Tarih: 05.07.2014 14:09

Hilye-i Şerifler ihtişamlıyla büyüledi

Facebook Twitter Linked-in

PENDİK- Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi, Peygamber Efendimiz’in fiziki görünümünün hat sanatıyla anlatıldığı Hilye-İ Şerifler, Osmanlı Dönemine ait fermanlar ve birbirinden değerli taşlardan yapılmış tespihlerden oluşan Geleneksel Sanatlar Karma Sergisi’ne ev sahipliği yapıyor. Ünlü koleksiyoncu Mehmet Çebi’nin arşivinde yer alan eserlerden oluşturulan sergiye e AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, AK Parti Grup Başkanvekili Mihrimah Belma Satır, Milletvekili Erol Kaya, AK Parti İlçe Başkanı Turgay Kılıç ve Kaymakam Osman Tunç da katıldı. Davetliler, Tarihçi Dursun Gürlek rehberliğinde aralarında 2.5 metrelik Hilye-i Şerif’in de bulunduğu eserler hakkında ayrıntılı bilgi alarak tarihi zenginliğimizi yakından görme fırsatı buldular. Serginin açlılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Kenan Şahin, böyle bir sergiye ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek koleksiyonunu Pendiklilerle paylaşan Mehmet Çebi’ye teşekkür etti.  
“En büyük eksiğimiz kendine güven” 
Sergiye katılan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, büyük eserlere sahip bir millet olduğumuzu ancak yeni neslin bu zenginliklerimizden habersiz olduğunu söyledi. Pendik Belediyesini bu noktadaki çalışmalarından dolayı tebrik eden Ekrem, “Osmanlı’da üç büyük hazine vardı. İlki saray hazinesi, ikincisi Maliye, üçüncüsü ve en önemlisi hazineyi evraktır. Sonuncusu çok daha önemli çünkü kaybolduğu zaman yerine koyamazsınız. Bu anlamda arşivimiz çok önemli. Bu sergi gibi organizasyonların devamı mutlaka gelmeli”dedi.  Ekrem, millet olarak en büyük eksiğimizin kendine güven olduğunu belirterek, “Osmanlı Arşivine giderek ne kadar büyük bir medeniyet olduğumuzu görmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. Etkinliğe katılan Milletvekilleri Erol Kaya, Mihrimah Belma Satır, Kaymakam Osman Tunç da emeği geçen herkese teşekkür ederek serginin hayırlara vesile olmasını dilediler. 
Hilye-i Şerif nedir?
Hilye; sure , şekil demektir. Peygamberimiz’in (S.A.V) mübarek şeklini, suretini anlatan yazılara, eserlere hilye-i şerif denilmiştir. Osmanlı hattatlarca 17. yüzyılda geliştirilen bir süsleme sanatıdır. Kelime anlamı olarak süs, ziynet, güzellik gibi anlamlara gelen hilye bunların yanında suret, sıfat, hilkat gibi anlamlar da taşımaktadır
 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —