KÜLTÜR-SANAT 3.06.2024 00:56:00 249 0
Haberi Sesli Oku

BURSA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ TÜM COŞKUSUYLA BAŞLADI

BURSA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ TÜM COŞKUSUYLA BAŞLADI

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin üçüncü durağı Bursa oldu.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin üçüncü durağı Bursa oldu. Festival birinci gününde Bursa’da yoğun ilgiyle karşılandı.

1-9 Haziran tarihleri arasında tam 9 gün boyunca Bursa birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Festival süresince Bursa’nın tarihi ve kültürel zenginliği ışığında eşsiz bir deneyim yaşanacak.
Festival dün, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi önünde amatör ve profesyonel yüzlerce fotoğraf severin katıldığı Bursa Fotoğrafçılar Maratonu ile başladı. Fotoğraf tutkunları festival süresince Bursa’nın en güzel fotoğraflarını çekerek yarışmaya katılabilecek.

Bursalılar festivalin ilk gününde müzikle dolu saatler yaşadı. Zindan Kapı Müzesi’nde gerçekleşen “Müzenin Müziği” etkinliği Bursalılar ile buluştu.

Bursa Mevlevihanesi’nde “Devran” etkinliği ile katılımcılar, maneviyat dolu bir gece geçirdiler. Hanlar Bölgesi’nde sahne alan Mustafa Demirci, sevilen ilahileri seslendirdi.

Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen Mozart’ın ölümsüz eseri “Saraydan kız Kaçırma” Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Osman Gazi Salonu’ndaki temsilinde sanatseverlerden büyük ilgi gördü.

Hanlar Bölgesi tematik Sahne’de, "Mehmet Emin Ay ve Mustafa Kara", Bursa’nın Manevi değerleri hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.

Bursa İl Halk Kütüphanesi ise etkileyici bir edebiyat etkinliğine sahne oldu. Türk edebiyatının iki önemli yazarı İhsan Deniz ve Mustafa Baki Efe, edebiyat severlerle buluştu. İhsan Deniz'in "Çehresi Ufkum" ve Mustafa Baki Efe'nin "Dağlar İçinde" kitapları üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdiler.

Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nde “Yaşayan Miras Uygulamaları” atölyesi de Bursalılar tarafından ilgiyle karşılandı.

ŞEHRİN DÖRT BİR YANI SERGİ ALANI OLDU

Uluslararası platformlarda büyük başarı elde eden Refik Anadol'un "Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları" Ördekli Kültür Merkezi’nde sergileniyor. Ayrıca, festivale özel olarak üretilen, festival rotasındaki şehirlerin ikonik yapıları ve Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliğinin vurgulandığı, "Atatürk Kültür Yolunda" adlı eser, yapay zekâ algoritması kullanılarak Bursa Kent Meydanı’nda ziyaretçilerle buluştu.  Eserde, festival rotasındaki 16 şehrin ikonik mimari yapıları, Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliğinin önemli birer sembolü olarak sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Atatürk'ün bu şehirlerde ziyaret ettiği önemli yapılar, yapay zekâ destekli dijital sanatla yeniden hayat buluyor.

İPEKTEN ÇİNİYE BURSA KÜLTÜRÜ SERGİLENİYOR

“Coğrafya Geleneğin Kaderi: İznik” sergisi Muradiye El Yazmaları Müzesi’nde, “Çiçeklerin Düğünü-İpek İğne Oyası Sergisi” Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nde, 20. Şefik Bursalı Resim Yarışması Sergisi Bursa Güzel Sanatlar Galerisi’nde, “Keskin Miras: Bursa Bıçağı” Bursa Kent Müzesi’nde sergileniyor. Festival süresince Türk Sanat Müziği’nin efsane ismi ve Bursalı sanatçı Zeki Müren’e de özel bir yer verildi. Bursa Kent Müzesi’nde “Elbet Bir Gün Buluşacağız Zeki Müren” sergisi ve Bursa İl Halk Kütüphanesi’nde “Zeki Müren Film Afişleri Sergisi” açıldı. Bursa Arkeoloji Müzesi’nde de arkeolojiyle ilgili üç ayrı sergi tarih severler ile buluşacak. Osmanlı Evi Müzesi’nde de yüzyıllarca önce giyilen “Osmanlı Kıyafetleri” sergisi festival süresince görülebilecek.

FİLİSTİN MÜCADELESİNE SAYGI DURUŞU

Bursa Kültür Yolu Festivali kapsamında Filistin’in mücadelesine bir saygı duruşu olarak özel bir seçki sunuluyor. Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El-Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” sergisi, Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde görülebilecek.

ÇOCUKLAR İÇİN DE FESTİVAL

Merinos Parkı Çocuk Etkinlik Alanı’nda dokuz gün boyunca içinde birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü” kuruldu. Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köylerinde olacak.



15. KENT LOKANTASI SANCAKTEPE’DE AÇILDI

Sancaktepe'de Kastamonulular piknik etkinliğinde buluştu

Sancaktepe Canlar Cemevi'nde Lösev Farkındalık Semineri düzenlendi

Sancaktepe'de ilk defa Lösev Farkındalık semineri düzenlendi

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya, Bitlis Valisi oldu

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya'nın 19 Eylül Gaziler Günü mesajı

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği yönetiminden başsağlığı ziyareti

İSTANBUL, AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NA HAZIR

KAS-DER Sancaktepe Şubesi Geleneksel Dernek Pikniğine hazırlanıyor.

Sancaktepe'de 49 Hak Sahibi Tapularına Kavuştu

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Sancaktepe'de öğrencilerle buluştu

Sancaktepe'de 2 okul Avrupa'ya açılıyor

Osmangazi İlkokulu'nda gelenek bozulmadı! 2/E sınıfı yıl sonu sergisi yapıldı

Sancaktepe SAGİHO'da Bilim Fuarı düzenlendi

Sancaktepe'de III. Akıl ve Zekâ Oyunları Turnuvası düzenlendi

Sancaktepe'de Şehit Emre Baysal Anadolu Lisesi Bilim Fuarı düzenledi