Baba figürü çocuğa sınırlarını ve disiplini hatırlatıyor

Psikiyatri Uzmanı Dr. Mert Sinan Bingöl, baba figürünün dış dünyayla ve ötekilerle ilk tanışmayı, haliyle dünyanın güvenilecek bir yer olup olmadığını çocuğa gösterdiğini söyledi.

SAĞLIK 15.06.2024 15:46:00 89 0
Haberi Sesli Oku
Baba figürü çocuğa sınırlarını ve disiplini hatırlatıyor

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Mert Sinan Bingöl, baba figürünün çocuk gelişimindeki önemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Bingöl, baba ilgisinin çocuğun karakter ve kişilik gelişiminde kritik bir rol oynadığını vurguladı.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Mert Sinan Bingöl, yaklaşık 100 yıl öncesine kadar ebeveynlik rollerinin daha çok kadına özgü görüldüğünü, ancak son araştırmaların babaların da çocuk gelişiminde önemli bir yere sahip olduğunu gösterdiğini belirtti. Bingöl, “Bu bağlamda, geçmişte en önemli görevi evin geçimini sağlamak olan, çocuğuyla nadiren oyun oynayan, otoriter, çocuğuna katı disiplin uygulayan ve mesafeli davranan baba görünümü, günümüzde çocuğunun bakımıyla yakından ilgilenen, onunla oyunlar oynayan, daha sıcak ve ilgili baba görünümüne dönüşmüştür.” dedi.

BABA DAVRANIŞI ÇOCUĞUN GELİŞİMİNİ ŞEKİLLENDİRİYOR

Dr. Bingöl, babaların çocuklarıyla etkili zaman geçirmesi ve bağımsız davranmaya teşvik etmesinin çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimini olumlu yönde etkilediğini söyledi. Örneğin, şiddet uygulayan babaların çocuklarının da şiddete eğilimli bireyler olarak yetişme ihtimalinin yüksek olduğunu, buna karşın sevgi dolu bir yaklaşım sergileyen babaların çocuklarının daha özgüvenli ve sevgi dolu bireyler olarak geliştiğini belirtti. 

Otoriter ve ilgisiz babaların çocuklarında utangaç ve çekingen kişilik özelliklerinin gelişebileceğini, tutarsız ve ihmalkar babaların ise çocuklarında güven sorunları ve davranış bozuklukları yaratabileceğini ifade etti.

BABA ÇOCUĞA SINIRLARINI HATIRLATIYOR

Çocuğun hayatında, annenin iç dünyayla teması temsil ederken, babanın ise dış dünyayla teması temsil ettiğine dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Dr. Mert Sinan Bingöl, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bebek, dünyaya geldikten sonra, ilk olarak anneyi tanır. Bebeğin, dünyada, annenin dışında bir başkasının da olduğunu fark ettiği ilk kişi ise, ‘babasıdır’. Bu bağlamda baba, dış dünya ile çocuk arasında bir ‘köprü’ görevi görür. Dolayısıyla babanın aktif varlığı, dış dünyayla ve ötekilerle ilk tanışmayı, haliyle dünyanın güvenilecek bir yer olup olmadığını çocuğa gösterir. 

Dr. Bingöl, Erich Fromm'un "Anne sevgisi koşulsuz sevgidir, baba sevgisi ise koşullu sevgidir" sözlerine atıfta bulunarak, babaların çocuğa disiplinli olmayı ve sınırlarını hatırlattığını söyledi. Bingöl, "Bu nedenle babalar daha kolay küser, daha kolay darılır, beklentileri karşılanmazsa sevgisinden bir anda mahrum bırakabilir. Baba, dış dünyadaki belirsizliği, kontrol dışılığı, otoriteyi ve kuralları temsil ettiği için, çocuğa disiplinli olmayı aşılar ve sınırlarını hatırlatır. Sağlıklı bir gelişim için, her iki sevgi de gereklidir...”

BABA YOKLUĞU CİDDİ SORUNLARA YOL AÇABİLİR 

Babanın varlığının önemli olduğu gibi, yokluğunun da önemli olduğunu söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Mert Sinan Bingöl, “Yapılan araştırmalar, babanın yokluğunun, çocukların hayatında ciddi sorunlara yol açtığını göstermiştir. Bunların başında saldırganlık, şiddet içerikli davranış problemleri, güven eksikliği, mutsuzluk, okul başarısında düşme, cinsel rol karmaşası, sınırlarını belirleyememe ve koruyamama gelir. Evde, belli bir otoritenin olmayışı, çocukta otorite boşluğu yaratır. Çocuklar bu boşlukta bocalar, yanlışlar yapar ve davranış problemleri yaşarlar. Bu da maalesef tüm hayatını etkiler.” ifadelerini kullandı.

Freud’un ‘çocuklukta, babanın koruyuculuğuna duyulan ihtiyaç kadar güçlü başka bir ihtiyaç düşünemiyorum’ sözlerini hatırlatan Dr. Mert Sinan Bingöl, “Sağlıklı bir çocuk gelişimi için çocukların anne kadar, babalarıyla da etkileşim halinde olmaları gerekir.” dedi.

İLİŞKİSEL YAKINLIK ÖNEMLİ

Babaların çocuklarına nasıl davranmaları gerektiğine de değinen Psikiyatri Uzmanı Dr. Mert Sinan Bingöl, sözlerini şöyle tamamladı:

“Baba, davranışlarıyla çocuğa iyi bir rol model olmalı. Çocuk üzerinde korkuya dayalı bir disiplin uygulamamalı. Çocuğuyla daha çok vakit geçirmeli, katı, mesafeli ve otoriter yaklaşmamalı, ihtiyaçlarını önemsemeli. Bir şeyin üstesinden geldiğinde, çocuğunu takdir etmeli, onun bir birey olduğunu ve saygıyı hak ettiğini unutmamalı. Çocuk, üzüntüsünü ve mutluluğunu rahatlıkla babasıyla paylaşabilmeli. Baba çocuğunu olduğu gibi kabul etmeli, değerli olduğunu hissettirmeli ve başkalarıyla kıyaslamamalı. Cinsiyet ayrımı yapmaksızın çocuklarına vakit ayırmalı, sorumluluklar vermeli, şefkatli ve tutarlı bir disiplin anlayışı benimsemeli.

Sonuç olarak; oğlunuzla top oynayın, kızınızın saçını okşayın, ailenizi pikniğe götürün, onlara değer verdiğinizi kelimelere dökün ve hissettirin. Unutmayın onların sizin fiziksel varlığınızdan daha çok, ilişkisel yakınlığınıza ve ilginize ihtiyacı var."

SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ
 


Eleştiriye tahammülsüzlük sağlıklı ilişkileri olumsuz etkiliyor

Diyabet ilaçlarıyla zayıflamak mümkün mü? Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin riskleri anlattı

Yaz aylarında sağlıklı ve rahat bir gebelik için 12 altın kural

Yaz aylarında görme kaybına sebep olabilecek 8 hata!

Tüp bebekte yaş ilerledikçe başarı oranı yüzde 7'ye düşüyor

Çocuklarda aşırı bayram şekeri ve çikolata tüketimine dikkat!

Baba figürü çocuğa sınırlarını ve disiplini hatırlatıyor

Kurban Bayramı'nda hemen et tüketmeyin! Kurban eti saklama ve tüketmenin püf noktası

Jinekolojik kanserlerden korunmanın en etkili yolu erken tanı

Her gün yapıyor olabilirsiniz! Bruksizm diş sağlığını tehdit ediyor

Sağlıklı Kurban Bayramı sofrası için bu önerilere dikkat!

SÜT TÜKETİMİ İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan dünyaya “İnsani Değerler Manifestosu” çağrısı…

Huzursuz bacak sendromu genç yaşlı herkesi etkiliyor!

Solunum Yolu Hassasiyeti Olanlar Çöl Tozlarına Dikkat! Çöl Tozları En Çok Solunum Yollarını Etkiliyor”

Sabah saatlerinde yürüyüş yapmak depresyonu önlüyor!

HABERLER

Antrenörler Günü'nde İyi Gençler Spor Kulübü'nü unutmadık

Sarıgazi Spor Kulübü'nün antrenörlerini unutmadık

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Sancaktepe'de 6 arsayı satışa çıkarıyor

Dünya Antrenörler Günü'nde Sancaktepe'nin şampiyonlarını unutmadık

İstanbul İl Emniyet Müdürü'nden Sancaktepe'ye ziyaret

Sancaktepe'de çöp ev isyanı: Yeter ki evi boşaltın

Sancaktepe'de dev ekranda EURO 2024 heyecanı

Sancaktepe'de bir polis memuru silahla intihar etti

Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Özbaş'tan Babalar Günü mesajı

İsmail Erdem: Sancaktepe halkına armağan olsun

İYİ Parti Sancaktepe İlçe Başkan Yardımcısı Menderes Karataş'tan Kurban Bayramı mesajı

Ayşenur Yazıcı'dan Sancaktepe Belediyesi'ne "Çok mu zor?" sorusu

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet Karakaya'dan Kurban Bayramı mesajı

Sancaktepe'de hasta ve yakınları doktora saldırdı

Selçuk Cebir'in Kurban Bayramı mesajı

  • Pazar 28.1 ° / 20.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 29.1 ° / 21 ° Güneşli
  • Salı 30.1 ° / 21.4 ° Güneşli
Sancaktepe'de 2 okul Avrupa'ya açılıyor
Osmangazi İlkokulu'nda gelenek bozulmadı! 2/E sınıfı yıl sonu sergisi yapıldı
Sancaktepe SAGİHO'da Bilim Fuarı düzenlendi
Sancaktepe'de III. Akıl ve Zekâ Oyunları Turnuvası düzenlendi
Sancaktepe'de Şehit Emre Baysal Anadolu Lisesi Bilim Fuarı düzenledi
Sancaktepe'de Karışık Tost Kitabı etkinliğinde Gazze'ye nakdi yardım sağlandı
Sancaktepe Bil Koleji öğrencilerinden resimli hikaye kitabı