İBB’DEN COŞKULU ‘FETİH’ KUTLAMASI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinin 571. yıldönümünü, şanına yakışır bir şekilde kutladı.

İSTANBUL 29.05.2024 23:32:00 192 0
Haberi Sesli Oku
İBB’DEN COŞKULU ‘FETİH’ KUTLAMASI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘İstanbul’un Fethi’nin 571. Yıldönümü’ etkinliklerinde konuştu. Fatih’in İstanbul'u fethederek kenti, doğu ve batı kültürlerinin buluştuğu bir dünya başkenti haline getirdiğine vurgu yapan İmamoğlu, “İstanbul, ta o zaman adaletin, hoşgörünün simgesi oldu. Bu şehre sahip çıkmak, bu şehrin her türlü ruhuna sahip çıkmak, Fatih Sultan Mehmet Han'ın, yeni bir çağ açan değerlerine sahip çıkmaktır. Bu şehre sahip çıkmak, İstanbul'u işgalden kurtarıp, yeniden milletimize armağan eden Mustafa Kemal Atatürk'ün değerlerine sahip çıkmaktır” dedi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinin 571. yıldönümünü, şanına yakışır bir şekilde kutladı. Maltepe Orhangazi Şehir Parkı’nda gerçekleştirilen kutlamalara, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile birlikte İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Parti Meclisi üyeleri, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve binlerce vatandaş katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikler; İBB Mehteran Bölüğü, görsel ve ışık gösterileri ile İstanbul’un fethinin canlandırıldığı sahne gösterisi ile renklendirildi. Gösterilerin ardından mikrofona gelen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, özetle şunları söyledi:

“İSTANBUL’UN FETHİ KENTİ BİR DÜNYA BAŞKENTİ HALİNE GETİRDİ”

“Dünya tarihi fetihlerle doludur. Ama İstanbul'un fethi, tarihin akışını değiştiren, bir çağı kapatıp, yenisini açan çok özel bir fetihtir. İstanbul'un fethi, hissedin ki, çok özeldir. Çünkü bir başka yönü vardır. Çünkü, fethin fatihi çok özeldir. Fatih Sultan Mehmet, sadece 21 yaşında İstanbul'u fethetmek için yola koyulurken, hedeflerini toprakları değil, gönülleri fethetmek olarak tanımlamıştı. Bu büyük bir fark. Büyük bir devlet insanı. Ve aynı zamanda bir askeri deha olmanın ve bu hissi en güçlü şekilde yüreğinde yaşatmanın yanı sıra, çok yönlü bir entelektüeldi. Çok iyi eğitim almıştı. Dünyayı biliyordu. Dünyayı tanıyordu o günkü durumda, o günkü çağda. Onun amacı; insanlara boyun eğdirmek değil, herkes için onurlu bir hayat sağlamaktı. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'da herkesin inanç ve geleneklerini koruyan, adil ve hoşgörülü bir yönetim kurdu. Hiçbir bağnazlığa geçit vermedi. İslam'ın sevgi ve hoşgörüye dayalı özüne sahip çıktı. Manevi değerlerimizi yüceltti. Medeniyetimize, çok büyük güç ve değer kattı. Ortaçağ'ın karanlığındaki batı dünyasına örnek oldu. İstanbul'u, bu kadim kenti, doğu ve batı kültürlerinin buluştuğu bir dünya başkenti haline getirdi. İstanbul, ta o zaman adaletin, hoşgörünün simgesi oldu.”

“BURASI FATİH SULTAN MEHMET'İN, MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN VE SİZLERİN ŞEHRİDİR”

“Bakınız; bu şehre sahip çıkmak, bu şehrin her türlü ruhuna sahip çıkmak, Fatih Sultan Mehmet Han'ın, yeni bir çağ açan değerlerine sahip çıkmaktır. Bakınız; bu şehre sahip çıkmak, İstanbul'u işgalden kurtarıp, yeniden milletimize armağan eden Mustafa Kemal Atatürk'ün değerlerine sahip çıkmaktır. İstanbul'a sahip çıkmak; böylesi güçlü bir duygudur. Atatürk, ne demişti? ‘İstanbul, bizim tarihimizin ve medeniyetimizin özetidir’ demişti. Tarihimizin ve medeniyet özeti kadim İstanbul. Ne demek biliyor musunuz? Hiç kimseye ve hiçbir kesime ait değil. İstanbul, 16 milyon hemşehrimizin, 86 milyon vatandaşımızındır; hepimizindir, İstanbul, onu sevenlerin, ona özen ve saygı gösterenlerindir. İstanbul, sizlerindir. Burası Fatih Sultan Mehmet'in, Mustafa Kemal Atatürk'ün ve sizlerin şehridir. Bunu böyle bilelim ve böyle hissedelim. Asla bu duyguyu unutmayalım. 21 yaşında İstanbul'da gönülleri fethedip, yeni bir çağ açan o Fatih'i, 38 yaşında bu cennet vatanı işgalden kurtarmak için yola koyulan ve tarihi seyrini değiştiren Mustafa Kemal'i, ey hemşehrilerim, sevgili milletimiz, hiç ama hiç aklınızdan çıkarmayın. Ve mutlaka o şahsiyetleri tanıyın.”

“SAVAŞI DEĞİL, BARIŞI KAZANDIKLARI İÇİN EŞSİZDİRLER”

“Onlar, girdikleri savaşları kazandıkları için değil; onlar, barışı kazandıkları için büyük, barışı kazandıkları için eşsizdirler. Barışı kazandıkları için tarihi, önemli şahsiyetlerdir. Onlar kardeşliğin, hoşgörünün, aklın ve bilimin peşinde koştukları için, insan olmaya değer verdikleri için dünya çapında saygınlar. Yüzyıllar geçse de öyle olacaklar. Fatih ve Atatürk'ün her daim o genç, o güçlü o cesur ruhları, bugünün gençleri, yani sizler için çok değerli bir rehberdir, kılavuzdur. Sevgili gençler; yıkmak değil yapmak için, ayırmak değil birleştirmek için yola koyulduklarında, önlerinde hiç kimse durmadı, duramaz. Yönünüzü geçmişe değil, geleceğe çevirdiğinizde, sizlerin de önünde hiçbir güç duramayacak.”

“HERKESTEN ÇOK KENDİNİZE VE BİRBİRİNİZE GÜVENİN”

“Onun için sevgili gençler, sizler, Fatih'in İstanbul'u fethedip, yeni bir çağ açtığı yaştasınız. Siz de onun gibi gönülleri ve geleceği fethetmek için her şeye sahipsiniz. Her yerde söylüyorum; sevgili gençler, herkesten çok kendinize ve birbirinize güvenin. Asla birbirinize güvenmekten vazgeçmeyin. Gençlerin birliği ve kardeşliği, birbirinize olan hoşgörünüz, birbirinize olan sevginiz ve saygınız, aranızdaki yıktığımız o önyargı duvarlarıyla birlikte, ülkemizin ve dünyamızın en güçlü teminatı olacaktır. İstanbul'umuzun 571. fetih yıldönümü kutlu olsun. Gönülleri ve geleceği fethetme yolculuğunda, her birinize sağlıklı ve güzel bir İstanbul yaşamı diliyorum. Hepinizi çok seviyorum.”

571’inci fetih yıldönümü coşkusu, Haluk Levent konseriyle doruğa çıktı.


Çekmeköy Belediyesi, şehit Mehmet Ali Horoz'un vasiyeti üzerine harekete geçti

Liseli gençlerden umut veren projeler

Ekrem İmamoğlu İstanbul'daki mülteci sayısını açıkladı

Zorlu PSM’den heyecan dolu keşif! UNSEEN Extreme Tour başlıyor

Çekmeköy'de kaldırımın ortasında 'çivili' reklam tuzağı

İBB'ye soruyoruz! Şaka mı bu?

Çocuklara dehşeti yaşattı! Ayaklarından tutup camdan sarkıttı

Çekmeköy'de bir umut hikayesi! Asel Beren sevgiyle hayata tutundu

Bilim Çekmeköy yaz okulu kayıtları başladı

Ünlü teknik direktör Jose Mourinho'nun adresi Çekmeköy oldu

Çekmeköy'de kalpleri ısıtan Babalar Günü sürprizi

Başkan Gökhan Yüksel’den Kurban Bayramı Mesajı

Kartal Belediyesi kreş kayıtları kura sonuçları belli oldu

Başkan Yüksel çocukların karne heyecanına ortak oldu

Kartal'da 79 cami ve 3 cemevinde bayram temizliği

İstanbul'un kalbinde Galataport Jazz Festivali düzenlendi

HABERLER

Antrenörler Günü'nde İyi Gençler Spor Kulübü'nü unutmadık

Sarıgazi Spor Kulübü'nün antrenörlerini unutmadık

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Sancaktepe'de 6 arsayı satışa çıkarıyor

Dünya Antrenörler Günü'nde Sancaktepe'nin şampiyonlarını unutmadık

İstanbul İl Emniyet Müdürü'nden Sancaktepe'ye ziyaret

Sancaktepe'de çöp ev isyanı: Yeter ki evi boşaltın

Sancaktepe'de dev ekranda EURO 2024 heyecanı

Sancaktepe'de bir polis memuru silahla intihar etti

Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Özbaş'tan Babalar Günü mesajı

İsmail Erdem: Sancaktepe halkına armağan olsun

İYİ Parti Sancaktepe İlçe Başkan Yardımcısı Menderes Karataş'tan Kurban Bayramı mesajı

Ayşenur Yazıcı'dan Sancaktepe Belediyesi'ne "Çok mu zor?" sorusu

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya'dan Kurban Bayramı mesajı

Sancaktepe'de hasta ve yakınları doktora saldırdı

Selçuk Cebir'in Kurban Bayramı mesajı

  • Pazar 28.1 ° / 20.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 29.1 ° / 21 ° Güneşli
  • Salı 30.1 ° / 21.4 ° Güneşli
Sancaktepe'de 2 okul Avrupa'ya açılıyor
Osmangazi İlkokulu'nda gelenek bozulmadı! 2/E sınıfı yıl sonu sergisi yapıldı
Sancaktepe SAGİHO'da Bilim Fuarı düzenlendi
Sancaktepe'de III. Akıl ve Zekâ Oyunları Turnuvası düzenlendi
Sancaktepe'de Şehit Emre Baysal Anadolu Lisesi Bilim Fuarı düzenledi
Sancaktepe'de Karışık Tost Kitabı etkinliğinde Gazze'ye nakdi yardım sağlandı
Sancaktepe Bil Koleji öğrencilerinden resimli hikaye kitabı