Dr. Öğ. Ü. Mert Yeşiladalı: “Kadın Hastalıklarında Yatışsız Kapalı Cerrahi Kullanımı Artıyor”

Kadın hastalıklarında kapalı ameliyatların kullanımı özellikli son yıllarda önemli bir ivmeyle artıyor.

SAĞLIK 31.03.2023 04:22:00 569
Haberi Sesli Oku
Dr. Öğ. Ü. Mert Yeşiladalı: “Kadın Hastalıklarında Yatışsız Kapalı Cerrahi Kullanımı Artıyor”

Kadın hastalıklarında kapalı ameliyatların kullanımı özellikli son yıllarda önemli bir ivmeyle artıyor. Kadın Hastalıkları Doğum, Tüp Bebek uzmanı Dr. Öğr. Ü. Mert Yeşiladalı, “Gerek hekim deneyiminin artması gerekse teknolojik anlamla yaşanan gelişmelerle birlikte önümüzdeki yıllarda kadın hastalıklarında açık ameliyatlar tarihe karışacak gibi duruyor” dedi.

Günümüzde özellikle kadın hastalıkları ameliyatlarında giderek artan oranda kullanılan minimal invazif cerrahi, endoskopik cerrahi, laparoskopi, histeroskopi, robotik cerrahi gibi kapalı ameliyatların ülke genelinde hasta yatış sürelerini azaltıp iyileşme hızını arttırdığına dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Dr. Öğr. Ü. Mert Yeşiladalı, bu sonuçların hastalar açısından önemli kazanımları olduğuna işaret etti. Özellikle hızlı iyileşme ve yatış süresinin kısalmasının ameliyat korkusu nedeniyle cerrahiden kaçan hastaların bu korkusunu yenmelerine de yardımcı olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Ü. Yeşiladalı, “Büyük kesi olmamasının getirdiği hızlı iyileşme süreci ile hasta ertesi gün günlük fonksiyonlarını yerine getirecek noktaya geliyor. Daha az kanama ve daha az enfeksiyon oranının yanında çok daha az enfeksiyon süresi de hasta için önemli kazanımlar oluyor” diye konuştu. 
“ARAŞTIRMA KOPLİKASYON ORANINI DA AZALTTIĞINI GÖSTERİYOR”
Konuyla ilgili olarak ABD’de 5554 hasta üzerinde yapılan bir çalışmaya işaret eden Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Dr. Öğr. Ü. Mert Yeşiladalı şunları anlattı: “İlgili araştırmada; kapalı ameliyat yöntemi kullanılarak rahimi alınan kadınların gece hastane yatışı olmadan aynı gün taburcu edilmelerinin herhangi bir sorun yaratmadığı, hatta bazı komplikasyon oranlarında azalma görüldüğü bildirildi. Biz de kendi pratiğimizde kapalı yöntemle yaptığımız laparoskopik ameliyatlarda bazen aynı gün bazen ertesi gün taburcu ediyoruz. Hatta kesisiz yapılan ve miyom, polip çıkarılması amacıyla uygulanan histeroskopi operasyonlarında hastamızı işlemden 2 saat sonra taburcu ediyoruz.” 
“FARKLI KAPALI AMELİYAT YÖNTEMLERİ VAR” 
Kapalı ameliyat çeşitleri ile ilgili bilgi veren Dr. Öğr. Ü. Mert Yeşiladalı, “Halk arasında açık ameliyat olarak bilinen geleneksel yöntemde karın bölgesinden açılan kesiden miyom, kist veya kanser ameliyatlarını gerçekleştiriyoruz. Kapalı ameliyatlar ise açık bir kesi oluşturmadan birkaç delikten girip batın içini gaz ile şişirerek yaptığımız ameliyatlardır. Birçok değişik kapalı ameliyat yöntemi bulunuyor. Laparoskopi, histeroskopi ya da robotik cerrahi gibi farklı yöntemler var ve bunlar kist ve miyomların çıkarılmasından jinekolojik kanserlere kadar çoğu jinekolojik hastalığı tedavi etmek için kullanılabiliyor.”
“HASTALARIN AMELİYAT KORKUSUNU AŞMASINA DA YARDIM EDİYOR”
Kapalı ameliyatların kadın doğum ile ilgili ekstrem hastalıklar haricinde bütün durumlarda kullanılabileceğini belirten Dr. Öğr. Ü. Yeşiladalı, konuyla ilgili şöyle konuştu: 
“Kapalı yöntemlerin kullanımı cerrahlar açısından açık yöntemlere oranla daha zordur ve daha uzun bir eğitim süreci gerektirir. Ancak gerek hekimlerin konuyla ilgili eğitim almaları gerekse hastaya sağladığı kazanımlarla birlikte yaygınlığı arttı. Yakın zamanda Amerika’da rahim alma ameliyatının yaklaşık 5 bin 500 kişi üzerinde kapalı yöntem ile yapıldığı bir çalışmada; kapalı yöntemle rahimleri alınan hastalar aynı gün taburcu edilmiş ve komplikasyon oranlarına bakılmış. Bu ameliyatı normalde açık yöntem ile yaptığımız zaman hastanın 2-3 gece hastanede yatması gerekebiliyor. Çalışma kapsamında kapalı yöntemle ameliyat edilen hastalar aynı gün taburcu edilmiş, hiçbir şekilde komplikasyon oranlarında artma olmadığı hatta bazı komplikasyon oranlarında azalma olduğu görülmüş. Böylece rahim alma ameliyatında bile kapalı yöntemin tercih edilip, hastaların aynı gün taburcu olmasıyla komplikasyonlarda artma değil hatta enfeksiyon gibi bazı komplikasyonlarda azalma olabileceğini görmüş olduk.” 
“HASTAYI YAKLAŞIK 2 SAAT SONRA TABURCU EDEBİLİYORUZ” 
Kapalı ameliyatın hastalar açısından her durumda çok daha verimli olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Ü. Yeşiladalı, “Bu ameliyatlar küçük deliklerden yapıldığı için iyileşmesi gereken bir cilt dokusu olmuyor. Küçük kesinin getirdiği hızlı iyileşme süreci ile hasta ertesi gün günlük fonksiyonlarını yerine getirecek noktaya geliyor. Daha az kanama ve daha az enfeksiyon oranının yanında çok daha az enfeksiyon süresi de hasta için önem taşıyor. Estetik olarak da herhangi bir iz kalmıyor. Miyom çıkarma, kist ameliyatları, rahim alma ameliyatları, polip gibi rahim içi patolojilerin alınması kapalı yöntem ile çok daha kolay gerçekleştirilebiliyor. Sonuçta her yaş grubunda ve tüm jinekolojik sorunlarda kullanılabiliyor. Bu noktada önemli olan hastaların kapalı yöntemler konusunda uzmanlaşmış merkezleri seçmeleridir.”
“YAKIN GELECEKTE AÇIK AMELİYATLAR TARİHE KARIŞABİLİR” 
Açık ameliyatların zamanla daha da azalacağını kaydeden Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Dr. Öğr. Ü. Yeşiladalı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ameliyatların yüzde 90’dan fazlasını artık kapalı yöntemle yapmaya başladık. Önümüzdeki 10 ve 20 yılda özellikle robotik cerrahide yaşanan gelişmelerle muhtemelen kapalı cerrahi standart hale gelecek. Yakın gelecekte, çok spesifik vakalar dışında açık ameliyatların neredeyse tamamen ortadan kalkacağına inanıyorum. Günümüzde bile batına 1 santimetrelik delikten girerek 10-12 santimetre büyüklüğündeki miyomları parçalayarak çıkaracak teknolojiye sahibiz. Durum şu an bile bu haldeyken gelecekte açık ameliyatların büyük oranda tarihe karışacağını söyleyebiliriz.”

 

UV filtresi olmayan gözlükler faydadan çok zarar getiriyor

Zayıflama Trendlerine Kanmayın

Modern dijital radyografi, ağız ve diş sağlığında önemli bir yere sahip!

Öğrenme Güçlükleri “Hastalık Değil Farklılık”

Keneler Bu Yaz da Pusuda! Uzmanlardan Hayat Kurtaran Öneriler

Her Gün Nasıl Yaşlanacağınıza Karar Veriyorsunuz

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Uzmanı uyardı: Sınav öncesi bunu yapmayın!

Meme kanserinde bilinmesi gerekenler

Cilt Kanserine Karşı Koruma Rehberi

Oyunu değiştiren detoks destekleri

MS hastaları için güneş ışığı çok önemli

Beslenme Reçeteye Girdi: Sağlığın İlacı Sofrada

Navigasyon beyni tembelleştiriyor mu?

KANSERLE MÜCADELEDE BÜYÜK BİR ADIM: YÜZDE 34’LÜK AZALMA!

Dikkat! Bu hatalar sağlığınızı tehdit ediyor!

HABERLER

UV filtresi olmayan gözlükler faydadan çok zarar getiriyor

Engel tanımayan icat "Yol Arkadaşım"

Zayıflama Trendlerine Kanmayın

Matematik Alarm Veriyor: LGS ve YKS Hazırlığında Her 10 Talepten 7’si Matematik Özel Derse

Modern dijital radyografi, ağız ve diş sağlığında önemli bir yere sahip!

TOSFED Yetenekli Gençleri Arıyor

Türkiye’deki Yapay Zeka Girişimlerinin sayısı 8 yılda 17 katına çıktı

AK Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Feyzullah Torlak’tan Anlamlı Ziyaret

YGD’nin yeni yönetim kurulu ilk toplantısını yaptı

LÖSEV ANTALYA YENİ OFİSİYLE UMUT OLMAYA DEVAM EDİYOR

Sınav Yaklaşıyor: Kadir Has Üniversitesi'nden Adaylara Altın Değerinde Tavsiyeler

Ressam Ömer Onay'ın 'Bilinç Akışı' sergisi AKM'de ziyarete açıldı

Sınav sabahı kahve ve enerji içeceğine dikkat!

Sancaktepe'de 101 Bin 462 Öğrenci Karne Aldı

Kadriye Erdoğan; Koruma Güvenle başlar

  • Cumartesi 28.7 ° / 21.4 ° Güneşli
  • Pazar 25.2 ° / 20.6 ° Güneşli
  • Pazartesi 28.9 ° / 20.8 ° Güneşli
UV filtresi olmayan gözlükler faydadan çok zarar getiriyor
Engel tanımayan icat "Yol Arkadaşım"
Zayıflama Trendlerine Kanmayın
Matematik Alarm Veriyor: LGS ve YKS Hazırlığında Her 10 Talepten 7’si Matematik Özel Derse
Modern dijital radyografi, ağız ve diş sağlığında önemli bir yere sahip!
TOSFED Yetenekli Gençleri Arıyor
Türkiye’deki Yapay Zeka Girişimlerinin sayısı 8 yılda 17 katına çıktı