Müze Kiti Projesi, Eğitim Kitleri çatı projesinin ilk ayağıdır. Proje birinci yılında, İstanbul’da bulunan devlet ve özel müzeleri merkezine alır. Türk sanatı ve sanatçılarının ve Anadolu medeniyetlerine ait eski ve güncel eserlerin bilinirliliğini artırarak yeni neslin kültürel mirasımıza olan bakışını ve yaklaşımını geliştirmeyi hedefler. Bu proje Türkiye’de sanatı anlama, sevme ve dolayısıyla koruma ve çoğaltma kültürünün yerleşmesi için bir adım atılması gerektiği düşünülerek ortaya konmuştur. Projenin süresi Türkiye’nin geneline yayılmak üzere 5 yıl olarak öngörülmüştür.
Müze Kiti Projesi, müze deneyimini sınıf içinde başlatan, müzede devam ettiren ve edinilen bilgilerin yeniden sınıfta pekiştirilmesini sağlayan bir deneyim tasarımıdır. Müze kitleri, diyalog temelli aktif öğrenmeyi ve kavramsal düşünme becerilerini tetikleyen bilgi kartları ve onlara paralel öğrenmeyi pekiştiren, yaratıcı etkinlik önerilerini kapsayan öğrenci ve öğretmen içeriklerinden oluşur. Kitler, öğrencilerin sosyal-duygusal becerilerini geliştirmeye yönelik bir eğitim materyali ve deneyim araçları sunmaktadır. Bu projenin, çocuklar ve gençler ile kültürel miras ve sanat arasında bir köprü vazifesi görmesi planlanmaktadır. Bu nedenle müzeler, okullar ve öğretmenler proje için merkezi role sahiptirler.
Müze Kiti Projesi’nin ilk meyvesi olan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen Topkapı Sarayı Müzesi Kiti, kullanıcıları olan öğretmenler ile buluştu. 8 farklı oturumda, toplam 500 öğretmene ve 10.000 öğrenciye ulaşması hedeflenen Topkapı Sarayı Müzesi Kitleri’nin öğretmen eğitimleri, öğretmenlerin katılımı ve güzel geribildirimleri ile sona erdi.