TEKNOLOJİ

TEKNOLOJİ Haberleri

Yazılım Artık Hayatımızın Her Yerinde

12M Tech Genel Müdürü Akgün Yardımcı, yazılım sektörünün geleceği, yerli yazılım, yazılım ihracatı ve siber güvenlik konuları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

TEKNOLOJİ 13.02.2024 02:28:00 185 0
Haberi Sesli Oku
Yazılım Artık Hayatımızın Her Yerinde

Yazılım sektörünün giderek daha büyük bir önem kazandığını belirten 12M Tech Genel Müdürü Akgün Yardımcı, “Yazılım artık hayatımızın her yerinde” dedi. Yazılım ihracatının ülkelere getirisine dikkat çeken Yardımcı, dünya genelinde 30 milyon yazılımcı varken ülkemizde 230 bin yazılımcı olduğuna dikkat çekti ve bu sayının arttırılması için ve sektörde yaşanan beyin göçünün önlenmesi için yapılması gerekenleri sıraladı.

12M Tech Genel Müdürü Akgün Yardımcı, yazılım sektörünün geleceği, yerli yazılım, yazılım ihracatı ve siber güvenlik konuları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yazılım sektörünün giderek daha büyük bir önem kazandığını belirten Yardımcı, “Kullandığımız saatlerden tartılara, buzdolabından çamaşır makinasına, hatta yeni nesil otomobillere kadar yazılım artık hayatımızın her yerinde” dedi. Yazılımcı yetiştirme noktasında eğitim alanında çağı yakalayacak birtakım değişiklikler yapılması gerektiğini kaydeden Yardımcı, son yıllarda sektörde yaşanan beyin göçüne vurgu yaptı. Yazılım ihracatının ülkelere getirisinin çok büyük olduğunu ifade eden Yardımcı, siber güvenliğin de artık hayatın ayrılmaz bir parçası olduğunu açıkladı.

Her şirketin ana iş süreçlerine uygun özelleştirilmiş yazılım geliştirebiliyoruz

Günümüzde yazılım sektörünün değerine vurgu yapan Yardımcı, “Yazılım giderek daha da kritik bir noktaya doğru taşınıyor. Bunun sebeplerinden bir tanesi, eskiden yazılım denildiğinde aklımıza dizüstü, masaüstü bilgisayarlar ve bu bilgisayarlarda çalışan programlar gelirdi. Ama bugün yazılım dediğimiz zaman işin şekli değişti. Kullandığımız saatlerden tartılara, buzdolabından çamaşır makinasına, hatta yeni nesil otomobillere kadar yazılım artık her yerde. Yaptığımız işlerden örnek verecek olursam, biz 12M olarak şu anda askeri savunma sanayiinin bir cihazının içinde çalışan yazılımla da uğraşıyoruz, Türkiye’nin en büyük meyve bahçelerinden birinin içindeki sulama sistemi için de çalışıyoruz. Yazılım artık her yerde ve her şirket artık yazılım şirketi olmaya doğru gidiyor. Her şirketin ana iş süreçlerini ilerletmesi ve bunu verimli kullanabilmesi için yazılım kullanması, bu yazılımları da kendi ihtiyaçlarına göre geliştirmesi gerekebiliyor. Biz kurumun kendi ihtiyaçlarına göre özelleştirdiğimiz işletim sistemleriyle de uğraşıyoruz.” dedi.

Dünya genelinde 30 milyon yazılımcı var

Şu an ülkemizde yaklaşık 230 bin yazılımcı olduğunu belirten Yardımcı, “Dünyada ise 30 milyon yazılımcıdan bahsediliyor. Hindistan çok hızlı bir şekilde bu sayıyı artırıyor. Formal lisans programlarının dışında bazen ön lisans programları ile de yazılımcılarının niteliğini artırmaya çalışıyor. Platformlar değişti, ortam değişti, paradigma değişti. Bizim o değişim ve dönüşüme uyum sağlamamız lazım. Bundan 20 sene önce kabul görmüş bir teknolojiye artık güncel gözüyle bakılmıyor” dedi

Nitelikli yazılımcı kaybı yaşamamak önemli

Son yıllarda yazılım sektöründe yaşanan beyin göçüne ayrı bir parantez açan Yardımcı şöyle devam etti: “İşletmelerimizin daha verimli olması için de daha nitelikli yazılımları kullanmaya ihtiyaç var. Burada özelleştirmeler, kuruma göre geliştirmeler gerekiyor. Bu yazılımların belli bir olgunluğa ulaşması, yazılımı geliştirecek insan kaynağının nitelikli olması ve bir yandan da bu nitelikli insan kaynağının ülkemizde çalışmaya istekli olması gibi birbirine dokunan birçok konu çıkıyor. Maalesef son yıllarda özellikle nitelikli yazılımcılarda kaybımız oldu ülke olarak. Yurt dışına çok giden oldu. Ya da Türkiye’de yaşamaya devam eden ama tüm zamanını yabancı bir işletmeye ayıranlar oldu. Gönül ister ki Türkiye’de insanların kalıp çalışmak isteyecekleri ortamları, ekosistemi oluşturalım. Hatta dünyaya buradan hizmet üretelim.”.

Yazılımın ülkelere getirisi çok daha yüksek

Yazılım sektöründe istihdam olanaklarından bahseden Yardımcı, “Almanya’da istihdamın yüzde 2’si yazılım sektöründe ama ihracatın yüzde 2,5’ine karşılık geliyor. Bir başka örnek İrlanda’da ülke ihracatının yüzde 9,5’tan daha fazlası yazılım sektöründe. İstihdam ise yüzde 1’lerde. Bunun iki sebebi var. Paketlenmiş ürün, tüm dünyaya oradan satıyorlar. İkincisi de yazılım sektörünün kattığı değer pek çok sektöre göre çok daha fazla. Bir kilo domates, bir kilo akıllı telefon kıyaslamaları vardır ya; o gözle baktığınızda yazılımın ülkeye getirisi çok daha yüksek olabiliyor. Bizim de bunu yapmaya ihtiyacımız var. Bunu yapabilir hale gelmek için dünyayla rekabet edebilir şekilde eğitime ihtiyacımız var. Çalışanların kendini sürekli geliştirebilecekleri ortamları kurmaya ihtiyacımız var. Bunları yaparken tabii ki devletimizin de desteğine ihtiyacımız var. Ciddi destekler veriliyor bu arada. Onun da altını çizmek lazım” bilgisini paylaştı.

Müfredatı güncellemek lazım

Yazılım sektöründe çalışan bir personelin kendini sürekli geliştirmesi ve yetiştirme noktasında da birtakım değişiklikler yapılması gerektiğini vurgulayan Yardımcı, “Biz nüfusu genç bir toplumuz. Bir ülkenin en değerli kaynağı insandır. Bizim de en değerli kaynağımız insanlarımız. Gençlerimizin daha nitelikli noktalara gelmesi için sürekli bir eğitim gerekiyor. Çok acı ama özellikle yüksek öğretim programlarından mezun olmuş pırlanta gibi arkadaşlarımızın bir kısmını özel sektörün aradığı bazı yetkinliklere hiç sahip olmadığını görüyoruz. Biz kendi yazılım ihtiyaçlarımız için kamplar düzenlemeye başladık. Hatta grup şirketlerinden bir tanesi de çeşitli başka kuruluşlara da bu şekilde kamplar düzenlemeye başladı. Hem kurumların kendi yazılımcı ihtiyacı için hem de gerçekten sektöre daha nitelikli birilerini kazandırmak için. Bu kamplarda bazen şunu görüyoruz. Gerçekten çok nitelikli ve çalışkan arkadaşlarımız üniversitede karşılaşma imkanı olmadığı şeyleri bizde görünce bir anda açılıyor ve parlıyor. Çok güzel bir taş var ve onu işleyince parıldamaya başlıyor gibi. Bizim o taşları sürekli parlatmaya ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.
 


Türkiye akıllı telefon pazarına yeni bir marka geldi

Yazılım Artık Hayatımızın Her Yerinde

Romantik dolandırıcılara dikkat

TOPLUMSAL DİNAMİKLERİ DÖNÜŞTÜREN ‘YAPAY ZEKA GELDİ ÇATTI, HAZIR MISINIZ?

Türkiye’de elektrikli araç sayısı yaklaşık 5, şarj istasyonu sayısı ise 2 kat arttı

İlknur Çelik: “Çağdışı iş akışları ve güncel teknolojilerin çarpışması”

KLAVYE TUŞLARININ SESİNDEN ŞİFRELER VE KONUŞMALAR ÇALINABİLİYOR

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Kurulumu İvme Kazandı

Küreselleşen KOBİ’lerin yol arkadaşı: Yapay zeka çevirisi

MODERN YEDEKLEME İLE FİDYE YAZILIMLARINDAN KORUNMANIN 5 YOLU

Yapay zekâ ve cobot'lardan iş birliği

Klima Kullanımında Tasarruf Sağlayan Öneriler

Dijital güvene yönelik talep artıyor!

Philips, BlindLook İş Birliği ile Görme Engelli Kullanıcılara Kapsayıcı Alışveriş Deneyimi Sunuyor

Threads, Dijital Pazarlamaya Yeni Bir Soluk Getirecek

5G Teknolojilerinde Öncülüğünü Sürdürüyor

HABERLER

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Sancaktepe'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bir dizi etkinlikle kutlandı

Sancaktepe'de yeni dönemin ilk muhtarlar toplantısı yapıldı

Sancaktepe İlçe Millî Eğitim Müdürü Hale BAĞCE ÖZBAŞ'ın Ramazan Bayramı Mesajı

Sancaktepe Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısı yapıldı

AK Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Turgay Akpınar'dan 'jakuzi' iddialarına tepki! "Vicdansız ve insafsızca..."

Sancaktepe Kaymakamı Karakaya, Polis Teşkilatı'nın 179 . yıl dönümünü kutladı

Sevda Yılmaz’ın Ramazan Bayramı mesajı

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet KARAKAYA’nın Ramazan Bayramı Mesajı

Sancaktepe ilçesinin genç muhtarı Cansu Akdağ yola devam ediyor

Sancaktepe Belediyesi'nde jakuzi iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı

Sancaktepe Belediyesi'nde jakuzi tartışması! Alper Yeğin'den iddialara cevap gecikmedi

Sancaktepe Belediyesi'nde 'jakuzi' iddiasına Şeyma Döğücü'den sert yanıt!

Selçuk Cebir’in Ramazan Bayramı mesajı

Onur Özdemir’in Ramazan Bayramı mesajı

Hanifi Çelebi’nin Ramazan Bayramı mesajı

  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
Sancaktepe'de Karışık Tost Kitabı etkinliğinde Gazze'ye nakdi yardım sağlandı
Sancaktepe Bil Koleji öğrencilerinden resimli hikaye kitabı
ÖĞRETMENLERDEN SANATÇI GÖZÜYLE DÜNYA’YA BAKIYORUM PROJESİ
Anaokulu öğrencilerinden Annem ve Ben temalı resim sergisi
Sancaktepe'de Sultanlar Ortaokulu mezuniyet töreni düzenledi
Şakir Demir İlkokulu'nun yıl sonu gösterisi büyük ilgi gördü
Şakir Demir İlkokulu'nda özenle hazırlanmış resim sergisi düzenlendi