SAĞLIK 15.06.2024 22:26:00 167 0
Haberi Sesli Oku

Çocuklarda aşırı bayram şekeri ve çikolata tüketimine dikkat!

Çocuklarda aşırı bayram şekeri ve çikolata tüketimine dikkat!

Çocuk Diş Hekimi Uzmanı Dt. Nurgül Demir bayram tatilinde çocukların karşılaşabileceği diş problemlerine değindi.

Önümüzdeki uzun bayram tatilinde aileler ve çocuklar, kalabalık misafirlikler, kuzen ve arkadaş buluşmaları ile yoğun bir dönem geçirecek. Şekerli atıştırmalıklar, içecekler ve tatlıların bolca tüketileceği bu günlerde, çocukların diş sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çocuk Diş Hekimi Uzmanı Dt. Nurgül Demir, ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu.

Havaların ısınmasıyla birlikte oyun parklarında geçirilen zamanın ve dondurma tüketiminin artacağını vurgulayan Demir, bayram tatilinde özellikle diş kazaları ve çürük riskinde artışa dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Dt. Nurgül Demir’in dikkat çektiği konular ve önerileri şöyle:

KAZALARA KARŞI HAZIRLIKLI OLUN

Bayram tatilinde çocukların oyun oynarken yaşayabileceği diş kırılmaları, dudak yaralanmaları gibi kazalara karşı ebeveynlerin hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan Demir, bu tür acil durumlar için ‘ToothSOS’ isimli telefon uygulamasını önerdi. Uluslararası Dental Travmatoloji Derneği tarafından hazırlanan ve sürekli güncellenen bu uygulama, hem Android hem de iOS işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. Uygulama, diş yaralanmaları konusunda ebeveynlere rehberlik ediyor.

Uygulamada “Dişim Yaralandı” ve “Diş Yaralanmaları Nasıl Önlenebilir” gibi seçenekler bulunuyor. “Dişim Yaralandı” seçeneği, travma sonrası yapılması gereken acil müdahaleleri fotoğraflarla açıklayarak ebeveynlere yol gösteriyor. Uygulama sayesinde, diş hekimine gidene kadar yapılması gerekenler konusunda detaylı bilgi alınabiliyor. Travma anından diş hekimine ulaşana kadar geçen sürenin kısa olması, tedavi başarısını artırıyor ve kalıcı hasarları azaltıyor.

DİŞ KIRIKLARI VE YERİNDEN ÇIKMALAR

Dişin tamamen yerinden çıkması veya kırılması durumunda, diş veya diş parçasının su veya süt içinde muhafaza edilmesi gerektiğini belirten Demir, diş hekimine ulaştırılan diş parçalarının tedavi sürecinde büyük önem taşıdığını söyledi. Yerinden çıkan dişin eski konumuna yerleştirilebileceğini ve kırık diş parçalarının yapıştırılabileceğini hatırlattı.

ŞEKERLİ GIDALAR VE ÇÜRÜK RİSKİ

Bayramda tüketilen şekerli gıdaların ve içeceklerin diş çürüğü riskini artırdığına dikkat çeken Demir, gazlı içeceklerin diş minesine daha fazla zarar verdiğini vurguladı. Meyveli sodalar, kutu meyve suları, hazır kahveler ve enerji içecekleri gibi içeceklerin yüksek şeker içeriği ile çürük yapan bakteriler için ideal bir besin kaynağı olduğunu belirtti.

DİŞ TEMİZLİĞİ ALIŞKANLIKLARI

Her atıştırmalık tüketiminden sonra çocukların ağızlarını suyla çalkalamalarının veya bol su içmelerinin sağlanması gerektiğini öneren Demir, şekerli atıştırmalıkların mümkün olduğunca azaltılmasını tavsiye etti. Krokan, yapışkan şekerler gibi diş yüzeylerinden zor uzaklaştırılan gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, sabah ve akşam düzenli diş fırçalamanın yanı sıra, gün içinde ebeveyn kontrolünde dişlerin fırçalanmasına özen gösterilmesini önerdi.

SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ
 



15. KENT LOKANTASI SANCAKTEPE’DE AÇILDI

Sancaktepe'de Kastamonulular piknik etkinliğinde buluştu

Sancaktepe Canlar Cemevi'nde Lösev Farkındalık Semineri düzenlendi

Sancaktepe'de ilk defa Lösev Farkındalık semineri düzenlendi

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya, Bitlis Valisi oldu

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya'nın 19 Eylül Gaziler Günü mesajı

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği yönetiminden başsağlığı ziyareti

İSTANBUL, AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NA HAZIR

KAS-DER Sancaktepe Şubesi Geleneksel Dernek Pikniğine hazırlanıyor.

Sancaktepe'de 49 Hak Sahibi Tapularına Kavuştu

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Sancaktepe'de öğrencilerle buluştu

Sancaktepe'de 2 okul Avrupa'ya açılıyor

Osmangazi İlkokulu'nda gelenek bozulmadı! 2/E sınıfı yıl sonu sergisi yapıldı

Sancaktepe SAGİHO'da Bilim Fuarı düzenlendi

Sancaktepe'de III. Akıl ve Zekâ Oyunları Turnuvası düzenlendi

Sancaktepe'de Şehit Emre Baysal Anadolu Lisesi Bilim Fuarı düzenledi