• BIST 100

    15120,77%-0,14
  • DOLAR

    43,18% 0,04
  • EURO

    50,35% 0,17
  • GRAM ALTIN

    6401,05% -0,45
  • Ç. ALTIN

    10370,94% 0,00

2026’da Beyaz Yakalıları Neler Bekliyor?

Türkiye iş gücü verileri, 2026’ya doğru ilerlerken çalışanların ekonomik baskıları daha güçlü hissedeceğini gösteriyor.

646 OKUNMA
TARİH: 5.12.2025 02:19
Son Güncelleme: 5.12.2025 02:21

2026’da Beyaz Yakalıları Neler Bekliyor?

Türkiye iş gücü verileri, 2026’ya doğru ilerlerken çalışanların ekonomik baskıları daha güçlü hissedeceğini gösteriyor.

GENEL 5.12.2025 02:19:00 646
Haberi Sesli Oku
2026’da Beyaz Yakalıları Neler Bekliyor?

Türkiye iş gücü verileri, 2026’ya doğru ilerlerken çalışanların ekonomik baskıları daha güçlü hissedeceğini gösteriyor. TÜİK’in son açıklamasına göre genel işsizlik oranı %8,6 seviyesinde ve genç nüfusta işsizlik %14,9 düzeyindedir. Bu rakamlar, 2026’ya girerken çalışanların hem gelirlerini koruma konusunda daha temkinli olacağını hem de iş bulma ve işte yükselme sürecinde daha yoğun bir rekabetle karşılaşacağını gösteriyor.

Bu dönemde şirketlerin ücret politikalarında tam anlamıyla enflasyonla paralel bir yaklaşım beklemek gerçekçi görünmüyor. Ekonomik koşullar ve küresel belirsizlik, çalışanların gelirlerini koruma açısından temkinli bir tablo yaratıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2025 İş Gücünün Geleceği raporu da, iş tanımlarının hızla yenilendiğini ve yapay zekânın etkisiyle pek çok pozisyonun yetkinlik açısından yeniden şekillendiğini gösteriyor. Veri okuryazarlığı, yapay zeka okuryazarlığı ve dijital iş yeterlilikleri öne çıkıyor. Beyaz yaka için bu dönüşüm, sadece daha yüksek kazanç beklentisi değil, aynı zamanda sürekli olarak kendini güncelleme zorunluluğu anlamına geliyor.
Bu çerçevede 2026’ya giren beyaz yakalı çalışanlar hem ekonomik dayanıklılığın hem de artan yetkinlik rekabetinin içinde yer alacak. İş dünyasının gerektirdiği yeni yeterliliklere uyum sağlamak çalışanların konumunu belirleyecek.

Gençlerin Durumu Daha Zor
2026’ya yaklaşırken en çok zorlanan gruplardan biri yeni mezunlar ve erken kariyer dönemindeki genç profesyoneller. Genç işsizlik oranının yüksekliği, gençlerin iş piyasasına girişindeki zorluğu açıkça gösteriyor. Buna ek olarak şirketler yetkinlik odaklı bir işe alım modeline yöneldikçe gençler sadece eğitim geçmişiyle değil, dijital yeterlilikleri ve öğrenmeye açıklıklarıyla değerlendiriliyor.
Gençlerin iş hayatına adım atarken karşılaştığı zorluklar daha belirgin hale geliyor. İşe alım süreçleri daha seçici hale geliyor ve şirketler adaylardan daha geniş bir yetkinlik seti bekliyor. Öğrenme hızının ve uyum sağlama becerisinin öne çıkması genç mezunlar için önemli bir baskı oluşturuyor. Ekonomik koşullar gençlerin hem ücret beklentilerini hem de uzun vadeli kariyer umutlarını zorluyor. Şirketlerin yeni jenerasyonu anlamakta zorlanması iletişim, beklenti yönetimi ve iş kültürüne adaptasyon konularında ek bir yük yaratıyor.
Bu nedenle genç çalışanlar için 2026 yılı, iş bulmanın ve işte tutunmanın önceki yıllara göre daha rekabetçi bir sürece dönüşeceği bir dönem olacak. Yeni mezunlar hem ekonomik gerçekliklerle hem de değişen yetkinlik beklentileriyle aynı anda baş etmek zorunda kalacak.

2026’da Fırsatlar, Kendini Geliştirenleri Bekliyor
İnsan Kaynakları danışmanlık firması Gilda&Partners Kurucusu Jilda Bal, 2025’in iş gücü açısından öğretici bir yıl olduğunu ifade ediyor ve 2026’nın hem çalışanlar hem şirketler için yeni bir dönemin başlangıcı olacağını vurguluyor:
“2025 bize hızlı değişimin artık istisna olmadığını gösterdi. Şirketler bu yıl boyunca hem ekonomik baskılarla hem de teknolojik dönüşümle aynı anda mücadele etti. Çalışanlar için bu süreç zaman zaman yorucu olsa da önemli bir kavrayışı beraberinde getirdi. Değer yaratanın sadece ünvanlar ya da geçmiş tecrübeler değil, güncel yetkinliklerin bir arada uygulanabilmesi olduğunu gördük.
2026’da iş dünyasını daha bilinçli çalışanlar ve daha dikkatli şirketler bekliyor. Çalışanlar kendi gelişimine yatırım yapan, yeni teknolojileri anlamaya açık bireyler olarak öne çıkacak. Şirketler ise sadece pozisyonu dolduran değil, dönüşümü taşıyan ekipler kurmanın önemini daha iyi anlayacak. Gençler için rekabet zorlayıcı olabilir ama potansiyelini geliştiren ve kendini yenileyen herkes için fırsatların arttığı bir yıl olacağını düşünüyorum.”

 

LÖSEV GENÇLERİ İSTANBUL’DA BİR ARAYA GELDİ

TÜRKİYE’NİN KAN BAĞIŞINDA REKOR YILI: 3 MİLYON ÜNİTE

MİLLİ ATICI YUSUF DİKEÇ FAIR PLAY ÖDÜLLERİ’NDE TANITIM DALI BÜYÜK ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ OLDU

Üç aylar, manevi arınmanın yanı sıra sorumluluğu da hatırlatıyor!

Odak Yangın Sonrası Değil, Yangın Öncesi

Sabancı Vakfı 10. Kısa Film Yarışması’nın Finalistleri Belli Oldu

Alimoğlu Sağlık ve Eğitim Vakfı’ndan Ağrı’daki Köy Okullarına Anlamlı Destek

Türk Telekom Prime Kahve Konserleri müzik tutkunlarını AKM’de buluşturuyor

Güvenli Yolculuklar Sanatla Buluştu

Alarko ve SKD Türkiye’den Sürdürülebilir Tarım Alanında Saha Analizi

Efsanevi hikayelerle dolu İkonların İkonu Phantom’un 100 yılı

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe güçler URGE Projesi’nde birleştirilecek

Turkmall'dan Karabağlar'a Yeni Aile Sağlığı Merkezi

Uzmanı uyardı! Şantiye ve konteyner kentlerdeki yangında ilk 5 dakika kritik!

HABERLER

Ortadağ Ortaokulu’nda Ay-Yıldız Coşkusu: Milli Formayla Spor ve Bilinç Buluştu

Sancaktepe'de Öğrenciler Söz Sahibi Oldu: Geleceğin Karar Vericileri Meclis Toplantısında Buluştu

Çekmeköy Devlet Hastanesi’nde Çocuk Acil Servisi Hizmete Girdi

Yasin Can, Aynı Yılda İlçe Oldular, Sancaktepe Geri Kaldı

Akburak: Gazetecilik Demokrasi İçin Vazgeçilmez

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’ndan Gazetecilere Vefa Programı

Sancaktepeses Genel Yayın Yönetmeni Tevfik Erk’ten Kaymakam Yavuz’a 10 Ocak Ziyareti

'Özgür Basın, Güçlü Toplum Demektir'

LÖSEV GENÇLERİ İSTANBUL’DA BİR ARAYA GELDİ

YGD'den Yılın Haber Ödülleri' için başvuru çağrısı

Kaymakam Naif Yavuz’dan Fatih Borsa İstanbul Anadolu Lisesi’ne Ziyaret

Sancaktepe'de Lise Müdürleriyle Eğitim Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Ali Evgiloğlu'nun yeni yıl mesajı: “2026 Daha Adil ve Refah Dolu Bir Yıl Olsun”

Yeniden Refah Partisi Sancaktepe İlçe Başkanı Ekrem Yahya Ateş’ten Yeni Yıl Mesajı: “Birlik İçinde Aydınlık Yarınlara”

  • Perşembe 9.5 ° / 5.9 ° Güneşli
  • Cuma 9.4 ° / 6.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 4.9 ° / 2.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
Ortadağ Ortaokulu’nda Ay-Yıldız Coşkusu: Milli Formayla Spor ve Bilinç Buluştu
Sancaktepe'de Öğrenciler Söz Sahibi Oldu: Geleceğin Karar Vericileri Meclis Toplantısında Buluştu
Çekmeköy Devlet Hastanesi’nde Çocuk Acil Servisi Hizmete Girdi
Yasin Can, Aynı Yılda İlçe Oldular, Sancaktepe Geri Kaldı
Akburak: Gazetecilik Demokrasi İçin Vazgeçilmez
AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’ndan Gazetecilere Vefa Programı
Sancaktepeses Genel Yayın Yönetmeni Tevfik Erk’ten Kaymakam Yavuz’a 10 Ocak Ziyareti