Tarih: 21.11.2024 14:16

Bağırsak sağlığı psikolojiyi doğrudan etkiliyor

Facebook Twitter Linked-in

Bağırsaklarda yaşayan trilyonlarca mikroorganizmanın oluşturduğu mikrobiyota, sindirimden bağışıklığa kadar birçok önemli işlevi yerine getirirken, psikolojik sağlık üzerinde de etkili olabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Sağlıklı bir mikrobiyota sindirim sağlığını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, enflamasyonu azaltır ve ruh sağlığını olumlu etkiler” dedi.

Mikrobiyota Kişiye Özgü

Bağırsak mikrobiyotası, sindirimden bağışıklık sisteminin desteklenmesine, vitamin sentezine ve ideal vücut ağırlığının korunmasına kadar pek çok önemli rol üstleniyor. Mikrobiyotayı oluşturan mikroorganizmaların genomlarını ifade eden mikrobiyomun kişiye özel olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Melih Özel, “Mikrobiyom kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Bu farklılıklar genetik özellikler, doğum şekli, diyet, ilaç kullanımı ve çevresel faktörlerden etkileniyor. Ayrıca yaş ve cinsiyet de mikrobiyomu etkiliyor” diye konuştu.

Mikrobiyota ve Obezite İlişkisi

Bağırsak mikrobiyotasındaki değişimlerin obezite ile doğrudan bağlantılı olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Özel, “Obez kişilerin bağırsağında bazı bakteri türlerinin azalması, belli türlerin artması ve bakteriyel çeşitliliğin azalması gibi değişiklikler gözlemlenebiliyor. Kilo verilmesi ile bu değişikliklerin geriye döndüğü de görülüyor” ifadelerini kullandı.

Antibiyotikler Mikrobiyota Dengesi İçin Riskli

Mikrobiyotanın dengesini bozabilecek unsurlardan biri de yanlış antibiyotik kullanımı. Antibiyotiklerin hem zararlı hem de faydalı bakterileri yok edebildiğini hatırlatan Prof. Dr. Özel, “Bu durum, antibiyotik sonrası ishallere, mantar enfeksiyonlarına ve uzun vadede antibiyotik direncine neden olabilir. Mikrobiyomun toparlanması aylar, hatta yıllar sürebilir. Bu nedenle antibiyotikler sadece doktor önerisi ile kullanılmalı” dedi.

Mikrobiyota Mental Sağlığı Etkiliyor

Mikrobiyota ile mental sağlık arasındaki bağlantıya dikkat çeken Prof. Dr. Özel, “İnsan vücudunda bağırsak-beyin ekseni olarak bilinen bir bağlantı var. Bu eksenin işlevlerinin düzgün olması ve bağırsaktaki bakterilerin çeşitliliği, ruh halini etkileyebilir. Sağlıklı bir diyet, düzenli fiziksel aktivite ve stres yönetimi teknikleri mikrobiyom sağlığını korumanın ve dolaylı olarak mental sağlığı desteklemenin en etkili yolları arasında” diye belirtti.

Disbiyozis ve Bağırsak Fonksiyon Bozuklukları

Mikrobiyom dengesizliklerinin bağırsak fonksiyonlarını bozabileceğini belirten Prof. Dr. Özel, “Mikrobiyomun sağlığı, bağırsak hareketlerini ve mukozal bariyer fonksiyonunu etkiler. Disbiyozis, bağırsak hareketlerini düzenleyen mekanizmaları bozarak yararlı bakterilerin azalmasına, zararlı bakterilerin artmasına neden olabilir. Bu durum, bağırsaklarda işlev bozukluklarına yol açabilir” şeklinde konuştu.

SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —