Tarih: 26.11.2022 12:12

AKCİĞER KANSERİ FARKINDALIK AYI 2022

Facebook Twitter Linked-in

Sancaktepe İlçe Sağlık Müdürlüğü, Kanser Tarama Birimi Akciğer Kanseri Farkındalık ayı dolayısıyla bilgi notu paylaştı.

AKCİĞER KANSERİ FARKINDALIK AYI 2022
Çalışmalar gösteriyor ki  Dünya genelinde erkekler arasında en sık görülen kanser türü akciğer kanseri iken kadınlarda 3. sırada yer almaktadır. Pek çok popülasyon için bu kanser türünün %80’inden sorumlu etken tütün kullanımıdır. Nitekim tütün tüketimindeki azalmayla akciğer kanseri görülme sıklığı da azalmaktadır.  Akciğer kanserinin diğer nedenleri arasında mesleki (asbest, ağır metaller) ve çevresel risk faktörlerine maruziyet (pasif içicilik, radon) yer almaktadır. 

Akciğer kanseri; yapısal olarak normal akciğer dokusunda bulunan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturmasıdır. Oluşan kitle öncelikle bulunduğu ortamda büyür daha sonra çevre dokulara veya dolaşım yoluyla uzak organlara yayılarak hasara yol açar.

Akciğer Kanseri Risk Faktörleri 
Akciğer kanserlerinin yaklaşık %90’ı tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı ile oluşmaktadır. Dolayısıyla sigara içiminin engellenmesiyle akciğer kanseri tanısının %90’a kadar önlenebileceği tahmin edilmektedir. Akciğer kanseri için diğer risk faktörleri arasında; pasif içicilik (sigara), akciğer kanseri yönünden aile öyküsünün varlığı, bazı vitaminler, radon/asbest gibi kimyasallara maruziyet, arsenik gibi endüstriyel ürünlere maruziyet, radyasyon maruziyeti, bazı organik kimyasallar, hava kirliliği, HIV enfeksiyonu ve tüberküloz yer almaktadır. Bu etkenlerden bazısı kaçınılabilir risk faktörleri (tütün ve tütün ürünleri kullanımı gibi) iken bazısı değiştirilemez risk faktörüdür (ailesel akciğer kanseri öyküsünün varlığı gibi).

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Genellikle Akciğer kanserinin neden olduğu bulgu ve şikâyetlerin oluşumu için birkaç yıl geçer ve hastalık ileri evreye gelinceye kadar fark edilemeyebilir. Geçmeyen öksürük, kanlı balgam, derin nefes alırken kötüleşen göğüs ağrısı, nefes darlığı, sürekli tekrarlayan zatürre gibi enfeksiyonlar akciğer kanseri belirtisi olabilir.

Tanı Nasıl Konulur?
İlk aşamada düz akciğer röntgenleri, bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Daha sonra uzman hekim kontrolünde ileri tetkikler yapılabilir.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —