Fanatizm, şiddet odaklı duygu ve düşünceleri yaygınlaştırabiliyor!

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Berat Dağ, sporda fanatik tutumların toplumsal kutuplaşmaya etkilerini değerlendirdi.

SAĞLIK 21.02.2025 20:33:00 947
Haberi Sesli Oku
Fanatizm, şiddet odaklı duygu ve düşünceleri yaygınlaştırabiliyor!

Derbi maçı öncesi uzmanı uyardı!
Fanatizm, şiddet odaklı duygu ve düşünceleri yaygınlaştırabiliyor!
Eleştirel düşünce ve eğitim fanatizmi azaltır!
Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki dev derbi için geri sayım başladı. Fanatizmin şiddet odaklı duygu ve düşünceleri yaygınlaştırabileceği uyarısında bulunan Sosyolog Dr. Berat Dağ, fanatikliği önlemek için bütüncül bir toplumsal dönüşümün sağlanmasının önemli olduğunu söyledi.
Eğitimin, eleştirel düşünme becerisi kazandırılmasında ve fanatikliğin azaltılmasındaki rolüne dikkat çeken Dr. Berat Dağ, “Bugün toplumların suni karşıtlıklar üzerinden hareket etmeyen soğukkanlı bakış açılarına her zamankinden de çok ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacın önemlice bir kısmını müfredatı eleştirel bir niteliğe uygun olarak düzenlenecek bütünlüklü bir eğitim kurumu karşılayabilir.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Berat Dağ, sporda fanatik tutumların toplumsal kutuplaşmaya etkilerini değerlendirdi.

Toplumsal krizler de fanatizmi artırıyor
Sporda fanatizmin artmasının, şiddet odaklı duygu, düşünce ve eylemlerin kitlesel bir biçimde yaygınlaşmasına neden olacağını dile getiren Dr. Berat Dağ, “Çünkü herhangi bir konuda derinlikli ve bütünlüklü bir şekilde düşünmeden sadece dürtüler üzerinden hareket etmek çok kolaydır. Bu nedenle spor alanında fanatizmi alışkanlık haline getiren birinin buradaki yüzeyselliği toplumsal boyutta da sürdürmesi ihtimal dâhilindedir. Bunun sonucunda siyaset, iktisat, aile, eğitim ve din gibi birçok önemli toplumsal kurumu ‘takım tutar gibi’ değerlendiren birçok insanın ortaya çıktığı ifade edilebilir. Diğer taraftan sporda fanatizmin süreklileşmesinde toplumsal kutuplaşma sürecinin de bizatihi etkili olduğu açıktır. Yani toplumsal krizler arttıkça spor alanı da dâhil olmak üzere, birçok farklı alanda fanatizm gibi yıkıcı örneklerin artacağını öngörmek mümkündür.” dedi.

Fanatikliği önlemek için toplumsal dönüşüm sağlanmalı            
Fanatikliği önlemek için bütüncül bir toplumsal dönüşümün sağlanmasının önemli olduğunu da kaydeden Dr. Berat Dağ, “Bu nedenle insanların doğduğu aile, aldığı eğitim, çalıştığı kurum, oluşturduğu siyasî görüş ve de kurduğu ilişkiler bağlamında toplumsallığını yitirmeden birey olabilen bir dengede kalması gereklidir. Bu da insanların aslında toplumsal hayatın bütününde bireyselliğin ve toplumsallığın arasında denge kuracak nitelikte bir kurumsallaşma ihtiyacı olduğunu göstermektedir. Zira bugün daha çok aşırı derecede arzularına gömülen bireycilik örnekleriyle karşılaşılmaktadır. Yine tersinden sürekli bir şekilde arzularını bastırarak mevcut kitlenin sıradan bir parçası olan birçok insan da vardır. Bu iki örnek de esasen fanatizme karşı savunmasız kalmak noktasında birleşmektedir. Bu bağlamda daha sağduyulu bir toplumun ortaya çıkması için dengeli ve bütüncül tedbirler almanın yanı sıra alınacak bu tedbirleri süreklileştirmek de şarttır.” diye konuştu.

Eğitimin eleştirel düşünme becerisi kazandırılmasında rolü büyük…
Eğitimin, eleştirel düşünme becerisi kazandırılmasında ve fanatikliğin azaltılmasındaki rolüne de dikkat çeken Dr. Berat Dağ, “Eğitim, birçok toplumsal sorunun çözülmesi noktasında başlı başına önemli olan kurumlardan biridir. Bir insana çocukluğundan itibaren eğitim kurumu aracılığıyla hem kuramsal hem de uygulamalı bir biçimde eleştirel ve özgün bir bakış açısı kazandırıldığı zaman fanatizm gibi, birçok yıkıcı teamülün etkisinin azalacağı düşünülebilir. Bugün toplumların suni karşıtlıklar üzerinden hareket etmeyen soğukkanlı bakış açılarına her zamankinden de çok ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacın önemlice bir kısmını müfredatı eleştirel bir niteliğe uygun olarak düzenlenecek bütünlüklü bir eğitim kurumu karşılayabilir.” şeklinde konuştu. 
   
Medyanın fanatizmde olumlu olumsuz rolü ne?
Medya ile toplumların arasında çok yönlü bir etkileşim olduğunu da anlatan Dr. Berat Dağ, şöyle devam etti:
“Bu itibarla medya, toplumsal krizlere bağlı olarak oluşan fanatizmin sıradan bir yansıtıcısı olabilir. Diğer taraftan toplumsal anlamda fanatizmin ortaya çıkması ve yaygınlaşması noktasında gerekli nitelikten yoksun ve kendi çıkarlarına gömülmüş medyadaki patronlar, editörler, muhabirler ve kanaat üreticilerinin yanı sıra doğrudan medya kullanıcıları dahi etkili olabilir. Buna rağmen fanatizme alternatif oluşturacak örgütlü bir mücadelenin inşa edilmesi için medyadan faydalanma imkânı da vardır. Özellikle sosyal medyanın hızlı etkileşimi mümkün kılan niteliği kullanılarak dünya çapında fanatizme karşı etkili olabilecek kampanyalar düzenlemek söz konusudur. Bu nedenle eleştirel medya okur yazarlığına ilişkin uzun süreli bir bilinçlendirici faaliyetin kurumsallaşması üzerine düşünmek son derece kritiktir.”  
    
Fanatizmin neden olduğu sonuçlar…
Spor üzerinden şekillenen fanatizm örneklerinin, mizahî araçlar üzerinden sıradan hale getirilecek bir konunun kapsamında olmadığını dile getiren Dr. Berat Dağ, “Daha açık bir deyişle fanatizmin neden olduğu sonuçların gülünecek bir tarafı yoktur. Bu nedenle her alanda fanatizmle ilişkili duygu, düşünce ve eylem biçimlerine karşı sürekli bir şekilde tetikte olmak lazımdır. Bu bağlamda hiyerarşi, rekabet ve çatışma temelli yıkıcı etkileşimlerin yerine eşitlik, özgürlük ve dayanışma gibi olumlu değerleri yaşamsal kılmak için her mekân ve zamanda bütüncül bir eleştirelliğin imkânlarını aramak ve geliştirmek zorundayız.” şeklinde sözlerini tamamladı.


 

Kaygan Zeminlere Dikkat: Uzmanlar Düşme ve Yaralanmalara Karşı Uyardı

Zona Farkındalığı, Bilinçlendirme Kampanyası ile Artıyor: 'Zona Her An Uyanabilir'

Öksürüğe Dikkat! Boğmaca Olabilir

Bilgi obezitesi zihinsel sağlığı tehdit ediyor!

SOĞUK VE KARLI HAVALAR BAĞIŞIKLIĞI ZORLUYOR! UZMANINDAN DOĞAL KORUMA ÖNERİLERİ

Fanatizm, şiddet odaklı duygu ve düşünceleri yaygınlaştırabiliyor!

YAPAY ZEKA VE GENETİK GELİŞMELER BEYİN CERRAHİSİNİN ROTASINI BELİRLİYOR

Mevsimsel Depresyon: Mevsimler Değişirken Ruh Haliniz De Değiştiriyor Mu?

Felçli hastalar için umut verici gelişme: "Şifacı robotlar" artık Türkiye’de!

ÇOCUKLARDA GEÇMEYEN GRİP CİDDİ HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR

Takıntılılık bir beyin hastalığıdır…

Doktora başvurulmayan tek hastalık: Aşk

TÜRKİYE’NİN SEMBOL YAPILARI ‘MOR ALARM’ VERECEK

Çocuklarda kalıcı görme kaybına neden olan sinsi hastalık: üveit

Psikolojik dayanıklılık kanserle mücadelede önemli…

Ekrana bakarken ortamın ışıklı olmasına özen gösterin

HABERLER

İYİ Parti Ataşehir İlçe Başkanı Bora Yörükoğlu Görevinden İstifa Etti

Sancaktepe Kaymakamı Naif Yavuz'un12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve M. Akif Ersoy’u Anma Günü Mesajı

Sancaktepe Bingöl İl Derneği düzenlediği iftar davetinde hemşehrileri ile buluştu

Sancaktepe'de SANİAD Mart ayı toplantısını gerçekleştirdi

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan, Sancaktepe'de iftar programına katıldı

Kadın Gazetecilerden Topluma İlham

Sancaktepe'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlliği düzenlendi

BBP Sancaktepe İlçe Başkanı Darel " ZAMAN HIZLA GEÇİYOR, KALDI 4 YIL"

Sancaktepe'de Yeşilay Haftası Kutlandı

Global iş dünyasına çağdaş bir strateji geliyor

Abdülmecit Zengin'in Ramazan Ayı Mesajı

Şenol Akkök'ün Ramazan Ayı Mesajı

CEMAL AYTEKİN’İN RAMAZAN AYI MESAJI

Kenan Lortoğlu'nun Ramazan Ayı Mesajı

Ekrem Yahya Ateş’in Ramazan Ayı Mesajı

  • Çarşamba 17.6 ° / 10.2 ° Güneşli
  • Perşembe 18.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cuma 19.3 ° / 13.2 ° Güneşli
İYİ Parti Ataşehir İlçe Başkanı Bora Yörükoğlu Görevinden İstifa Etti
Sancaktepe Kaymakamı Naif Yavuz'un12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve M. Akif Ersoy’u Anma Günü Mesajı
Sancaktepe Bingöl İl Derneği düzenlediği iftar davetinde hemşehrileri ile buluştu
Sancaktepe'de SANİAD Mart ayı toplantısını gerçekleştirdi
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan, Sancaktepe'de iftar programına katıldı
Kadın Gazetecilerden Topluma İlham
Sancaktepe'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlliği düzenlendi