İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları (İTÜ GVO) öğretmenleri öğrencilerin ekranlardan uzak ve gerçek yaşam deneyimleri sunan bir tatil süreci yaşanması için yarıyıl önerilerini paylaştı.
19 Ocak 2024’de tüm Türkiye’de 20 milyondan fazla öğrenci yarıyıl tatiline girdi. Bu kısa tatili en verimli şekilde değerlendirmek üzere İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları (İTÜ GVO) öğretmenleri öğrencilerin ekranlardan uzak ve gerçek yaşam deneyimleri sunan bir tatil süreci yaşanması için yarıyıl önerilerini paylaştı.
Öğrenme serüvenine kısa bir mola
Tatil eğlenmek, dinlenmek amacıyla çalışmadan geçirilen süre anlamına geliyor. Aynı zamanda da beden ve zihin sağlığı için yeniden enerji depolama şansı sunan bir mola. Dinlenmek de sağlıklı öğrenme sürecinin bir parçası.
Ekran süresinin artması bedenimizi olumsuz etkiliyor
Teknoloji günümüzün vazgeçilmezi. Pandemi süreciyle beraber çok daha fazla maruz kalınan telefon, tablet, bilgisayar kullanımı çocukların ekran sürelerinin artmasına sebep olurken, bu süreye bağlı artışla birlikte gelen göz yorgunluğu ve uzun süre kıpırdamadan oturmaya bağlı omurga ve sırt ağrısı sorunları da daha sık yaşanıyor. Tatiller bu bağımlılığı kırmak için çok güzel bir fırsat sunuyor.
Doğa ile bütünleşmek yorgun bedenleri dinlendirir ve sinirleri yatıştırır
Soğuk havalarda evden çıkmak biraz zor olabilir ancak kalın kıyafetler giyinip, atkılar, bereler takarak çok soğuk olmayan günlerde evinizden kısa süreli olsa bile çıkın. Sokaklarda gezin, parklarda çocuğunuzla oyunlar oynayın veya spor yapın. Güneşli günlerin tadını çıkarın, piknik yapın, bisiklet sürün. Soğuk veya karlı günlerde de temiz hava almayı ihmal etmeyin. Doğa ile bütünleşmek yorgun bedenleri dinlendirir ve sinirleri yatıştırır.
Çocuklarla yapılacak etkinlik önerileri
● Yarıyıl tatilinde öğrenciler okul zamanında fırsat bulamadıkları; odalarındaki eşyalarını (giysi dolabı, kütüphane, çalışma masaları vb.) daha ayrıntılı düzenleyebilir, kitap, dosya, ödev kağıdı gibi materyallerini arşivlenecek ya da geri dönüşüme verilecek şekilde elden geçirebilirler. Bu konuda ailelerinden yardım isteyebilirler.
● Tatiller kitap okumak için önemli fırsatlardır. Bitiremedikleri, okumak istedikleri kitapları tatil boyunca okuyarak bu süreci keyifli ve verimli bir şekilde geçirebilirler.
● Mutfak etkinlikleri yapabilirler.
● Atık malzemelerden tasarımlar oluşturabilirler.
● Veliler çocukken yapmaktan hoşlandıkları etkinlikleri kendi çocuklarıyla birlikte yapabilirler. (Patates baskısı, ip boyama, isim-şehir-hayvan-bitki oyunu, sessiz sinema oyunu gibi)
Ayrıca,
● Tatilde ailece izledikleri bir filmin afişini kendileri tasarlamak,
● 15 günlük bir resimli tatil günlüğü tutmak,
● Ailece tiyatro ve sinemaya gitmek,
● Şehrinizde henüz görmediğimiz müze ve ören yerlerini ziyaret etmek,
● Şehirdeki ücretsiz müze ve kütüphane atölyelerine katılmak,
● Tatilde yemek, ekmek yapımı, el işi (örgü, makrame, atık ürünlerden tasarım vb.), resim, maket yapımı, puzzle, kutu oyunu (Uno, jenga, scrabble) gibi el becerisini ve düşünme pratiğini geliştiren etkinliklerle keyifli zamanlar geçirmek,
● Tatil döneminde her güne bir miktar egzersiz veya spor planlamak ,
● Görebiliyorum Etkinliği: Öğrenciler evlerinin penceresinden bir fotoğraf çekip fotoğrafın altına “Görebiliyorum…” ile başlayan bir cümleyle gördükleri manzaraya ait bir hikaye yazmak
gibi çok değişik etkinliklerle yaratıcılıklarını geliştirebilirler.
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Hakkında
İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, 250 yıllık köklü geçmişi ile dünyanın en eski teknik üniversitelerinden İstanbul Teknik Üniversitesi ailesinin bir parçası olarak, 2000 yılında, İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde kurulmuştur. Bugün, İstanbul’da Maslak ve “Erken Müzik Eğitimi” sertifikası sunan Mini Konservatuvarın yer aldığı Beylerbeyi Kampüsünün yanında, franchising sözleşmesiyle de İzmir’de; anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde toplam 2395 öğrenciye eğitim verilmektedir.
Okullar; bireysel farklılıklara saygılı ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda zenginleştirilmiş akademik programı ile; Türkiye’nin ve dünyanın geleceğine aktif katkıda bulunmaya hazır, özgürlüklere ve insan haklarına saygılı, meraklı, hoşgörülü, genç aydınlar yetiştirmek için çalışmaktadır. Okulun mezunları Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen üniversitelerinde eğitimlerine devam ederken; bilimden, sanata, girişimcilikten spora pek çok alanda önemli başarılara da imza atmaktadır. 9 branşta faaliyet gösteren İTÜ GVO Spor Kulübü bedenen ve zihnen sağlıklı bireyler yetiştirmenin yanı sıra etik değerleri yüksek, örnek insanî becerilere sahip sporcular yetiştirmeyi hedeflemektedir.