Ali Baba Pir Feyzullah Efendi Kültür Yardımlaşma Derneği tarafından geleneksel 10. Sivas- Hafik Tozanlı Deresi Bayramtepe (Heze) ve Beykonağı (Divriğin)Köyü Melek Dede mevkii Asa Suyu başında yapılan Alibaba Anması, Pir Feyzullah Efendi kabir ziyareti ve Akı sultan etkinliklerinde yörede açılmak istenen mermer ocakları girişimine karşı çevre ve doğa duyarlılığı öne çıktı.
2 Ağustos 2019 Cuma günü İstanbul’dan Ali Baba Pir Feyzullah Efendi Kültür Yardımlaşma Derneği’nin kendi imkânlarıyla tuttuğu otobüsle Başkanlığını şair İsmail Aydoğmuş’un yaptığı Düşler Dünyası Kültür Sanat Topluluğundan bir grup sanatçıyla Kadıköy Sögütlüçeşme’den hareket eden otobüs Ümraniye Topağacı dernek merkezinden Başkan Enver Aslandaş ve üyelerle birlikte canlı müzik ve şiirler eşiğinde yola çıktı.
3 Ağustos sabah 10:00 sularında Sivas’a vardı. Sivas Cem Vakfı yöneticilerinin ve Alibaba ocağı önderi Yahya Aslandaş dede ve dernek kurucu başkanlarından Ali Rıza Can tarafından sıcak ilgiyle karşılanan ekibe Cemevi salonunda kahvaltı ikramı yapıldı.
Kahvaltı sonrası diğer gelen Ali Baba talipleri ve üyeleriyle Sivas’da Ali Baba Semtine adını veren Ali Baba Dergahı ve Kabirleri ziyaret edilerek mersiyeler gülbanklar okundu.
Araçlarla Sivas’tan, Hafik İlçesinden, Tozanlı Vadisine Pir Feyzullah Efendinin kabri bulunan Bayramtepe (Heze) Köyüne geçilerek burada Pir Feyzullah dedenin türbesinde dualar ve mersiyeler okundu. Daha sonra Beykonağı (Divriğin)Köyü mezarlığında bulunan Akı Sultan ve Sarı Baba’nın Kabirleri ziyaret edilip dualar okundu, lokmalar dağıtıldı.
Beykonağı Melekdede Mevkii’nde Asa Suyu başında bulunan Cemevi, Mihman evi ve Akı Sultanın Heykelinin bulunduğu ormanlık alan içindeki ziyaret ve konaklama alanında topluluğu güler yüzü konukseverliğiyle başta Hatice Ana ve Ali Baba talipleri karşıladı. Yahya Aslandaş dedenin emekleriyle oluşan bu vahada sevgi ve dostluk hakimdi. Hazırlanan lokmalar şiirler türküler eşliğinde akşam yemeği sonrası meydanda dualarla dostluk ve barış ateşi yakıldı. Türküler söylendi, halaylar çekildi. Çevreye ve doğaya sahip çıkan topluluk ”Mermer ocağı istemiyoruz” dedi.
Akşamdan alana çevre köylerden çok sayıda satıcı ve aracıyla gelen köylüler alanın Türk Bayrakları ve Atatürk resimleriyle donatılması meydana başka bir hava verdi. Sabah kahvaltılarını doğada orman içinde yapan sanatçılar ve konuklar çevre köylerden gelen yöresel kıyafetlerini giymiş kadınları görünce hemen bayram havası içinde geçecek bir etkinliğin hayalini kurdular. Nitekim öyle de oldu.
Etkinliğe İstanbuldan, Adanadan, Mersinden, Samsundan bir çok ilden gelenler olduğu gibi çevre köylerden halk ve muhtarlarda katıldı.
Sunuculuğunu Düşler Dünyası Kültür Sanat Topluluğu başkanı şair İsmail Aydoğmuş’un yaptığı etkinlik “Başta Gazi Mustafa Kemal Atarürk olmak üzere Çanakkale’den, Kurtuluş Savaşına günümüz şehitlerimiz için yapılan saygı duruşu” İstiklal Marşı sonrası konuşma yapan AliBaba Pir Feyzullah efendi derneği önderi Yahya Aslandaş dede etkinliğe katılanları selamlayarak Ali Baba ocağının mücadelesini, ülke olarak birlik ve beraberliğimizin önemini anlatarak yörede açılmak istenen Mermer ocaklarının doğaya insanımıza ve kültürümüze zarar verdiğini, Mermercilerin karı için toplumun geleceğinin feda edilmemesi gerektiğini söyledi.
Törene katılan yörenin saygın isimleri ve yöneticileri de Mermer Ocağı istemediklerini 13 Ağustosta Melekde de mevkiinde yapacakları mitinge yöreden katılım beklediklerini söylediler.
Törende yörenin ileri gelen yöneticilerinden Olukbaşı Köyü Muhtarı Elvan Koç, Gürpınar köyü Muhtarı Duran Çayır, Kızılcaören Saray köyü Cemevi Yön. Kur. Üyesi Mehmet Keser, Çaltılı Köyü Der. Bşk. Arif Şahin, Esenli Köyü Der Bşk. Ebamüslüm Kabaktaş. Gölova Aslanca Köyü Dernek Bşk. ve Alibaba Pir Feyzullah dernek kurucu başkanı Ali Rıza Can, Alevi Kültür Der. Anamur Şb. Kaş İşlen Bşk. Nurgül Er, Mersin Doğu Akdeniz Tahtacılar Der Bşk Ercan Soy, Zeytinburnu Çevre Der.(ZEYÇED) Başkanı Ali Gündüz ve daha bir çok şahsiyet hazır bulundu.
Yöresel kıyafetlerle cem olunan törende semahlar dönüldü, deyişler duvazlar söylendi. Cemi Mersin Yenice Sıtkı Baba Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Gazi Kemal Uyumaz dede yönetiminde Ali Baba Ocağından Veli Aslandaş dede, Sultanbeyli Hubyar Sultan Cemevi dedesi Hidayet Aslandaş, A li Baba ocağı Samsun Ladik Mehmet Tahir Ef. Der. Bşk. Rıza Kabadayı dede, Ali Baba ocak dedesi Yahya Aslandaş dede, Tarsustan Kaplan Coşkun Dede, Ihlamurkuyu Cemevi dedesi Veli Şahin dede yaptı. Cemin zakirliklerini de Aşık Esrari, Aşık Ali Kaya, zakir Salih Şimşek yaptı. Saka ve Lokma hizmetinde Niyazi Şimşek görev aldı.
Etkinliğe adak kurban lokma katkısı yapanlar: Hatice-Yahya Aslandaş çifti, Ali Baba zade Veli Aslandaş, Seyid Aslandaş, Beykonağı Yukarı Obadan Habip Berçin, Olukbaşı Köyünden Hıdır Ateş’ti. Hak nazarında kabul olsun dualarıyla lokma edildi.
10. Asa Suyu etkinliğinde sahne alan AliBaba Pir Feyzullah dernek yöneticilerinden Düşler Dünyası sanatçısı Kültür B.tescilli Halk Ozanı Ozan Garip Yadigar, şair İbrahim Gençsoy (Sadıkoğlu), Tsm sanatçısı Aylin Dönmez, şair Cemal Ağcakaya, Kültür B. tescilli Kalem şairi Yusuf Arslan, şair Figen Sezen, şair Kamil Gündüz (Perdesiz), Ozan Süleyman Türkyılmaz, şair Hilmiye Kılıcarslan, şair Inci Demiray Yıldırım, Gazeteci şiir yorumcusu Ali Gündüz, Kültür B. Tescilli Halk Şairi İsmail Aydoğmuş (İradi)nin yanı sıra halk ozanı Aşık Esrari, Aşık Ali Kaya, Tokuşlu Aşık Ahmet Yıldız, sanatçı Salih Şimşek, sanatçı Tokatlı Özgül bacı, Sanatçı Gülcan Okay, genç sanatçı Hasan Aslandaş, genç sanatçı Hasret Ağıl, sanatçı Uğur Akdemir, şair Birgül Uslu, şair Nurcan Şahin, şair Sibel Uslu, şair yazar Turan Karatepe, şair Meliha Küçükaslan.
Haber : Ali GÜNDÜZ
.jpg)