşa Mahallesi: İstanbul’un en eski ilçelerinden Fatih’in Kocamustafapaşa Mahallesi, deprem riski açısından en yüksek bölgelerden biri. 4 yılda satılık konut fiyatları %600 artan mahallede satılık birim metrekare fiyatı 28 bin 963 TL/m2 oldu. 2 yıllık değer değişimi %161, yıllık değer değişimi ise %25 seviyelerinde kaydedildi. Ancak son bir yılda satılık konut fiyatları reel olarak %28 düştü.

ARTAN KİRA DEĞERLERİ

En Fazla Kira Artışı: Kadıköy/Fikirtepe Mahallesi’nde 4 yıllık kiralık değer artışı %1330, reel kiralık değer artışı %188 oldu. Kiralık birim metrekare fiyatı 386 TL/m2 olarak belirlendi. Kartal/Hürriyet Mahallesi’nde 4 yıllık nominal kiralık değer artışı %1300, reel kiralık değer artışı %182 olarak kaydedildi. Kiralık birim metrekare fiyatı 196 TL/m2 seviyesinde ölçüldü. Kartal/Orhantepe Mahallesi’nde ise 4 yıllık nominal kiralık değer artışı %1269, reel kiralık değer artışı %176 oldu. Kiralık birim metrekare fiyatı 219 TL/m2 olarak belirlendi.

En Az Kira Artışı: Pendik/Ertuğrulgazi Mahallesi’nde kiralar 4 yılda %55 nominal artış gösterdi, reel kira fiyatları ise %69 düştü. Kiralık birim metrekare fiyatı 87 TL/m2 oldu. Maltepe/Gülensu Mahallesi’nde 4 yıllık nominal kiralık değer artışı %83, reel olarak %63 düşüş gösterdi. Kiralık birim metrekare fiyatı 126 TL/m2 olarak belirlendi. Beşiktaş/Ortaköy Mahallesi’nde 4 yıllık nominal kiralık değer artışı %572, reel olarak %35 arttı. Kiralık birim metrekare fiyatı ise 356 TL/m2 seviyesinde belirlendi.

SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ


BARIŞ PEHLİVAN VE BARIŞ TERKOĞLU MALTEPE’DE

ÖZGÜR ÖZEL ÇEKMEKÖY’DE ÇOCUKLARA FINDIK DAĞITTI

İSTANBUL’UN KURTULUŞU’NUN 101’İNCİ YILI TAKSİM’DE KUTLANDI

ÖZGÜR ÖZEL'İN KATILIMI İLE ÇEKMEKÖY'DE TOPLU AÇILIŞ VE PROJE TANITIM TÖRENİ GEÇREKLEŞTİ

BEYLİKDÜZÜ’NDE MEME KANSERİ FARKINDALIK SEMİNERİ

Kartal Belediyesi’nden Öğrencilere Hayvanları Koruma Günü’nde Farkındalık Yaratan Etkinlik

Doç. Dr. Hüseyin Kerem Tolan'a Gazetecilerden ziyaret

İBB, SAHTE PARFÜM SATICILARIYLA MÜCADELEYE DEVAM EDİYOR

Gazetecilerden Çekmeköy Belediye Başkanı Çerkez'e ziyaret

ÜSKÜDAR’DA ÇOCUKLAR VE GENÇLER İÇİN “MİNİ FEST” BAŞLIYOR

İBB MECLİSİ NOKTAYI KOYDU CEMEVLERİ İBADETHANEDİR

BALIK SEZONU BAŞLADI

AKOM UYARDI: KUVVETLİ YAĞIŞ GELİYOR

AVCILAR’DA 30 AĞUSTOS COŞKUSU

SARIYERLİLER 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI’NI BÜYÜK COŞKUYLA KUTLADI

ÜSKÜDAR'DA 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

HABERLER

BAŞKAN DR. CANDAN YÜCEER'İN 15 EKİM DÜNYA KADIN ÇİFTÇİLER GÜNÜ MESAJI

BARIŞ PEHLİVAN VE BARIŞ TERKOĞLU MALTEPE’DE

Türk Eğitim Vakfı (TEV) “Üstün Başarı Sanat Bursu” Başvuruları 21 Ekim’de Başlıyor

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sosyal izolasyon ve yalnızlık madde kullanımını tetikliyor!”

Hikayelerle Hayat Terapisi Raflardaki Yerini Aldı

Krizden çıkış üretim ekonomisi ile mümkün

Sancaktepe Erbaalılar Derneği gezi programı düzenledi

Sancaktepe'de Dünya Ruh Sağlığı Günü kutlandı

Sancaktepe'de Uygun Ailesi'nin Mutlu Günü

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN GELEN ON BİNLER ATA’SININ HUZURUNDA

ÖZGÜR ÖZEL ÇEKMEKÖY’DE ÇOCUKLARA FINDIK DAĞITTI

İSTANBUL’UN KURTULUŞU’NUN 101’İNCİ YILI TAKSİM’DE KUTLANDI

Eğitimci Yazar Mustafa Aslan'dan Eğitimde Liderlik Yolu

61. ULUSLARARASI ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ, COŞKU DOLU BİR TÖRENLE “HİKAYEMİZ BİRLİKTE” DİYEREK BAŞLADI

ÇOCUKLAR, BÜYÜKŞEHİR’İN PATİ FEST ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU

  • Cuma 15.1 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.7 ° / 13.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
BAŞKAN DR. CANDAN YÜCEER'İN 15 EKİM DÜNYA KADIN ÇİFTÇİLER GÜNÜ MESAJI
BARIŞ PEHLİVAN VE BARIŞ TERKOĞLU MALTEPE’DE
Türk Eğitim Vakfı (TEV) “Üstün Başarı Sanat Bursu” Başvuruları 21 Ekim’de Başlıyor
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sosyal izolasyon ve yalnızlık madde kullanımını tetikliyor!”
Hikayelerle Hayat Terapisi Raflardaki Yerini Aldı
Krizden çıkış üretim ekonomisi ile mümkün
Sancaktepe Erbaalılar Derneği gezi programı düzenledi