Tarih: 01.03.2017 22:40

ÇOCUĞUNUZDA GÖRÜLEN ŞAŞILIĞI İHMAL ETMEYİN

Facebook Twitter Linked-in

 Her yaşta tedavisi mümkün olan şaşılığın büyük çoğunluğu 2 - 3 yaş aralığında ortaya çıkıyor.  5 - 7 yaşına kadar tedavi edilmeyen şaşılık ise görme tembelliğine yol açıyor. Erken teşhis ve tedavi ile şaşılıkta başarılı sonuçlar sağlanabiliyor. Dünyagöz Sultanbeyli’ den Prof. Dr. Hüseyin Bayramlar, çocuklarda görülen şaşılık hakkında bilgi veriyor. 

İki gözün koordine bir şekilde paralel bakamaması, bir ya da iki gözün kayması şaşılığı meydana getiriyor. Gözü çeşitli yönlere doğru hareket ettirmek için her bir gözde 6 kas bulunuyor ve bu kasların birinin veya bir kaçının görevini hiç yapmaması ya da eksik yapması durumunda şaşılık meydana geliyor. 5 - 7 yaşına kadar tedavi edilmeyen şaşılık, sadece estetik bir sorun olmaktan çıkıyor ve bu yaştan sonra görme tembelliğine neden oluyor. 

Şaşılık; hamilelikte geçirilen ağır hastalıklar, zor doğum, annenin hamilelik sırasında bazı ilaçları kullanması, anne-babanın akraba olması, küçük yaşta geçirilen ağır ve ateşli hastalıklar, küçük yaşta geçirilen havaleler, görme bozukluğu olanlar, ailede gözü kayan veya göz bozukluğu olanlar, şiddetli düşme, çarpma, vurma gibi nedenlerden ortaya çıkabiliyor.
Bebeklik ve çocukluk döneminde görülen kaymaların bir kısmı yalancı şaşılık olarak tanımlanıyor. Yalancı şaşılık, göz kapaklarının ve burun kökünün genişliği ile ortaya çıkan yanıltıcı bir görünümdür. Bu durumun tam olarak aydınlatılabilmesi için mutlaka bir göz muayenesi yapılmalıdır.

Şaşılığın birçok çeşidi olduğunu belirten Dünyagöz Sultanbeyli’den Prof. Dr. Hüseyin Bayramlar “Şaşılığın en sık görülen çeşidi tek gözde devamlı kaymadır. Şaşılığın bu çeşidi, genelde içe kayma şeklindedir ve gözdeki bu kaymaya ‘Hipermetropi’ veya ‘Hipermetropik Astigmat’ eşlik eder. Bu da göz tembelliği açısından en önemli şaşılık çeşididir. Bir diğer çeşidi ise iki gözde kayma şeklindedir. Bu türde anne-babalar daha fazla endişelenirler.  Ancak bilindiğinin aksine bu tür kaymalar daha kolay tedavi edilebilmektedir. İki gözde görülen arada kayma ve tek gözde görülen arada kayma çeşitleri ise genelde kolaylıkla tedavi edilen şaşılık türleridir” ancak tedavi için geç kalınmamalıdır dedi.

Erken Teşhis ve Tedavi Çok Önemli
“Doğuştan olan kaymalar genellikle gözlük gerektirmeyen, erken dönemde  (6 ay - 2 yaş) ameliyat edilmesi gereken kaymalardır” diyen Prof. Dr. Hüseyin Bayramlar kaymaların büyük çoğunluğunun 2-3 yaş civarında ortaya çıktığını ve genellikle gözlükle tam olarak düzelebildiğini söyledi.  Gözlük taktığı halde düzelmeyen kaymalara ise cerrahi tedavi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Hüseyin Bayramlar şunları söyledi: “En önemlisi çocuğun göz doktoruna erken götürülmesidir. 1 yaşında yapılan tedavide başarı oranı çok yüksekken ilerleyen yaşlarda bu oran azalabiliyor. Onun için çocuk 1 yaşına gelene kadar gözlerinde herhangi bir şikayeti olmasa bile ailelerin çocuklarını göz doktoruna mutlaka götürmeleri gerekiyor. İleri yaşlarda görülen şaşılık, genelde trafik kazası, darbe gibi travmalardan sonra veya diyabet, beyin veya göz tümörleri gibi nedenlerden oluşurlar ve tedavi yöntemleri de nedenine göre değişiklik gösterebilir.” dedi.
 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —