Şampuan ve duş jellerinde kullanılan köpürtücü ajanlar, hangi kaynaktan elde edildiğine bağlı olarak, cilt üzerinde zararlı etkiye sahip olabilir.
Amonyum Lauryl Sülfat (ALS) en yumuşak anyonik aktif bileşendir. Doğal kaynaklıdır; hindistan cevizi veya palm yağından elde edilir. Duş jellerinin ve şampuanların köpürmesine ve cildi ve saçı temizlemesine olanak sağlayan bir içeriktir.
Saçınıza veya cildinize suyla birlikte duş jelini veya şampuanı uyguladığınızda, Amonyum Lauryl Sülfat miseller oluşturur. Miseller kirli bölgeler üzerine sabitlenirler. Daha sonra su ile durulamada, kirler vücuttan uzaklaştırılır.
Yanlış anlamalara dikkat edilmeli!
Cosmetic Ingredient Review?un (Amerika?da kozmetik içeriklerin zararlarını değerlendiren kuruluş) yaptığı bir araştırmaya göre, ALS içeren 6.8 milyon şampuan kullanınımında yalnızca 6 tane yan etki belirlenmiştir (cillte kızarma ve alerjik reaksyon).
HERA (Human and Environmental Risk Assessment ?Avrupa İnsan ve Çevre Risk Değerlendirme Kuruluşu) tarafından yapılan araştırmalar, Amonyum Lauryl Sülfat?ın ciltte toksik bir etkisinin olmadığını, kanserojen bir risk içermediğini ve ciltte hassasiyete neden olmadığını gösterdi.
Çevre açısından
HERA (Human and Environmental Risk Assessment ? İnsan ve Çevre Risk Değerlendirme Kuruluşu) tarafından yapılan araştırmalar, aynı zamanda Amonyum Lauryl Sülfat?ın geri dönüşümlü olduğunu ve standart atık su yöntemiyle, %96-99 arasında bir parçalanma oranı bulunduğunu gösterdi.
Diğer maddelerle karıştırmayın!
Dikkat edilmesi gereken önemli bir konu, şampuan ve duş jellerinde yer alan diğer köpürtücü maddelerdir. Bu maddeler cilt için daha tahriş edicidir. Palm veya hindistancevizi yağı gibi doğal kaynaklardan elde edilmezler. Sülfürük trioksit ve klorosülfürük asitten oluşturulurlar. Cilt üzerinde alerjik reaksiyonların çoğuna neden olurlar ve cildin kuruyup tahriş olmasına yol açarlar.
Florame