Tarih: 28.05.2016 14:42

SANCAKTEPE`DE RAHİM AĞZI KANSERİ TARAMASI

Facebook Twitter Linked-in

SANCAKTEPE - Sancaktepe Toplum Sağlığı Başkanı Uzman Dr. Hatice İkiışık, Sancaktepe ilçesinde Rahim ağzı kanser taraması yapıldığını duyurdu. Uzman Dr. Hatice İkiışık, Sancaktepeli kadınlarımız bu hizmetten ücretsiz faydalanacaklar dedi.

Sancaktepe Toplum Sağlığı Başkanı Uzman Dr. Hatice İkiışık, Rahim Ağzı Kanseri Taraması yapılması neden önemlidir?, Rahim Ağzı Kanseri Taraması hedef yaş grubu ve tarama sıklığı nedir?, Ne zaman uygulanmaya başlanmıştır?, Rahim Ağzı Kanseri Testi nasıl yapılır? sorularını cevapladı.

1) Rahim Ağzı Kanseri Taraması yapılması neden önemlidir?  
Rahim ağzı kanserine dünyada her yıl 500.000`den fazla kadın yakalanmaktadır. Rahim ağzı kanseri tanısı konulan kadınların yarısı ise geç evrelerde tanı almaktadır.
Rahim ağzı kanseri HPV enfeksiyonu neticesinde ortaya çıkan bir kanser türüdür.HPV ile enfekte olan her 100 kadından 4-5`inde Rahim ağzı kanseri ortaya çıkmaktadır. HPV enfeksiyonu sonrası öncelikle kanser öncülü lezyonlar ortaya çıkmakta, daha sonra bu lezyonlar in-situ kanserlere dönüşmekte ve bireye göre değişmekle birlikte 10-15 yıllık bir sürecin sonunda invaziv kanserle sonuçlanmaktadır.
2)  Rahim Ağzı Kanseri Taraması hedef yaş grubu ve tarama sıklığı nedir?
Hedef gurubu 30-65 yaş arasındaki tüm kadınlardır.
HPV veya Pap-smear testi geliştirilecek davet yöntemleriyle her beş yılda bir tekrarlanır. Son iki HPV veya Pap-smear testi negatif olan 65 yaşındaki kadınlarda tarama kesilmelidir.
 3) Ne zaman uygulanmaya başlanmıştır?
1 Ağustos 2014 tarihi itibariyle TSM’nde (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde uygulanmaya başlanmıştır.
  4) HPV-DNA Testinin Etkinliği Nedir?
Dünyada en ileri ve duyarlılığı en yüksek olan HPV-DNA testi alt genotip ayrımı yapılan bir yöntem olup, bilinen pap-smear testine göre avantajı ve duyarlılığı çok yüksek olan bir testtir.
 5)Rahim Ağzı Kanseri Testi nasıl yapılır?
ASM’nde veya TSM’nde (KETEM) görevli, bu konuda eğitim almış sağlık personeli tarafından rahim ağzından fırça ile sürüntü örneği alınarak yapılan, can açıtmayan oldukça basit bir (1) dakikalık bir işlemdir.
Benim bir şikayetim yok, neden bu testi yaptırayım diye düşünmesinler. Zaten bir sorun olmadan yaptırmak lazım ki başlarına üzücü şeyler gelmesin.
 
NORMAL SONUCU OLAN HASTALARDA UYGULANACAK YÖNETİM: HPV testinin negatif olması veya Pap-smearin patoloji raporunun normal gelmesi durumunda kişi bilgilendirilir. HPV testine göre, serviks kanseri yapan virusu taşımadıkları, Pap-smear testine göre, alınan sürüntü de kanser öncülü hücrelerin olmadığı söylenir. Bu sonuçlar serviks kanseri olmadığını veya ileride asla olmayacağını garantilemez. Kişiye, 5 yıl sonra tekrar serviks kanseri taraması yaptırması söylenir. Yetersiz örnek alımı durumunda bireylerin tarama testleri tekrar edilir.
ANORMAL SONUCU OLAN HASTALARDA UYGULANACAK YÖNETİM: Anormal sonuç HPV testinin pozitif olması veya Pap-smear’de anormal hücrelerin görülmesidir (ASC-US, ASC-H, LSIL, HSIL, Atipik glandüler hücreler vb). Bu sonuçlar, kanser tanısı değildir, ancak kişinin tekrar değerlendirilmesi gerektiğini gösterir. Bunun için birey Tarama Sonrası Teşhis Merkezlerimizde kadın doğum uzmanlarına yönlendirilir.
Uzman Dr. Hatice İkiışık  son olarak “ İlçemizin Tarama Sonrası Teşhis Merkezi Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi`dir.”diye konuştu.
Tevfik Erk / İstanbul 





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —