Tarih: 03.07.2024 04:08

Alerjik göz reaksiyonlarına dikkat! Tedavi edilmezse kornea nakline kadar ilerleyebilir

Facebook Twitter Linked-in

Göz alerjisi yaz aylarında yoğun kaşıntı, kuruluk, batma hissi ve kızarıklık ile ciddi bir sorun haline gelebiliyor. Her mevsimde ortaya çıkabilen bu rahatsızlık, yaz aylarında polenler, güneş ışınları, havuzlardaki klorlu su ve klimanın kurutucu etkisiyle daha yaygın görülüyor. 

Acıbadem Altunizade Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mürüvvet Ayten Tüzünalp, hijyen kurallarına dikkat edildiğinde göz alerjisinin genellikle düzeldiğine dikkat çekerek, “Gerekli değişiklikler yapılarak alerjenlerden uzak durulması faydalı olur. Doktor tarafından verilen tedavi planıyla genellikle gözlerde zarar oluşmadan kişi normal hayatına döner. Önlem olarak yazın güneş ışınlarından sakınılmasını, klordan korunmak için yüzme gözlüğü kullanılmasını, klimaya çok fazla maruz kalınmamasını, ekran karşısında çalışan kişilere düzenli suni gözyaşı kullanmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Göz alerjisi tedavi edilmezse görme problemlerine veya enfeksiyona, bazı durumlarda çocuklarda astigmata, hatta kornea nakli gerektirecek hastalıklara bile yol açabiliyor.

GÖZ ALERJİSİNE KARŞI ALINABİLECEK BASİT ÖNLEMLER

Yaz aylarında göz alerjisi genellikle polenler, güneş ışınları, toz akarları, hijyen eksikliği, havuzlardaki klorlu su, klima ve makyajdan kaynaklanıyor. Alerjenlere temas etmek veya solumak, bağışıklık sisteminin aşırı tepkisiyle gözlerde alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. 

Dr. Tüzünalp, “Polenlere bağlı göz alerjisi daha çok bahar ve yaza geçişte görülür. Kısa süreli kortizon ve antihistaminik kullanımıyla kolayca geçer. Toz akarlarına ve evde yaşayan hayvanların tüylerine karşı oluşan göz alerjisi de ortamda gerekli değişiklikler yapılması ve benzer tedavi yaklaşımıyla daha uzun süre alsa da iyileştirilir. Yaz aylarında klor ile dezenfekte edilen havuzlar başlı başına alerjik konjonktivit sebebidir. Klordan korunmak için yüzme gözlüğü takılması ve havuzdan sonra yüzün temiz suyla yıkanması tavsiye edilir” açıklamasında bulundu.

UZUN SÜRE EKRAN KARŞISINDA KALANLAR DİKKAT

Ekran kullanımının artmasıyla birlikte göz kuruluğu ve alerji riski de artıyor. Dr. Tüzünalp, ekran kullanımının başlı başına alerji sebebi olduğunu belirterek, “Buna bir de çalışma alanlarındaki klimaların sebep olduğu kuruluk da ekleniyor. Ayrıca makyaj yapan kadınlar da çok titiz davranmalı, makyajı çıkardıktan sonra kirpik temizliğini daha detaylı yapmalı. Tüm bu etkenlerden gözlerimizi korumak için özellikle ekran karşısında çalışanlara düzenli suni gözyaşı kullanmalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Güneş ışınlarına duyarlılık kişiye özel olsa da korunulmadığı takdirde göz alerjisi uzun bir tedavi süreci gerektirebiliyor. Dr. Tüzünalp, “Bu nedenle yaz aylarında güneş gözlüğü asla ihmal edilmemelidir” uyarısında bulundu. Tedavi edilmezse, gözün ön saydam tabakasında kalıcı değişikliklere yol açan keratokonus gibi ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir.

LENSLERİ TEMİZ TUTMAYI UNUTMAYIN

Kontakt lensler, alerjenlerin gözle temas etmelerine ve birikmelerine neden olarak alerjik konjonktiviti şiddetlendirebiliyor. Bu nedenle lenslerin özenle yıkanması ve temiz tutulması büyük önem taşıyor. Alerji dönemlerinde kontakt lens kullanımına ara verilmesi öneriliyor.

Göz alerjisi kimi zaman kronik, kimi zaman ise akut olarak gelişiyor ve her iki durumda da hekimin doğru tanı ve tedavi planlaması büyük önem taşıyor. Dr. Tüzünalp, “Gözün alerjenlerle mücadele etmek adına histamin üretmesi sonucu gözde kızarıklık, kaşıntı, sulanma ve kırmızılık oluşur. Bu tablo yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek şiddette gelişebilir. Göz alerjisi tedavisinde erken dönemde kısa süreli steroid ve uzun süreli antihistaminik kullanımı ilk seçenektir. Kuruluğa karşı düzenli suni gözyaşı sürecin aktifleşmesini engelleyicidir. Ağır tablolarda da dokunun toparlayabilmesi için damla şeklinde immunsupresif, bir başka deyişle bağışıklığı baskılayan daha güçlü tedaviyi uzun süre uygulamak gerekebilir” dedi.

SANCAKTEPESES HABER MERKEZİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —