Bir kıvılcım geleceğimizi yakmasın, ormanlarımız hep yaşasın!

TEMA Vakfı, iklim krizinin de etkisiyle, küçük bir kıvılcımın çok büyük orman yangınlarına dönüşebilme tehlikesine dikkat çekiyor.

ÇEVRE 11.07.2023 10:51:00 2351 0
Haberi Sesli Oku
Bir kıvılcım geleceğimizi yakmasın, ormanlarımız hep yaşasın!

Ülkemizde orman yangınları açısından en riskli dönemin Temmuz- Eylül ayları arasında olduğunu hatırlatan TEMA Vakfı, iklim krizinin de etkisiyle, küçük bir kıvılcımın çok büyük orman yangınlarına dönüşebilme tehlikesine dikkat çekiyor. Orman yangınlarının %88’inin insan kaynaklı olduğunun altını çizen Vakıf, havaların ısınmasıyla birlikte artan orman yangını riskine karşı tüm vatandaşları dikkat göstermeye çağırıyor.

TEMA Vakfı’nın, Türkiye’deki orman yangınlarının çok büyük bir kısmının insan kaynaklı olduğu gerçeğinden hareketle geçen yıl başlattığı Orman Yangınları Farkındalık Projesi 2’nci yılında da devam ediyor. Başarılı 1 yılı geride bırakan projede bu yıl, orman yangınlarının daha çok yaşandığı yaz aylarında insanların ihmal ve dikkatsizliklerinden kaynaklanan yangınların önüne geçmek için farkındalığın artırılması hedefleniyor.

Projenin yeni döneminde hazırlanan “Cam Şişe”, “Mangal Ateşi” ve “Anız” konulu 3 adet film bulunuyor. Yangın temalı şarkılarla başlayan filmlerin sonunda  ‘Bu yaz yangınlar şarkılarda kalsın, doğaya cam şişe bırakma/ ormanda ve yakınında ateş yakma/anız yakma ormanlarımız hep yaşasın’ mesajı veriliyor ve izleyenler yangın öncesinde alınması gereken önlemlerin hatırlatıldığı DahaYanmadan.com web sayfasına yönlendiriliyor.

“Proje büyük ilgi gördü, farkındalık arttı”
Orman Yangınları Farkındalık Projesi’nin ilk yılında yoğun ilgi gördüğüne değinen TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Geçen yıl #DahaYanmadan çağrısıyla başlattığımız projede, televizyon, radyo ve dijital platformlarda yaygın iletişim çalışmaları gerçekleştirdik. Proje kapsamında hazırlanan farkındalık filmlerimiz ile gerçekleştirdiğimiz TV kampanyası ile yaklaşık 24 milyon kişiye eriştik, basında geniş yer aldık.

Yine proje kapsamında hayata geçirdiğimiz DahaYanmadan.com web sayfası üzerinden paylaştığımız bilgilendirme metinleri, görseller ve farkındalık filmleri ile orman yangınlarının önlenmesi için bireylere, kurumlara ve yetkililere düşen sorumlulukları hatırlattık. Tüm bu çalışmalarımızla çok sayıda insana ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kampanyamız ile ilgili aldığımız çok sayıda olumlu dönüşler sonucunda da kamuoyunda büyük bir farkındalık yarattığımıza inanıyoruz. Tüm bu güzel sonuçların ışığında daha fazla insana ulaşabilmek adına projemize ikinci yılında da devam ediyoruz ” ifadelerini kullandı.

Orman yangınlarının %88’i insan kaynaklı
Orman yangınlarının büyük bölümünün önlenebilir yangınlar olması nedeniyle Orman Yangınları Farkındalık Projesi’nde insan kaynaklı yangınların azaltılmasına odaklandıklarını belirten Deniz Ataç, “Ülkemizde, son 25 yıldaki orman yangınlarının çıkış sebebinin % 12’sinin doğal, %88'sinin ise kasıt, ihmal ve kaza ve sebebi bilinmeyen olarak tanımlanması yangınlarda insan etkisinin büyük olduğunu kanıtlıyor. Orman yangın istatistikleri göstermektedir ki; her yıl çıkan orman yangınları doğrusal olarak artıyor. 2000-2010 yıllarında yılda ortalama yaklaşık 2.000 orman yangını çıkarken, 2010 yılından günümüze bu sayı %28 artarak 2.600’ü aştı. Bu artış da hiç şüphesiz yangın sezonunda orman-insan etkileşiminin artıyor olmasından kaynaklanıyor. Orman varlıklarımızın %60’ı yangın riskinin en yüksek olduğu yerlerde yer alıyor. Bu durum da ülkemiz için hayati olan ormanların korunması adına yangınlara karşı çok dikkatli olmamız gerektiğini gösteriyor. Ancak bu dikkati yeterince gösteremediğimiz ne yazık ki çok açık” diye konuştu.

Ormanlarımız hep yaşasın
İklim krizinin orman yangınlarının yayılma hızını ve şiddetini artırdığına vurgu yapan Ataç, “Artık Bir kıvılcım çok büyük orman yangınlarına dönüşebiliyor. Bu nedenle çok daha dikkatli olunmalı, ormanlarımızın korunması için yangın riski yüksek dönemlerde bırakın ormanda ateş yakmayı, bir kıvılcım bile çıkarılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki; ormanlar sadece ağaç topluluğu değil, bir ekosistemdir. Orman yangını sadece ormandaki bitkileri yakmıyor, içinde barındırdığı çok sayıda canlıyı da yok ediyor. Karbon yutağı olan ormanlarımız, yangınlar nedeniyle karbon salımı yapar hale dönüşüyor. Mevcut karbon depolama kapasitelerine ulaşabilmeleri için ise onlarca yıl gerekiyor” şeklinde konuştu.

Orman yangınlarına sebep olmamak için izmarit ve cam şişe atma, anız yakma, mangal ateşini söndür!
“Ormana ya da ormana yakın alana atılan bir izmaritin çevresindeki otları ve bitkileri yakmaya başlayacağı, iyi söndürülmemiş bir mangal ateşinin rüzgarın etkisiyle tekrar tutuşabileceği, ormana atılan bir cam şişenin ya da benzer özelliklerdeki bir atığın, güneş ışınlarının mercek etkisi ile ateş oluşturabileceği unutulmamalı. Aynı şekilde anız yakılmasının da orman sınırına yakın alanlarda yapıldığında, bir orman yangınına dönüşebildiği göz önünde bulundurulmalı” diyen Ataç, “Bu sebeple orman alanlarında ve orman sınırlarına yakın alanlarda kesinlikle ateş yakılmamalı, ormanlarda izin verilen piknik alanları dışında piknik yapılmamalı, yakılan piknik ateşlerinin tamamen söndürüldüğünden emin olunmalı ormana çöp, plastik, cam şişe ve cam parçaları atılmamalı, ormanlık alanlarda sigara içilmemeli ve orman kenarı karayollarına, ormana yakın alanlara sigara izmaritleri kesinlikle atılmamalı, anız yakmaktan vazgeçilmeli. Yangın riski görülen durumlarda ise hemen Acil Çağrı Hattı 112 veya Orman Yangını İhbar Hattı 177 aranarak ihbarda bulunulmalı” diyerek orman yangınlarının önlenmesi için vatandaşlara düşen sorumlulukları hatırlattı.

Ataç “TEMA Vakfı olarak küçük ihmallerin felaket getirdiğini hatırlatıyor, havaların ısınmasıyla birlikte artan orman yangını riskine karşı tüm halkımızı dikkat göstermeye çağırıyoruz” dedi.
 


AgeSA, müşterilerine ithafen tohum toplarını doğayla buluşturuyor

Atık Yönetiminde Geleceğin Teknolojileri 15-17 Şubat’ta Adana’da REWA Anatolia’da Sergilenecek

Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm İçin Yola Çıktık…

“BU ATIKLAR KOD YAZIYOR” PROJESİ 10 SINIFA ULAŞTI

İzocam, gelecekte daha yaşanabilir bir dünya için yalıtımın önemine dikkat çekti!

Mavi Gönüllüleri, Indigo Turtles projesi ile Caretta Caretta’ları Akdeniz’le buluşturmaya devam ediyor

Bir kıvılcım geleceğimizi yakmasın, ormanlarımız hep yaşasın!

2024, tarihteki en sıcak yıl olabilir

Doğaseverler “Tür Say” etkinliğinde buluştu

70 BİN ÇİFTÇİ İLE YERLİ ÜRETİMDE KÜRESEL BAŞARI

İzocam’ın “sıfır atık” hedefi tüm faaliyetlerinin merkezinde

İKLİM KRİZİNE DAİR EN SON GELİŞMELER MASAYA YATIRILDI

TEMA Vakfı’ndan Akbelen Nöbeti’ne Destek Ziyareti

Dünyamız alarm veriyor

TEMA Vakfı ve Avcılar Belediyesi’nden Bir İlk: Doğayı Keşfediyorum Projesi

Schaeffler Grubu, çevresel şeffaflık alanında ödüle layık görüldü

HABERLER

İBB’nin Yenidoğan Destek Paketi başvuruları sürüyor

GENSED, Eskişehir’de güneş enerjisi ve enerji depolama semineri düzenledi

Avrasya Pencere, Kapı ve Cam Fuarları rekor katılımla tamamlandı

Olten Filarmoni, Atatürk ve Latife Hanım’ın hikayesini ilk kez sahneledi

Tekrarlar, duraklamalar ve uzatmalar: Kekemeliğin ilk işaretleri

Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silah kullananlara cezalar artırıldı

CHP’li belediyelere basın derneklerinden ortak tepki

Uygulama 1 Aralık'ta başlıyor: Kurala uymayana 4 bin 69 lira para cezası

20 bin diş hekimi atama bekliyor

Bağırsak sağlığı psikolojiyi doğrudan etkiliyor

Çatalca’da yerel basın ile güçlü iş birliği mesajı

Ege ve Adriyatik'e gemiyle kış seferleri başlıyor

Ebeveynler ve çocuklar arasında dijital çatışma artıyor

Sancaktepe'de balık tutmak isteyen genç bataklığa saplandı

‘Çocukların güvenli geleceği için kapsayıcı adımlar atılmalı’

  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 9.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
İBB’nin Yenidoğan Destek Paketi başvuruları sürüyor
GENSED, Eskişehir’de güneş enerjisi ve enerji depolama semineri düzenledi
Avrasya Pencere, Kapı ve Cam Fuarları rekor katılımla tamamlandı
Olten Filarmoni, Atatürk ve Latife Hanım’ın hikayesini ilk kez sahneledi
Tekrarlar, duraklamalar ve uzatmalar: Kekemeliğin ilk işaretleri
Yetkisiz çakar ve ruhsatsız silah kullananlara cezalar artırıldı
CHP’li belediyelere basın derneklerinden ortak tepki