Tarih: 14.11.2012 00:57

`kapıdan satışlarda yeni sektörler`

Facebook Twitter Linked-in

 

Son dönemde giderek artan kapıdan satış mağduriyetlerini değerlendiren Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi Başkanı Av. Şahin Çarşanbalı “Artık tencere tava faslı bitti, şimdi firmalar çok daha hassas sektörlerde tüketicilere mağduriyet yaşatıyorlar” dedi.
 
Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi Başkanı Av. Şahin Çarşanbalı konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:
 
Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi’ne her dönem kapıdan satış şikayetleri gelmektedir. Tüketiciler Birliği’nin her yıl hazırlamış olduğu Hak İhlalleri Raporunda ilk sıralardaki yerini koruyan Kapıdan Satış şikayetleri daha önceleri tencere tava gibi ev kullanımına ait ürünlerle ilgiliyken, özellikle son iki yıldır satışı yapılan ürünlerin içeriği değişmiş, eğitim, sağlık ve güvenlik gibi hassas sektörlere kaymıştır.
 
Eğitim sektörü, ebeveynlere çocuklarının eğitimi için kitap, CD veya sanal eğitim setleri satarken, sağlık konusunda tansiyon aleti, şeker ölçme cihazları ve güvenlik konusunda da alarm sistemleri artık kapıdan satış yönteminin kullanıldığı kalemler olmuşlardır.
 
Öncelikle tüketicilerimizin kapıdan satış yönteminden mümkün olduğunca uzak kalmalarını, böyle bir satış içerisinde olacaklarsa da çok dikkatli davranmalarını tavsiye ediyoruz. Eğer kapıdan satış yapılmış ama vazgeçilmek isteniyorsa, bunun yasal süresi olan 7 gün içinde ve yazılı olarak satıcıya bildirilmesi gerektiği unutmamalıdır. Kapıdan satışlarda cayma 7 gün ile sınırlıdır ve bu süreyi geçiren tüketicilerimiz maalesef cayma haklarını kaybedip mağdur olabilmektedir.   
 
Kapıdan satışlarda uyulması gereken kurallara uyulmadığında bu süre kısıtlaması ortadan kalkmaktadır, bu sebeple tüketicilerimizin yapmış oldukları kapıdan satıştan cayma haklarını sağlayacak şartları bilmeleri de önemlidir. 
 
1.   Satıcı sözleşmenin bir örneğini size vermediyse,
2.   Satıcı sizden peşin para aldıysa,
3.   Cayma hakkınız konusunda bilgilendirmemiş ve sözleşmenin ön yüzünde 16 punto büyüklüğünde bu 7 (Yedi) günlük cayma hakkınızın olduğu yazılı değilse,
4.   Sözleşmedeki imza ve tarih kendi yazınız ile yazılmadıysa,
5.   Sözleşmeye “Sözleşmenin bir nüshasını elden teslim aldım ve yedi gün içinde satıştan vazgeçme hakkımın olduğu konusunda bilgilendirildim” ifadesi tarafınızdan kendi el yazınız ile yazılmamışsa, 7 (YEDİ) günlük süreye bağlı olmadan satış işleminden her zaman vazgeçme hakkına sahipsiniz. Tüm bu şartların ispatı da satıcıya aittir.
 
En önemlisi tüketicilerimiz kapıdan satış mağduru olmamaları için,
 
1. Kapıdan satış yetki belge tarih ve numarasının sözleşmede yazılı olduğuna dikkat etmelerini,
2. Firma iletişim bilgilerinin sözleşmede yer almasına dikkat etmelerini,
3. Ürün teslim edilmeden peşinat alınmayacağını,
4. Kredi kartı numarasıyla birlikte nüfus cüzdanı fotokopisinin verilmemesi gerektiğinin bilinmesini,
5. Senet ve benzeri borçlandırıcı başka bir belgeyi imzalamamasını ve sözleşmenin bir örneğini mutlaka alması gerektiğini unutmamalıdır.
 
Kapıdan satış mağdurlarının en çok şikayet ettikleri konu, caymak istediklerinde muhataplarına ulaşamama veya ulaşsalar bile iptal işlemini gerçekleştiremedikleri konusudur. Unutulmamalıdır ki, hak iddia edebilmeniz için tüm taleplerinizin yazılı olması yasal zorunluluktur. Bu sebeple kapıdan satıştan dönmek isteyen tüketicilerimiz, sözleşme üzerinde bulunması zorunluluk olan firma adresine, bir hafta içinde satıştan caydığına dair iadeli taahhütlü bir yazı gönderirlerse mağduriyet yaşamadan sonuç almış olacaklardır.
 
Tüketicilerimizin, yazılı cayma bildirimi yerine satın aldıkları ürünleri kargo ile geri gönderme yoluna gittikleri de görülmektedir. Yazılı olarak, cayma bildirimi gönderilmesi zorunluluktur. Ürünü ise, cayma bildiriminiz kendisine ulaştığı andan itibaren 20 gün içinde satıcı geri almakla yükümlüdür. Bu sebeple tüketicilerimizin boşu boşuna ürünün geri iadesi için de masraf yapmalarına gerek yoktur. Ayrıca malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan da sorumlu değildir, bununla ilgili olarak da her hangi bir yükümlülük altına sokulamaz.
 
Tüketicilerimiz, gerekli cayma bildirimi ve gerekiyorsa hakem heyeti dilekçe örneklerini Tüketiciler Birliği internet adresinden (http://www.tuketiciler.org) kolaylıkla bulup faydalanabilirler.
 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —