KURUMSAL HABERLER 13.07.2024 14:21:00 383 0
Haberi Sesli Oku

GTÜ, Kuzey Anadolu Fay hattının bir kısmını anlık izleyecek

GTÜ, Kuzey Anadolu Fay hattının bir kısmını anlık izleyecek

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), DAS verisi ile Kuzey Anadolu Fay hattının bir kısmında hareketleri çok hassas bir şekilde anlık olarak izleyebilecek.

Afetlere Dayanıklı Toplumlar Geliştirmek İçin Araştırma ve Eğitim Kompleksi Kurulması Projesi kapsamında Kuzey Anadolu Fay Hattının izlenmesi için kurulan DAS Sunucusuna yapılan teknik ziyarete GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Damla Arısan, projenin Japon lideri Prof. Dr. Kaneda Yoshiyuki, Türk Telekom Kocaeli İl Müdürü Ali Öztürk, projeden sorumlu GTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. Bülent Akbaş, Prof. Dr. Selçuk Toprak, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Anıl Dindar, Dr. Öğr. Üyesi Ceren Özer Sözdinler, basın mensupları katıldı.

Proje kapsamında planlanan çalışmalardan bir tanesi olan Kuzey Anadolu Fay hattının yenilikçi sistemlerle izlenmesine yönelik olarak Japon hükümeti tarafından hibe edilen Distributed Acoustic Sensing (DAS) sunucusu Mayıs 2024’te Türk Telekom Darıca Bilgi İşlem Santralinde kuruldu. DAS sunucusu, Türk Telekom’a ait olan Darıca’dan İzmit Körfezi’nin güneyine doğru Marmara denizi tabanında bulunan iki adet fiber optik kablodan veri topluyor.

Yer bilimleri alanında çok güncel bir yöntem olan DAS verisi ile fay hatlarının hareketleri çok hassas bir şekilde anlık olarak izlenebiliyor. Ülkemizde DAS verisi konusunda kısa süreli gözlemleri içeren başarılı çalışmalar yapıldı. MARTEST projesinde kurulan DAS sunucusu, 2024-2028 yılları arasında sürekli veri toplamak ve Türk-Japon araştırmacılarının ortak çalışmaları için bir imkân sağlayacak. Proje kapsamında DAS verilerinin yanında deniz tabanına konulan sensörler (OBS), uydu sinyallerinin kullanıldığı GNSS ve InSAR verileri de beraber işlenecek ve detaylı çalışmalar yapılacak.

Türk Telekom fiber optik kablolarından 20 Mayıs 2024 tarihinde itibaren alınan DAS verilerinde yapılan ilk çalışmalarda, Marmara Denizi tabanından geçen Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde oluşan tektonik olayların belirlenmesi ve izlenmesinin mümkün olduğu görüldü. Gebze Teknik Üniversitesi’nde kurulan bir merkezi sunucu, Türk Telekom Darıca Santralinde bulunan DAS sunucusu ile eş zamanlı çalışarak veri analizlerini anlık olarak yapacak.

Yürütücülüğünü Gebze Teknik Üniversitesi’nin üstlendiği Japon JICA-JST kurumlarının oluşturduğu SATREPS programı kapsamında 22 Haziran 2022 tarihinde başlayan “Afetlere Dayanıklı Toplumlar Geliştirmek İçin Araştırma ve Eğitim Kompleksi Kurulması Projesi (SATREPS-MARTEST)” projesi birinci yılını doldu. MARTEST projesinin paydaşları arasında AFAD, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve sektörden Sentez Mühendislik yer alıyor.

SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ



Sancaktepe Erbaalılar Derneği gezi programı düzenledi

Sancaktepe'de Dünya Ruh Sağlığı Günü kutlandı

Sancaktepe'de Uygun Ailesi'nin Mutlu Günü

Eğitimci Yazar Mustafa Aslan'dan Eğitimde Liderlik Yolu

15. KENT LOKANTASI SANCAKTEPE’DE AÇILDI

Sancaktepe'de Kastamonulular piknik etkinliğinde buluştu

Sancaktepe Canlar Cemevi'nde Lösev Farkındalık Semineri düzenlendi

Sancaktepe'de ilk defa Lösev Farkındalık semineri düzenlendi

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya, Bitlis Valisi oldu

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya'nın 19 Eylül Gaziler Günü mesajı

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Sancaktepe'de öğrencilerle buluştu

Sancaktepe'de 2 okul Avrupa'ya açılıyor

Osmangazi İlkokulu'nda gelenek bozulmadı! 2/E sınıfı yıl sonu sergisi yapıldı

Sancaktepe SAGİHO'da Bilim Fuarı düzenlendi

Sancaktepe'de III. Akıl ve Zekâ Oyunları Turnuvası düzenlendi

Sancaktepe'de Şehit Emre Baysal Anadolu Lisesi Bilim Fuarı düzenledi