Okul Hazırlıkları Başlıyor. Listenin Başında ne var ?

Yaz bitti, sonbahar kapıda. Eylül ayı bir geçiş ve düzen ayı olarak düşünülebilir, özellikle okul çağındaki çocuklar için.

EĞİTİM 13.08.2022 11:47:00 2638 0
Haberi Sesli Oku
Okul Hazırlıkları Başlıyor. Listenin Başında ne var ?

Yaz bitti, sonbahar kapıda. Eylül ayı bir geçiş ve düzen ayı olarak düşünülebilir, özellikle okul çağındaki çocuklar için.  Okullar açılmadan çocuklarımızın; hazırlıklarını yapmak, bağışıklıklarını artırmak, uyku düzenini oturtmak, beslenmelerini düzenlemek yapılacaklar listesinin başında!

Yaz tatilinde eğer çocuğunuzun uyku düzeni bozulduysa artık yatağa gitme ve yatma saatini programlama zamanı geldi diyor Uz. Dr. Nisa Pekcan Bölükbaşı ve ekliyor. “Büyüme hormonu en fazla gece derin uykudayken salgılandığı için en geç akşam 21:00’de çocuğunuzun yatakta olmasını öneririm. Bu düzenin oturması zaman alacağından okullar başlamadan 2 hafta öncesinden uyku rutini oluşturun ve her gün uyku saatini bir miktar öne alın” Dijital çağda çocukları  her ne kadar ekrandan uzak tutmak bizleri zorlasa da ekran süresi 3-6 yaş arası çocuklar için 20-30 dakika, 6-9 yaş çocuklarda 1 saat, 9-12 yaş çocuklarda 2-4 saat ile sınırlandırılmasının önemine vurgu yapan Uz. Dr. Nisa Pekcan Bölükbaşı, bu süreyi azaltmak için çocuğunuzla birlikte spor, müzik gibi bir aktiviteye karar verilmesini ve öncesinde birlikte kursları ziyaret edip, onun yeteneklerine ve kişiliğine en uygun aktiviteye kayıt yapılmasını da öneriyor.

Okullar açılmadan sağlık kontrollerinin yapılması önemli…

Çocuğunuzun okula başlamadan önce mutlaka senelik göz, diş ve çocuk doktoru muayenelerinin yapılması gerekiyor. Sınıf gibi kapalı ortamlarda başta Covid-19 olmak üzere enfeksiyon riskinin arttığının altını çizen Uz. Dr. Nisa Pekcan Bölükbaşı  “ Bağışıklığı artırmak için gerekli önlemleri almalıyız. Peki ne yapalım? Covid-19 enfeksiyonu ile birlikte bilinçsizce vitamin ve takviye kullanımı da çok arttı fakat her şeyde olduğu gibi vitaminlerin de fazlası zararlı. Örneğin bilinçsizce tüketilen D vitamini vücutta birikerek D vitamini zehirlenmesine olabilir, bu nedenle lütfen doktor önerisi olmadan eczaneye gidip ilaç başlamayın. Okullara başlamadan tahlillerinizi yaptırıp, eksiklikleri tespit edip, bu doğrultuda öncelikle beslenme ile ve gerekirse eksik vitamin ve mineralleri ilaç takviyesi ile yerine koymayı doktorunuzla planlayın” diyor.

Bağışıklığı artırmak için ne yapalım? 

D vitamini seviyeniz eğer düşükse doktorunuzun önerdiği dozda D vitamini takviyesi alınmalı. D vitamini alırken beraberinde K vitamini olan ürünleri D3K2 tercih etmenizi öneririm. D vitamini ile birlikte K vitamini aldığınızda, D vitaminin faydasını en üst seviyeye çıkmış olur. Ülkemizde demir eksikliğine bağlı kansızlık çok büyük sorun. Türkiye’de kişi başına düşen et miktarı yılda 32/kg iken, Amerika’da ise 100/kg (2019). Büyüme çağındaki bir çocukta demir eksikliği birçok sorunu beraberinde getiriyor; bağışıklık sisteminde düşüklük, konsantrasyon bozukluğu, iştahsızlık, hatta yapılan çalışmalarda demir eksikliğine bağlı anemisi olan çocukların IQ seviyelerinde düşüklük saptandığı yönünde. Vücudumuzdaki demiri nasıl artırabiliriz? Vücudumuzda besinlerdeki demirin emilimi hayvansal ürünlerde daha fazla olup (et, tavuk, balık, ciğer, yumurta. vb.) bitkisel ürünlerin (kuru fasulye, mercimek, ıspanak, bezelye) emilimi daha az olsa da demir depomuza katkısı vardır. Demir içeren ürünler tüketirken emilimini artırmak için yanında C vitamini içeren bir ürün de tabağınıza ekleyin. Örneğin et yiyorsanız yanında domatesli, limonlu, yeşil yapraklı sebzeler tüketin. Önceliğimiz her zaman besinlerle eksikliği koymak ama gerekiyorsa doktorunuz size demir tedavisi başlayacaktır.

Çocuklarda kilo kontrolüne dikkat…
Yaz mevsiminde her gün yenen dondurmalar, abur cuburlar beraberinde dengesiz beslenmeyi ve sağlıksız kiloları da getiriyor. Çocuklarda iştahsızlığın eğer organik bir nedeni yoksa (vitamin ve mineral eksikliği vb.), en büyük nedeni yüksek kalorili, besleyici değeri olmayan abur cuburlarla dolan minik midelerine sağlıklı besinler için yerinin ve iştahının kalmaması sayılabilir. Örneğin 4 yaşında bir çocuğun günlük kalori gereksinimi 1400 kcal ise günde 2 adet paketli dondurma yediğinde yaklaşık 500-600 kcal almaktadır bu da yaklaşık günlük kalori ihtiyacının yarısına denk gelir. Size de artık sofra yemeklerini neden yemedikleri mantıklı gelmiyor mu? Yasaklar daha çok ilgisini çekeceği için yasak koymak yerine ona ileride ne gibi sağlık sorunlarına yol açtığını açıklayın, zararları konusunda bilgilendirin. 

Yeterli ve dengeli, gökkuşağı tip, beslenmesini sağlayın. Her gün et (haftada en az 2 balık diğer günler de her gün kırmızı et/ tavuk/hindi gibi beyaz et tüketin), haftada en az 3 bakliyat, günde 2-3 porsiyon fermente süt ürünü (kefir, yoğurt, peynir vb.), her gün 1 yumurta, çocuğunuzun avuç içi kadar çerez, 2-3 porsiyon farklı renklerde yeşil, mor, sarı, kırmızı vb. meyve ve sebze tüketmesi, çocuğunuzun yeterli ve dengeli beslenip aynı zamanda bağışıklığının da doğal yollarla desteklenmesini sağlayacaktır. 


Mercedes-Benz Türk’te Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Staj Başvuruları Başladı

Hisar Okulları 5 yılda 350 liseli genç kızı girişimcilik ve teknolojiyle tanıştırdı

DEKAN PROF. DR. NURPER ÖZBAR’A PARİS 2024 OLİMPİYAT OYUNLARINDA ÖNEMLİ GÖREV

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ VE TİRAN ÜNİVERSİTESİ ARASINDA İKİLİ İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

GTÜ Akademisyeninin Uluslararası Başarısı

Çocuklar GTÜ’de bilim yolculuğuna çıktı

Ailelere öneriler: Öğrencilerin tatilde ekrandaki sanal deneyimler yerine gerçek deneyimler edinmesine destek olun

TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE “BİLİŞİM GÜNLERİ” DÜZENLENDİ

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Kadınlar takım çalışmasına daha uygun”

Yarıyıl Tatili: Çocukların Sorumluluk Duygusunu Geliştirmek İçin Öneriler

İstanbul Okan Üniversitesi’nde Çin Yeni Yılı ve Bahar Bayramı kutlandı

Eğitimde Değişimin Adı: 37 Yıllık Başarı Öyküsü

İstinye Üniversitesi fizik tutkunu mühendisler için yeni çekim merkezi

ÇOCUKLARIN VE GENÇLERİN HAYATINDA MÜZİKLE FARK YARATIYOR: ONUR KAHVECİOĞLU

Uzmanlar kararsızlar için ‘Kariyer Testi’ni hatırlatıyor

HABERLER

  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,53
  • EURO

    34,31% 0,48
  • GRAM ALTIN

    2505,87% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Sancaktepe İlçe Millî Eğitim Müdürü Hale BAĞCE ÖZBAŞ'ın Ramazan Bayramı Mesajı

Sancaktepe Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısı yapıldı

AK Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Turgay Akpınar'dan 'jakuzi' iddialarına tepki! "Vicdansız ve insafsızca..."

Sancaktepe Kaymakamı Karakaya, Polis Teşkilatı'nın 179 . yıl dönümünü kutladı

Sevda Yılmaz’ın Ramazan Bayramı mesajı

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet KARAKAYA’nın Ramazan Bayramı Mesajı

Sancaktepe ilçesinin genç muhtarı Cansu Akdağ yola devam ediyor

Sancaktepe Belediyesi'nde jakuzi iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı

Sancaktepe Belediyesi'nde jakuzi tartışması! Alper Yeğin'den iddialara cevap gecikmedi

Sancaktepe Belediyesi'nde 'jakuzi' iddiasına Şeyma Döğücü'den sert yanıt!

Selçuk Cebir’in Ramazan Bayramı mesajı

Onur Özdemir’in Ramazan Bayramı mesajı

Hanifi Çelebi’nin Ramazan Bayramı mesajı

METE ÇELİK’İN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

Kasım Söylemez’in Ramazan Bayramı mesajı

  • Cuma 18.7 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 13.1 ° / 10.8 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.7 ° / 9.5 ° Güneşli
Sancaktepe'de Karışık Tost Kitabı etkinliğinde Gazze'ye nakdi yardım sağlandı
Sancaktepe Bil Koleji öğrencilerinden resimli hikaye kitabı
ÖĞRETMENLERDEN SANATÇI GÖZÜYLE DÜNYA’YA BAKIYORUM PROJESİ
Anaokulu öğrencilerinden Annem ve Ben temalı resim sergisi
Sancaktepe'de Sultanlar Ortaokulu mezuniyet töreni düzenledi
Şakir Demir İlkokulu'nun yıl sonu gösterisi büyük ilgi gördü
Şakir Demir İlkokulu'nda özenle hazırlanmış resim sergisi düzenlendi