Tarih: 18.11.2013 17:43

Bal ve Arı Ürünleri Kartal Festivali yapıldı.

Facebook Twitter Linked-in

Kartal Belediyesi ve İstanbul Arı Yetiştiricileri Birliği’nin işbirliğiyle düzenlenen “Bal ve Arı Ürünleri Kartal Festivali” Kartal Ekolojik Çadır alanında yapıldı.

Değişik yörelerden getirilen arı ürünlerinin sergilendiği festival, yoğun ilgi gördü. “Bal ve Arı Ürünleri Festivali”nin açılışına, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Fügen Mavi, Kartal Belediyesi Birim Müdürleri, Kartal Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Onur Çilengi, Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Örbeyi, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Tarımsal Veriler ve Koordinasyon Şube Müdürü Nusret Çimen ve vatandaşlar katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan festival açılışında Kartal Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Onur Çilengi bir konuşma yaptı. Çilengi, “Ülkemiz; bitki florası, bal ve arı ürünleri bakımından dünyanın en verimli konumuna sahip bir ülke. Bundan gurur ve mutluluk duymaktayız. Şifa olarak bilinen bu değerli besin maddesiyle, çeşitli arı ürünleri ile zenginliğimizi sizlere burada sunmaktayız. Üreticilerimiz, o kulvardaki kişilere sahip çıkarak tüketicilerimize farklı ürünler sunmaktadır. Bundan dolayı Kartal’da ilk defa gerçekleştirmekte olduğumuz festivalde üretici ve tüketicileri buraya davet ediyoruz. Bize destek veren Kartal Belediye Başkanımıza, il müdürümüze, üreticilerimize teşekkür ediyorum” dedi. Çilengi’nin ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Örbeyi, “Kartal’da ilk defa yapılan bal ve arı ürünleri festivalinin önümüzdeki yıllarda da devam etmesini temenni ediyorum” dedi.

Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Tarımsal Veriler ve Koordinasyon Şube Müdürü Nusret Çimen ise
konuşmasında, Türkiye’nin arıcılık konusunda dünya sıralamasında 2. sırada olmasına değindi. Çimen, “Bal üretimi açısından 7. ve 8. sıradayız. İstanbul olarak baktığımızda ise 6 milyon arılık kovan, 94 milyon ton bal üretimimiz söz konusu. Tabi metropol kentinde ekonomi, ağırlıklı olarak sanayiye dayalı olduğu için İstanbul’da bu potansiyel var mı anlatılamadığı kanaatindeyiz. Bu alanda farkındalık oluşturmak, festivalin amacı. Diğer taraftan biz bakanlık olarak makine, alet ve ekipman yönüyle destek veriyoruz. İstanbul’da 237 arıcımıza tarımsal danışmanlık desteği, kişi başı 600 lira olmak üzere desteğimiz söz konusu. İstanbul’da örgütleme çok önemli. Tarım kesimleri örgütlememiz çok zayıf. Ama İstanbul, 1200 gibi azımsanamayacak sayıda arıcımızı bir araya getirerek o birliği oluşturdu. Örgütlenme bu şekilde rayına girerken aynı zamanda il müdürlüğümüz, bu teknik bilgiyle donanma çalışmalarına devam ediyor. Burada bu festival tabii ki üreticilerle tüketicileri yüz yüze getirecek, birleşmeyi sağlayacak. Bu amaçla emeği geçen herkese buradan teşekkür ediyorum, festivalin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi. 

Çimen’in ardından Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz konuşma yaptı. Başkan Altınok Öz, Tarım İl Müdürlüğü’nün desteğine sevindiğine değinerek “Muhtarlarımızın, sivil toplum örgütlerinin, üreticilerin burada oluşu beni mutlu etti. Ben bu konuyu başka yönleriyle ele almak istiyorum. Arıcılığın üç tane ayağı var; üretici ayağı, tüketici ayağı, bir de çiftçi ayağı. Bu çiftçi ayağı eksik. Niye bunu söylüyorum? Sizler yaşıyorsunuz üretici olarak. Bir tarlaya gidiyorsunuz, kovanları yerleştirmeye çalışıyorsunuz, tarla sahibi sizden para istiyor. Ama bilmiyor ki o koyduğumuz kovanların oraya büyük bir katkısı var. Eğer arı olmasa dünyada yaşam durur. Bunu tüketici bilmeli, herkes bilmeli. O döllenme olmasa ürün olmaz. Yıllar önce çok büyük çapta arıcılık yapan bir arkadaşım, Trakya’da yerlerine koymak için her sene kira öderdi.  Sonra çiftçiler bir baktılar ki, o tarlaya konan arılar, ayçiçeğinde %50 verim artışına neden oldu. Bu sefer kovanları tarlaya bedava koymaları için kendilerini teşvik ediyorlar. ‘Ne olur bizim tarlanın oraya koyun’ diyorlar. Demek ki bir çiftçi ayağımız eksik.  Çiftçi bilinçlenmesi olsa orada kullanacağı tarımsal ilaçları da ona göre kullanacak. Sonuçta o da kazanıyor, siz de kazanıyorsunuz. Döllenme olmadan da ürün olmuyor. Ben burada bir çiftçi olarak konuşuyorum. Bademler bir türlü verim vermiyordu, kovanları koyduk, döllenme olmaya başladı, biz badem almaya başladık. Çünkü bizim etrafımızda arı yoktu. Döllenmeye yetecek kadar olan kovanlarımızı kendimiz koyduk. Kışın da balı yediğimiz yok. Balı yine arı yiyiyor ama bizim amacımız bal yemek değil. Tabii yiyecek kadar balımız da oluyor. Çiftçinin bilinçlenmesi lazım. Tüketicinin bilinçlenmesi lazım. Üretici zaten üretiyor. Ama piyasada bunun doğru bir ürün olduğunu tespit etmek gerekiyor. Biz, Kartal’da organik pazarda yer alan ürünleri altı ayda bir alır, değerlendiririz. Zaten dünyanın da gündeminde, hepimizin gündeminde de şu var; gıda güvenliği. Konu sadece arı ürünleri ve bal güvenliği değil. Dolayısıyla gıda güvenliğiyle ilgili önümüzdeki dönem yerel yönetimlere önemli görevler düşecek. Hem tarımla işbirliği yaparak, hem Tarım İl Müdürleriyle işbirliği yaparak güvenli gıdanın tüketiciye ulaşmasını sağlamamız gerekiyor. O halde yapılacak şey nedir? Balın da, tüketiciyi ve üreticiyi koruyan, sahte üreticilerden kendini arındıran bir yapıya kavuşmasını sağlamak. Sonuna kadar destekliyorum, bir çiftçi olarak destekliyorum. Ben burada Belediye Başkanı olarak konuşmak istemiyorum. Sizler çok önemlisiniz. Türk tarımında önemli olarak bir yeriniz var. Bunun hem tüketici tarafından, hem de çiftçi tarafından bilinmesi gerekiyordu. Bu, inşallah buna vesile olur. Çalışmalarınızda başarılar diyorum. Aranızdan ayrılacağım ama sonra yine size ziyarette bulunacağım. Geldiğiniz için, katıldığınız için teşekkür ediyorum ve saygılar sunuyorum” dedi.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün konuşmasından sonra Kartal Belediyesi Halk Oyunları Ekibi, Davul Zurna eşliğinde festival alanında gösteri yaptı.

Bal ve arı ürünleri ile ilgili halkı bilinçlendirmek ve sağlıklı ürünlerle sahte ürünlerin ayırt edilebilmesi konusunda halkın bilinçlenmesini amaçlayan festival, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. 14-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen Bal ve Arı Ürünleri Kartal Festivali, bal ve arı ürünleriyle tüketicilerin buluşması ile sona erdi.   


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —