Tarih: 11.09.2012 16:48

10 Bine yakın oyuncu var

Facebook Twitter Linked-in

İnternet dergisi Klaket Aktüel’in ilk sayısına konuşan Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Memet Ali Alabora; “Oyunculuk serbest olarak kendi nam ve hesabına çalışılan bir iş olamaz.” dedi.

Oyuncuların temel sosyal haklarına kavuşmasını sağlamak ve sektörde yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak için çalışmalar yürüten Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Memet Ali Alabora, internet dergisi Klaket Aktüel’in sorularını cevapladı.
Oyuncuların 4A kapsamına alınması için yapılan çalışmalar, Yapımcılar Derneği’nin kurulması, telif haklarında yaşanan gelişmeler ve çocuk oyuncularla ilgili yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler veren Alabora; “5510 sayılı kanun çok net olarak oyuncuların sigortalı olması gerektiğini tanımlıyor.”dedi.
Alabora; “Gerek yönetmelikler, gerekse de Kültür Bakanlığı’nın bu yönetmeliğe atıfta bulunan listesinde, oyuncuların 4A’lı yani SSK’lı olarak sigortalanmaları gerektiği net olarak ifade ediliyor. Oyunculuk serbest olarak kendi nam ve hesabına çalışılan bir iş olamaz.” diye konuştu. Alabora oyuncuların 4A kapsamına alınmasıyla ilgili şunları söyledi: “Ücretin yüksekliğiyle sigortalılık arasında hiç bir bağ yoktur. Büyük şirketlerin yöneticileri de çok paralar alırlar ve 4A’lı olarak sigortalıdırlar. Türkiye’de 10 bine yakın oyuncu var. Bu oyuncuların yaklaşık 500 ila 800 tanesi her sezon bir diziye başlıyorlar. Şu anda 785 oyuncu dizilerde oynuyor. Onun dışındakiler için hiç de hoş bir iş değil ekonomik bakımdan. Zannedildiği gibi oyunculuk mesleği mutlaka çok kazanç sağlanan bir meslek değildir.” 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —