24.02.2026
İFTARA KALAN --:--:--
  • İMSAK 06:15
  • GÜNEŞ 07:39
  • ÖĞLE 13:22
  • İKİNDİ 16:24
  • AKŞAM 18:55
  • YATSI 20:15
  • BIST 100

    17117,52%1,68
  • DOLAR

    43,83% 0,01
  • EURO

    51,86% 0,32
  • GRAM ALTIN

    7237,23% 0,77
  • Ç. ALTIN

    11844,53% 0,00

Basın Özgürlüğünü Savunmak Hepimizin Görevi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1993 yılında ilan ettiği 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü, ifade özgürlüğünü ve doğru bilgilendirme hakkını savunmanın önemini vurguluyor.

1140 OKUNMA
TARİH: 2.05.2025 12:45
Son Güncelleme: 4.05.2025 12:21

Basın Özgürlüğünü Savunmak Hepimizin Görevi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1993 yılında ilan ettiği 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü, ifade özgürlüğünü ve doğru bilgilendirme hakkını savunmanın önemini vurguluyor.

MEDYA 2.05.2025 12:45:00 1140
Haberi Sesli Oku
Basın Özgürlüğünü Savunmak Hepimizin Görevi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1993 yılında ilan ettiği 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü, ifade özgürlüğünü ve doğru bilgilendirme hakkını savunmanın önemini vurguluyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye Anayasası da basın özgürlüğünü güvence altına alan hukuki temeller arasında yer alıyor.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü’nün 2025 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi verilerine göre Türkiye, 180 ülke arasında 159’uncu sırada yer alıyor. Ülke, 2002’de 99’uncu sıradayken, 2016’daki darbe girişimi sonrası dramatik bir düşüş yaşadı ve 2023’te 165’inci sıraya kadar gerilemişti. 2025 endeksi, politik, ekonomik ve yasal göstergelerde olumsuz tabloyu sürdürüyor.

Türkiye’nin saygın meslek kuruluşlarından Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği (YGD) Başkanı Yavuz Yılmaz, basın özgürlüğünün demokrasi için hayati önemde olduğunu vurguluyor: “Bir ülkede halkın haber alma hakkını temsil eden basın özgür değilse, o ülkede gerçek anlamda özgürlükten söz edilemez.”

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği (YGD) Başkanı Yılmaz, gazetecilerin güvenli ve özgür çalışma ortamlarının sağlanmasının kritik olduğunu belirterek, mevcut şartların giderek zorlaştığını dile getiriyor.

Basın Özgürlüğünü Savunmak Hepimizin Görevi

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği (YGD) Başkanı Yavuz Yılmaz, “Basın özgürlüğü, toplumun bilgiye erişimini güvence altına alan temel unsurlardan biridir. Ancak gazeteciler, haber yaparken tehdit, taciz ve şiddet gibi çeşitli saldırılarla karşılaşabiliyor. Bu durum sadece basın çalışanlarının değil, aynı zamanda toplumun doğru ve tarafsız bilgiye ulaşma hakkının da önünde engel teşkil ediyor. Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle, basın özgürlüğünün korunması gerektiği bir kez daha hatırlatılıyorum” dedi.

Başkan Yılmaz, “Hükümetler, medya kuruluşları ve bireyler, demokrasinin temel taşı olan özgür basını desteklemek adına ortak çaba göstermelidir. Basın özgürlüğü yalnızca gazeteciler için değil, tüm insanlık için hayati öneme sahip bir hak ve özgürlük alanıdır. Demokrasi, özgür bir basın olmadan tam anlamıyla var olamaz.” İfadesini kullandı.

Kaynak : Türkhabergazetesi.com

HABERLER

Türkiye’nin En Beğenilen Otomobili Peugeot 3008 Oldu

YGD'den Yılın Haber Ödülleri' için başvuru çağrısı

YGD Yeni Yıla İki Büyük Ödül Organizasyonuyla Giriyor

YGD “Türkiye’nin En Beğenilen Otomobili”ni Seçiyor

"Dünyanın Lezzetleri" artık Yağmur Zeynep Toprak' a Emanet.

NURHAN KOÇ DÜZGÜN İLE HER ŞEYDEN BİRAZ MELTEM TV DE

MESUT SOLAK İLE BENİM HİKAYEM TELE1 DE İLGİYLE İZLENMEYE DEVAM EDİYOR

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği’ne ‘En Aktif Gazetecilik Ödülü’

Kıbrıs Türk Basın Konseyi Temsilcisi Ali Hançerli, Dünya Basın Konseyleri Birliği Başkan Yardımcılığına Seçildi

YGD, ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı bir kahvaltı ile kutladı

YGD'de Ödül Hazırlığı Heyecanı Başladı

YGD' de Haber Siteleri İçin SEO Stratejileri Masaya Yatırıldı

Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği’nden Anlamlı Seminer

YGD’nin yeni yönetim kurulu ilk toplantısını yaptı

Yavuz Yılmaz, Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği’nde Güven Tazeledi

HABERLER

Sancaktepe Birlik Cemevi’nden Hızır Orucu Programı

“Ben Okuyorum, İstanbul Okuyor” Kitap Fuarı Sancaktepe’de Kapılarını Açtı

Sancaktepe’de İlçe Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

TBMM Komisyonu Sancaktepe’de Çocuklara Yönelik Çalışmaları Masaya Yatırdı

Kaymakam Yavuz’dan Yusuf Kenan MTAL’ye Ziyaret

“Bitter Çikolata Yaşlanmayı Yavaşlatıyor, Ancak Bilinçli Tüketilmeli”

KADIN HASTALIKLARINDA İZSİZ CERRAHİNİN 7 ÖNEMLİ AVANTAJI

YEŞİLAY’DAN ÇOCUK DOSTU DİJİTAL OYUNLAR İÇİN ÖNEMLİ ADIM

Kadir Has Üniversitesi Koordinasyonunda Küresel Bir Siber Güvenlik Modeli

İftarda hızlı ve aşırı yemek metabolizmayı zorluyor!

Ramazan yoğunluğunda gıdanın değerini korumak “doğru lojistik” ile mümkün

LİSELİ GİRİŞİMCİLERE YÖNELİK “AI STARTUP STUDIO” PROGRAMI SONUÇLANDI

Turizm, Gastronomi ve Ağırlama Sektörünün Öncü İsimleri “Ağırlama Sisteminde Ekosistem” Temasıyla FSUMMIT 2026’da Buluştu.

72. Sait Faik Hikâye Armağanı başvuruları için son günler

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu “Gelenekten Geleceğe” temasıyla Çeşme-Ankara rotasında 61.kez Türkiye yollarına çıkmaya hazır

  • Salı 10.8 ° / 6.9 ° false
  • Çarşamba 10.1 ° / 6.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
Sancaktepe Birlik Cemevi’nden Hızır Orucu Programı
“Ben Okuyorum, İstanbul Okuyor” Kitap Fuarı Sancaktepe’de Kapılarını Açtı
Sancaktepe’de İlçe Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı Yapıldı
TBMM Komisyonu Sancaktepe’de Çocuklara Yönelik Çalışmaları Masaya Yatırdı
Kaymakam Yavuz’dan Yusuf Kenan MTAL’ye Ziyaret
“Bitter Çikolata Yaşlanmayı Yavaşlatıyor, Ancak Bilinçli Tüketilmeli”
KADIN HASTALIKLARINDA İZSİZ CERRAHİNİN 7 ÖNEMLİ AVANTAJI