SAĞLIK 30.06.2025 17:20:00 146
Haberi Sesli Oku

Diş Teli Şart mı? Ortodontide Kişiye Özel Tedavi Seçenekleri

Diş Teli Şart mı? Ortodontide Kişiye Özel Tedavi Seçenekleri

Çapraşık diş ve çene bozukluklarının erken teşhisi ve tedavisi, hem ağız sağlığını hem de genel sağlığı destekliyor.

Ortodonti; çapraşık dişler ve çene uyumsuzluklarını teşhis eden, önlemeye çalışan ve tedavi eden bir diş hekimliği dalı. Bu disiplinin temel amacı, ağızda ideal kapanışı sağlayarak çiğneme, konuşma ve ısırma fonksiyonlarını iyileştirmek. Düzgün sıralanmış dişlerin karşı çenedeki dişlerle uyum içinde olması, bu hedefin temelini oluşturuyor. Aynı zamanda, estetik ve fonksiyonel kazanımlar bireyin özgüvenini de artırıyor.

İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Ortodonti Uzmanı Dt. Duygu Güneş, ortodontik sorunların erken yaşta fark edilip tedavi edilmesinin önemine dikkat çekerek, "Basit bir aparey kullanımıyla, kötü yönde ilerleyecek iskeletsel bir bozukluğun da önüne geçilmesi mümkün." açıklamasında bulundu. Tedavi yönteminin seçiminde hastanın yaşının ve ortodontik problemin türünün belirleyici olduğunu ifade eden Güneş, bazı durumlarda cerrahi müdahale ile ortodontik tedavinin birlikte yürütüldüğünü belirtti.

Ortodontik Tedavi Yöntemleri

1. Diş Teli (Braket) Tedavisi:

En sık başvurulan yöntemlerden biri olan diş telleri, metal ya da seramik malzemelerden üretiliyor. Sabit bir sistem olan bu yöntem, diş yüzeyine yapıştırılan braketler ve içlerinden geçen ark telleri ile çalışıyor. Kapaklı veya kapaksız modelleri bulunan teller, dişleri zamanla ideal konuma getiriyor.

2. Şeffaf Plaklar (Alignerlar):

Daha estetik ve konforlu bir seçenek olan şeffaf plaklar, kişiye özel tasarlanıyor. Ağızda neredeyse görünmeyen bu plaklar, yemek yerken veya diş fırçalarken çıkarılabiliyor. Ancak etkili olabilmeleri için günde en az 20 saat takılmaları gerekiyor.

3. Hareketli Apareyler:

Hasta tarafından takılıp çıkarılabilen bu apareyler, kroşelerle ağızda tutulur. Çene genişletme, diş konumlandırma ve bazı kötü alışkanlıkların (örneğin dil itimi) düzeltilmesinde etkili olabilir.

4. Sabit Fonksiyonel Aygıtlar:

Alt çenenin geride olduğu durumlarda kullanılan bu sistem, sabit tellerin üzerine yerleştirilen küçük pistonlar şeklindedir. Ağız dışından görünmezler ve hasta tarafından çıkarılamazlar.

5. Ağız Dışı Aygıtlar (Yüz Maskesi – Enselik):

Çene gelişiminin yönlendirilmesi ve dişlerin hareket ettirilmesi amacıyla kullanılan bu tedavi yöntemi, ağız dışından destek alır. Özellikle iskeletsel bozuklukların düzeltilmesinde tercih edilir.

Uzmanlar, ortodontik sorunların hem işlevsel hem de estetik açıdan değerlendirilerek doğru tedavi yöntemiyle ele alınmasının yaşam kalitesine doğrudan katkı sağladığını vurguluyor.



Birlik Cemevi Başkanı Korkmaz Şencer’in Acı Günü

AK Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Feyzullah Torlak’tan Anlamlı Ziyaret

Kadriye Erdoğan; Koruma Güvenle başlar

Sancaktepe Kaymakamlığından duyarlı olalım duyurusu

Sancaktepe'de Proje Şenliği gerçekleştirildi

Sancaktepe'de Öğretmenlerden Halk Oyunları Gösterisi

TOKDEF Genel Başkanı Fevzi Can'ın Kurban Bayramı mesajı

Adem Kaya'nın Kurban Bayramı mesajı

Abdülmecit Zengin'in Kurban Bayramı mesajı

Sancaktepe Kaymakamı Naif Yavuz'un Kurban Bayramı mesajı

Sancaktepe'de 101 Bin 462 Öğrenci Karne Aldı

Ayşe Çarmıklı Ortaokulu'ndan Kaymakam Naif Yavuz'a ziyaret

Ayşe Çarmıklı Ortaokulu'ndan Kaymakam Naif Yavuz'a ziyaret

Sancaktepe'de ilk defa düzenlendi

Yenidoğan Anadolu Lisesi’nde İlk Pilav Günü Buluşması Gerçekleşti

Sancaktepe Yenidoğan Anadolu Lisesi TÜBİTAK Fuarı düzenledi