Yerel Basın Birliği Edirne Şube Başkanı Erdoğan Demir’den 24 Temmuz açıklaması

Yerel Basın Birliği Edirne Şube Başkanı Erdoğan Demir, 24 Temmuz Basın’dan Sansürün kaldırılışının yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı.

YEREL HABER 23.07.2022 18:41:00 2104 0
Haberi Sesli Oku
Yerel Basın Birliği Edirne Şube Başkanı Erdoğan Demir’den 24 Temmuz açıklaması

Yerel Basın Birliği Edirne Şube Başkanı Erdoğan Demir, 24 Temmuz Basın’dan Sansürün kaldırılışının yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı.
Demir, günümüzde maalesef basına uygulanan baskının artmış olduğunu, sansürün zaman zaman uygulandığını ve yazdıkları haberler yüzünden cezaevinde bulunan gazetecilerin de bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi.
"Haber alma ve yayma özgürlüğünün etkili aracı olan, farklı görüşlerin seslendirilmesine olanak sağlayan basın, uzlaşma ve özgürlükler rejimi demokrasinin temel kurumlarından biridir.
Doğru ve yansız haberlerle bilgilendirilen kamuoyunun, dünya ve ülke sorunlarına duyarlı olması, geleceğe ilişkin kararlarda söz hakkının bulunması, özgür bir ortamda tepkisini dile getirebilmesi demokrasiye işlerlik kazandırır. Bu yönüyle yansız ve özgür basın, demokrasinin sağlıklı temeller üzerinde yükselmesinde vazgeçilmez ögedir.
Haber verme, eleştiri yapma, yönetimi denetleme, yanlışlıkları dile getirme, kamuoyunu bilgilendirme ve oluşturma, kurumlarla bireyler arasında bilgi akışı sağlama, sorunlar konusunda özgür tartışma ortamı yaratarak toplumsal bilinci güçlendirme, toplumu eğitime ve düşünce dünyasını zenginleştirme gibi yaşamsal sorumlulukları bulunan basın, bu yönüyle kamusal görev yapmaktadır.
Basını özgürlüğünü gölgeleyen ve basını temel işlevinden uzaklaştıran sansür, halkın çıkarlarının savunulmasını ve özgür düşüncenin gelişmesini engellemektedir.
Basın, habere ulaşmada ve elde ettiği bilgileri kamuoyuna doğru ve eksiksiz aktarmada herhangi bir sansür uygulamasıyla karşı karşıya kalmadan çalışabilmeli, çıkar gruplarından ve her türlü otoriteden bağımsız, evrensel meslek ölçütleriyle görevini yerine getirebilmelidir.
Basını, çıkarları doğrultusunda kullanmak isteyen kimi çevreler her dönemde ortaya çıkabilecektir. Basının, bireysel çıkarlara hizmet edecek ticari nitelik kazanması, basın-siyaset bağlantısının güçlenmesi, basının Devlet'le ticari ilişkiye girmenin aracı olarak kullanılması, kamu yararı ve düzenine zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda demokrasiyi de olumsuz etkileyecektir.
Çok önemli ve güç bir görev üstlenen basın, ülke gündemindeki sorunlara sahip çıktığı, yansız konumunu her koşulda koruduğu, en iyiye ulaşma arayışında topluma doğru bilgilerle yol gösterici olduğu oranda güven ve saygı kazanabilir.
Basının kendi içinde otokontrol düzenekleri oluşturması, dünyadaki gelişmeler ışığında kendini yapılandırması, kuşkusuz gücünü ve etkinliğini artıracaktır. Basının kendi içindeki öz denetimi, istenilen konuma ulaşmasında tüm önlemlerden ve yasalardan daha etkili olacaktır.
Türk basını, sansürün ilk kez kaldırılmasının ardından geçen süreçte büyük gelişim göstermiş, Cumhuriyet'in sunduğu özgürlük ortamında demokrasinin yerleşmesine, ülkemizin ilerlemesine katkıda bulunmuş ve gelişmelere duyarlı, dinamik bir kamuoyu oluşturulması görevini başarıyla yerine getirmiştir
Çok güç koşullar altında görev yaparken bile evrensel meslek ilkelerini terketmeyen, meslek etiğini her şeyin üstünde tutan, ulusal çıkarları ve basın özgürlüğünü her ortamda savunan değerli gazeteci ve yazarlarımız her zaman gurur kaynağımız olmuştur. Tüm gazetecilerimizin, onların yaktığı ışığın izleyicisi olacaklarına inanıyoruz.
Basınımızın, demokratik değerlerin yaşatılması, saydam bir yönetim anlayışının yerleşmesi, toplumun doğru ve yansız haber akışıyla bilgilendirilmesi, sağduyulu, sorunlara duyarlı bir kamuoyu oluşturulması ve Cumhuriyet'in temel niteliklerinin, Atatürk ilke ve devrimlerinin korunmasında, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de sorumluluklarını bilinçli biçimde yerine getireceğinden kuşku duymuyoruz.
Görevlerini yaparken yaşamlarını yitiren tüm basın çalışanlarını saygıyla anıyor, basınımızın sorunlarının bir an önce çözülmesini umut ediyoruz.
Edirne’de görev yapan Başkan Yardımcımız Gökhan Tuzladan ve İpsala’da görev yapan Başkan Yardımcımız Orçun Oğuz arkadaşlarımız da maalesef yaptıkları bazı haberler nedeniyle haksız bir şekilde mağdur duruma getirilmeye çalışılmaktadırlar.
Böyle bir günde böyle bir konudan bahsetmek bile gerçekten bizleri üzmektedir. 
Bunun yanı sıra Türkiye’de bir çok gazetecinin sırf haber yapması yüzünden cezaevinde olması da maalesef böyle demokratik bir ülkeye yakışmamaktadır.
Sansürün kaldırılışının yıldönümünde basınımıza, özgür, ilkeli ve yansız bir anlayışıyla sürdüreceğine inandığım çalışmalarında başarılar, basın dünyamızın değerli çalışanlarına esenlikler diliyorum."

 


KEŞAN’DA İLK OMURİLİK İÇİ TÜMÖR AMELİYATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“ÖNEM” GENÇLERİNDEN KARTEPE GENÇ AKADEMİ’YE ZİYARET

HATAY İÇİN SAHNELENEN “ASENA'NIN RÜYASINA” BÜYÜK İLGİ

OSMANLI MÜZESİ’Nİ 2162 KİŞİ ZİYARET ETTİ

Edremit Belediyesi öğrencileri kültür ve tarihle buluşturuyor

Sevda Yılmaz'ın yeni yıl mesajı

Sivas, Uluslararası Bisiklet Turu’na ev sahipliği yapacak

Uzunköprü'de festival başlıyor

Büyükşehir’den servis araçlarına sıkı denetim

ACININ 24. YILINDA GÖLCÜK DEPREMİ ŞEHİTLERİ DUALARLA ANILDI

TSE’ DEN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE DÖRT SİSTEM BELGESİ

Afete hazırlıkta örnek Kocaeli

Başkan Büyükakın: Asıl güç sivil toplum ve gönüllülük hareketlerindedir

24.YILINDA UNUTMADIK UNUTMAYACAĞIZ

Büyükşehir’den depreminin 24. yılına özel sergi

Dirençli bir şehir için çalışıyoruz

HABERLER

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,32% 0,22
  • EURO

    35,05% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2306,14% 1,27
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29

Sancaktepe'de Sarıgazi Spor Geleneksel İftar programı düzenledi

Sancaktepe Belediye Başkan Adayı Cemal Doğan: Ben Değil Biz Olacağız

Sancaktepe'de Sarıgazi Kemal Ayyıldız Yarı Olimpik Yüzme Havuzu törenle hizmete açıldı

Sancaktepe'de Saadet Partisi Geleneksel İftar Programı düzenledi

Sancaktepe'de Türkülerle dolu bir akşam yaşandı

Sancaktepe'de Çanakkale Zaferi törenle kutlandı

Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü'nün 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı

Cemal Geyik’in 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı

Cemal Aytekin'in 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı

Turgut Daş'ın 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı

Cemil Cebir'in 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı

Ekrem Yahya Ateş'in 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı

Emre Sağlam'ın 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı

Osman Aktan’ın 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı

Metin Yılmaz’ın 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı

  • Cuma 18.2 ° / 12.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 20.1 ° / 13.9 ° false
  • Pazar 19.4 ° / 13.4 ° Güneşli
Sancaktepe'de Karışık Tost Kitabı etkinliğinde Gazze'ye nakdi yardım sağlandı
Sancaktepe Bil Koleji öğrencilerinden resimli hikaye kitabı
ÖĞRETMENLERDEN SANATÇI GÖZÜYLE DÜNYA’YA BAKIYORUM PROJESİ
Anaokulu öğrencilerinden Annem ve Ben temalı resim sergisi
Sancaktepe'de Sultanlar Ortaokulu mezuniyet töreni düzenledi
Şakir Demir İlkokulu'nun yıl sonu gösterisi büyük ilgi gördü
Şakir Demir İlkokulu'nda özenle hazırlanmış resim sergisi düzenlendi