• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,01% 0,00
  • EURO

    50,43% 0,02
  • GRAM ALTIN

    5992,38% 0,02
  • Ç. ALTIN

    10098,28% 0,00

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci: “Üniversiteler Sürdürülebilirlik Önderleri Olmalı”

Rektör Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, “Üniversiteler olarak sadece bazı endekslerde daha iyi görünmek amacıyla değil, toplum, çevre ve ekonomiye fayda sağlayacak ortak çalışmalarla sürdürülebilirlik önderleri olmalıyız.

1081 OKUNMA
TARİH: 30.12.2024 03:49
Son Güncelleme: 30.12.2024 03:49

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci: “Üniversiteler Sürdürülebilirlik Önderleri Olmalı”

Rektör Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, “Üniversiteler olarak sadece bazı endekslerde daha iyi görünmek amacıyla değil, toplum, çevre ve ekonomiye fayda sağlayacak ortak çalışmalarla sürdürülebilirlik önderleri olmalıyız.

EĞİTİM 30.12.2024 03:49:00 1081
Haberi Sesli Oku
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci:  “Üniversiteler Sürdürülebilirlik Önderleri Olmalı”

Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen UN SDSN (Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı) Türkiye 10’uncu Yıl Etkinliği ve Üyeler Toplantısı’nda konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, “Üniversiteler olarak sadece bazı endekslerde daha iyi görünmek amacıyla değil, toplum, çevre ve ekonomiye fayda sağlayacak ortak çalışmalarla sürdürülebilirlik önderleri olmalıyız. Küresel amaçların ilan edildiği 2015’ten bu yana geçen sürede SKA’ya erişim performansında küresel ölçekte hiç de iyi durumda olmadığımızı belirtmek isterim. Geçen 10 yılı düşündüğümüzde amaçların sadece yüzde 16’sına erişebilirken, yüzde 84’ünde durma, hatta gerileme aşamasındayız. “ ifadelerini kullandı.
UN SDSN (Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı) Türkiye 10’uncu Yıl Etkinliği ve Üyeler Toplantısı Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlendi. Üniversite rektörleri, STK’lar ile kamu kurum ve kuruluşlarından temsilcilerin katıldığı toplantıda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) kapsamında yapılan çalışmalar ve katılımcı önerileri değerlendirildi. Toplantıya bu yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Fatma Varank da katıldı.

“SKA’ların yüzde 84’ünde durduk ya da geriye gittik”
Toplantıda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü ve UN SDSN Türkiye Başkanı Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları konusunda dünyanın geçen 10 yılda hedeflendiği kadar yol alamadığını vurguladı. Boğaziçi Üniversitesi’nin bu amaçlar doğrultusunda Türkiye’de aldığı inisiyatifi hatırlatan Rektör Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, “Üniversiteler bir yandan Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı gerçekleştirirken bir yandan da bu amaçlara ulaşılması için gereken teknik, teknolojik ve sosyal çözümlerin geliştirilmesinde öncülük eden kurumlar. Küresel amaçların ilan edildiği 2015’ten bu yana geçen sürede SKA’ya erişim performansında küresel ölçekte hiç de iyi durumda olmadığımızı belirtmek isterim. Geçen 10 yılı düşündüğümüzde amaçların sadece yüzde 16’sına erişebilirken, yüzde 84’ünde durma, hatta gerileme aşamasındayız. 
Dünyamız birçok bölgedeki yaşanan ekolojik krizlerin yanı sıra gelir adaletsizliğindeki tırmanışların meydana getirdiği toplumsal ve siyasal kutuplaşmalarla da karşı karşıya. İşte bunlar üniversiteler olarak hem bize yeni sorumluluklar yüklüyor hem de yeni bir alan açıyor. Sadece bazı endekslerde daha yüksek görünmek amacıyla değil, toplum, çevre ve ekonomiye fayda sağlayacak ortak çalışmalarla sürdürülebilirlik önderleri olmalıyız” şeklinde konuştu.

Sachs: “Türkiye, Gazze ve Ukrayna krizlerinde hayati sorumluluk üstlendi”
Toplantıya çevrimiçi katılan UN SDSN Küresel Başkanı ve Columbia Üniversitesi Sürdürülebilirlik Merkezi Direktörü Prof. Dr. Jeffrey D. Sachs de, Türkiye’nin son yıllarda Gazze ve Ukrayna’da yaşanan krizlerde aldığı sorumluluğa vurgu yaparak, bölgede yaşanan siyasi, iklim ve çevre krizlerindeki önemli rolüne vurgu yaptı. Barışın olmadığı bir dünyada sürdürülebilirliğin de olamayacağını belirten Prof. Dr. Sachs, “Türkiye son yıllarda bölgede meydana gelen krizlerde aldığı rollerle hayati bir sorumluluk üstlendi. Ukrayna ile Rusya arasında yaptığı arabuluculuk rolü ve Gazze’deki tutumu ile çağrıları bölgede yaşanan krizlerindeki başlıca yerini bizlere gösteriyor. 
Türkiye’nin sürdürülebilirlik çerçevesinde de yakın coğrafyasında yaşanan ve meydana gelen krizlerde buna devam edeceğini görebiliyoruz. Eğer sürdürülebilirliği konuşuyorsak bunun barışsız olmayacağını da biliyoruz. Savaş ve çatışma gibi hayati problemlerle uğraşırken, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na belirlenen zaman aralığında ulaşmayı bekleyemeyiz. Türkiye ve Türkiye’deki üniversitelerin bu amaçlar doğrultusunda inisiyatif alması bunlara ulaşılmasında çok önemli bir yerde duruyor” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar da Kasım 2024’te Bakü’de gerçekleşen 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP29) ve burada ortaya çıkan sürdürülebilirlik gündemi hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin iklim, çevre ve enerji gibi birçok alanda COP29’da öne çıktığını ifade eden Prof. Dr. Hasar, Nisan 2025’te Türkiye’de gerçekleşecek kapsamlı iklim zirvesiyle ilgili detay da paylaştı.
Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve UN SDSN Türkiye Direktörü Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ise bu yılki üyeler toplantısında geçen bir yılda öne çıkan başlıkları ve 2025’te sürdürülebilir enerji gibi öncelikli ele alınacak konuları özetledi.

 

Tasarımın En İyileri Kadir Has Üniversitesi’nde Açıklandı

“2. Yeni Medya ve Aile Çalıştayı” Üsküdar’da yapıldı!

Akran Nezaketi Zirvesi Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı!

Bu Helvada İyilik Var! projesi nitelikli eğitimi yaymaya devam ediyor

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde “Geleceğe Bakış: Türk Futbolunun Yol Haritası” Konferansı Gerçekleştirildi

Ceyhun Şenkal'dan nasıl iyi yönetmen olunur tüyoları

Sağlıkta yapay zeka hangi seviyede?

Aşırı ödev ve yüksek beklentiler çocukta kaygı yaratabilir!

Faber-Castell, okula dönüş döneminde her yaştan öğrencinin yol arkadaşı oluyor!

Rektör Prof. Dr. Nazife Güngör: “Puanlar alındı, şimdi sıra doğru tercih yapmakta!”

Üniversite tercih sürecinde adaylar nelere dikkat etmeli?

Kapadokya’da Bilim ve Kültür Buluştu: Üniversitelilerden Teknoloji ve Tarihe Yolculuk

Geleceğin meslekleri dijitalleşme ve yapay zekâ ekseninde şekilleniyor!

İstinye Üniversitesi, mezuniyet coşkusunu yaşadı

Engel tanımayan icat "Yol Arkadaşım"

HABERLER

LÖSEV GENÇLERİ İSTANBUL’DA BİR ARAYA GELDİ

YGD'den Yılın Haber Ödülleri' için başvuru çağrısı

Kaymakam Naif Yavuz’dan Fatih Borsa İstanbul Anadolu Lisesi’ne Ziyaret

Sancaktepe'de Lise Müdürleriyle Eğitim Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Ali Evgiloğlu'nun yeni yıl mesajı: “2026 Daha Adil ve Refah Dolu Bir Yıl Olsun”

Yeniden Refah Partisi Sancaktepe İlçe Başkanı Ekrem Yahya Ateş’ten Yeni Yıl Mesajı: “Birlik İçinde Aydınlık Yarınlara”

Seydioğlu Lokantası İşletmecisi Yunus Emre Sağlam’dan Yeni Yıl Mesajı: “2026, Atılım ve Bereket Yılı Olsun”

Mimar Ufuk Aydın’dan Yeni Yıl Mesajı: “2026, Umudun ve Barışın Yılı Olsun”

Sancaktepe Canlar Cemevi Başkanı Kasım Söylemez’den Yeni Yıl Mesajı: “2026, Barış ve Hoşgörü Yılı Olsun”

Sarıgazi Spor Kulübü Başkanı Serdar Turhan’dan Yeni Yıl Mesajı: “2026, Umutların Yılı Olsun”

Turgut Daş’tan Yeni Yıl Mesajı: “2026, Umut ve Dayanışma Yılı Olsun”

Hakan Şahinoğlu’ndan 2026 Mesajı: “Yeni Yıl, Birlik ve Huzur Getirsin”

Üsküdar Belediyesi’nden Anlamlı Anma Programı

Tasarımın En İyileri Kadir Has Üniversitesi’nde Açıklandı

  • Pazartesi 13.9 ° / 12.1 ° false
  • Salı 13.8 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
LÖSEV GENÇLERİ İSTANBUL’DA BİR ARAYA GELDİ
YGD'den Yılın Haber Ödülleri' için başvuru çağrısı
Kaymakam Naif Yavuz’dan Fatih Borsa İstanbul Anadolu Lisesi’ne Ziyaret
Sancaktepe'de Lise Müdürleriyle Eğitim Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
Ali Evgiloğlu'nun yeni yıl mesajı: “2026 Daha Adil ve Refah Dolu Bir Yıl Olsun”
Yeniden Refah Partisi Sancaktepe İlçe Başkanı Ekrem Yahya Ateş’ten Yeni Yıl Mesajı: “Birlik İçinde Aydınlık Yarınlara”