• BIST 100

    15124,81%-0,11
  • DOLAR

    43,18% 0,06
  • EURO

    50,38% 0,19
  • GRAM ALTIN

    6441,22% 1,23
  • Ç. ALTIN

    10367,47% 0,53

Bebek ve Çocuklarda Göz Sulanması Tedavisi

Bebeklerde ve çocuklarda gözyaşı kanalı tıkanıklığı durumunda sıklıkla göz sulanmasıyla birlikte göz çapaklanması da görülüyor.

525 OKUNMA
TARİH: 1.12.2025 04:55
Son Güncelleme: 1.12.2025 04:55

Bebek ve Çocuklarda Göz Sulanması Tedavisi

Bebeklerde ve çocuklarda gözyaşı kanalı tıkanıklığı durumunda sıklıkla göz sulanmasıyla birlikte göz çapaklanması da görülüyor.

SAĞLIK 1.12.2025 04:55:49 525
Haberi Sesli Oku
Bebek ve Çocuklarda Göz Sulanması Tedavisi

Yeni doğan bebeklerin üçte birinde bir veya iki gözde sulanma olduğ unu belirten Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, bu tür göz sulanmasının nedeninin genellikle göz yaşı kanalının doğuştan dar olmasından kaynaklandığını söyledi.

 

Bebeklerde ve çocuklarda göz sulanması ve göz yaşarması konusunda bilgi veren Kaşkaloğlu, “Eğer bebek uyandığında kirpikler birbirine yapışmışlarsa mikrobik enfeksiyon var demektir. Bebeklerdeki bu tür göz sulanmasının nedeni genellikle göz yaşı kanalının doğuştan dar olmasıdır. Göz yaşı göz kapaklarının burun köküne yakın kenarında bulunan dört küçük delikten göz yaşı kesesine akar. Göz yaşı keseleri hemen derinin altında ve burun köküne yakındır. Gözyaşı keselerinden göz kırpma hareketinin oluşturduğu pompalanma sayesinde gözyaş ı buruna akar. Bu sebepten ağladığımızda burun akıntısı da olur çünkü ağlarken gözyaşı akar ve burunda sulanma hissi olur. Uzman hekimler bebeklerde Gözyaşı Kanalı tıkanıklığı rahatsızlığını teşhis ve tedavi edebilirler” dedi.

HASTALIĞA FARKLI ETKENLER DE NEDEN OLABİLİYOR

Bebeklerde ve çocuklarda Gözyaşı Kanalı tıkanıklığı durumunda fazla sulanma ve yaşarma görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, “Gözyaşı kesesinin buruna açıldığı yerde bir zar vardır. Bu zar normalde bebek doğmadan açılır. Ancak birçok bebekte bu zar doğumda henüz açılmamıştır ve dolayısıyla bebeğin gözünde sulanma olur. Fazla sulanma ender olarak doğuştan göz tansiyonuna da bağlı olabilir. Doğuştan g? ?z tansiyonu hastalıklarında sulanmayla birlikte göz bebeğinde büyüme, ışık hassasiyeti, korneada bulanıklık gibi bulgular da vardır” diye konuştu.

TEDAVİDE İLAÇ VE AMELİYAT YÖNTEMİ

Hastalığın tedavi süreci hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, şöyle devam etti: “Hastalığın tedavisinde ilk teşhisten sonra bebeğe antibiyotikli göz damlaları verilir ve bebeğin gözyaşı kesesine masaj önerilir. Masaj anne tarafından burun köküne basılarak yapılır. Göz doktorunuz masajın nasıl ve kaç defa yapılacağını size gösterir. Masaj ve damlalar sayesinde gözyaşı kesesinde biriken gözyaşı boşaltılır ve enfeksiyon önlenir. Bebeklerde görülen bu sulanma genellikle bebek 6 aylık olmadan kaybolur. Eğer su lanma devam ederse gözyaşı kanallarının sonda ile açılmaları gerekebilir. Öncelikle sabırlı olup masaja devam etmek gerekir. Ancak bebek bir yaşına gelmeden sonda işlemi yapılmalıdır. Biz sonda işlemini burundan endoskopik olarak izleyerek yapıyoruz bu nedenle başarı oranımız çok yüksek. Çünkü bebek büyüdükçe kemik yapısı gelişir ve sondanın başarılı olma şansı azalır. Bebeklerde Gözyaşı Kanalı tıkanıklığı için tedavinin bir yaşından evvel yaptırılmasında anne baba sorumludur. Geç yaşta bu tedavi sonuç vermeyebilir ve ameliyat gerekebilir. Çocuklarda ve bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı konjonktivit ile karışabilir. Çünkü her ikisinde de gözde çapaklanma ve sulanma vardır. Bu nedenle uzman hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir”

 

Zihni besinler değil, alışkanlıklar güçlendiriyor!

Salgın Bitti Sanıyoruz Ama Risk Bitmedi: Korku Değil Hazırlık Zamanı

Gıda Zehirlenmesi mi, Viral Gastroenterit mi?

“ARTIK UYUMAK İSTİYORUM” TÜM KİTAPÇILARDA!

İyi bir uyku, iyi bir gelecek: ebebek Uyku Destek Projesi

SAĞLIKLI YAŞ ALMAK İÇİN BU BİLDİKLERİNİZİ UNUTUN!

Panik atak fizyolojik bir yanıt ve kontrol altına alınabilir!

Sinüzit ve yüz felci hakkındaki doğru bilinen yanlışlar!

DEHB’in genetik temeli çok güçlü!

Psikolojik dayanıklılık engelleri aşmayı kolaylaştırıyor!

Çocuklarda Ağız Sağlığı ve Psikososyal Gelişim: “Gülüşün Özgüveni” Bilinci Güçleniyor

Bebek ve Çocuklarda Göz Sulanması Tedavisi

Kolay bulaşıyor, ciddi belirtilere neden oluyor!

Bağımlılık İradesizlik Belirtisi mi Ruhsal Bir Boşluk mu?

Hijyen ve aşı hayat kurtarıyor!

HABERLER

Yasin Can, Aynı Yılda İlçe Oldular, Sancaktepe Geri Kaldı

Akburak: Gazetecilik Demokrasi İçin Vazgeçilmez

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’ndan Gazetecilere Vefa Programı

Sancaktepeses Genel Yayın Yönetmeni Tevfik Erk’ten Kaymakam Yavuz’a 10 Ocak Ziyareti

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

LÖSEV GENÇLERİ İSTANBUL’DA BİR ARAYA GELDİ

YGD'den Yılın Haber Ödülleri' için başvuru çağrısı

Kaymakam Naif Yavuz’dan Fatih Borsa İstanbul Anadolu Lisesi’ne Ziyaret

Sancaktepe'de Lise Müdürleriyle Eğitim Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Ali Evgiloğlu'nun yeni yıl mesajı: “2026 Daha Adil ve Refah Dolu Bir Yıl Olsun”

Yeniden Refah Partisi Sancaktepe İlçe Başkanı Ekrem Yahya Ateş’ten Yeni Yıl Mesajı: “Birlik İçinde Aydınlık Yarınlara”

Seydioğlu Lokantası İşletmecisi Yunus Emre Sağlam’dan Yeni Yıl Mesajı: “2026, Atılım ve Bereket Yılı Olsun”

Mimar Ufuk Aydın’dan Yeni Yıl Mesajı: “2026, Umudun ve Barışın Yılı Olsun”

Sancaktepe Canlar Cemevi Başkanı Kasım Söylemez’den Yeni Yıl Mesajı: “2026, Barış ve Hoşgörü Yılı Olsun”

  • Perşembe 9.5 ° / 5.9 ° Güneşli
  • Cuma 9.4 ° / 6.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 4.9 ° / 2.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
Yasin Can, Aynı Yılda İlçe Oldular, Sancaktepe Geri Kaldı
Akburak: Gazetecilik Demokrasi İçin Vazgeçilmez
AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’ndan Gazetecilere Vefa Programı
Sancaktepeses Genel Yayın Yönetmeni Tevfik Erk’ten Kaymakam Yavuz’a 10 Ocak Ziyareti
'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'
LÖSEV GENÇLERİ İSTANBUL’DA BİR ARAYA GELDİ