Koç Üniversitesi 29’uncu Dönem Mezunlarını Verdi

Koç Üniversitesi’nin “29. Lisans ve Lisansüstü Mezuniyet Töreni” Rumelifeneri Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

EĞİTİM 25.06.2023 12:45:00 745 0
Haberi Sesli Oku
Koç Üniversitesi  29’uncu Dönem Mezunlarını Verdi


Koç Üniversitesi’nin “29. Lisans ve Lisansüstü Mezuniyet Töreni” Rumelifeneri Kampüsü’nde gerçekleştirildi. 1659 lisans ve lisansüstü mezununun diploma aldığı tören, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Onursal Başkanı Rahmi M. Koç, Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nur Yalman, Prof. Dr. Metin Sitti, Mütevelli Heyet ve Danışma Kurulu Üyeleri, akademisyenler, 2023 mezunları ve ailelerinin katılımıyla gerçekleşti. Küresel iş dünyasının önde gelen isimlerinden, İngiltere Kraliçesi tarafından 2013 yılında şövalyelik unvanına layık görülen yatırımcı Sir Michael Moritz’in konuk konuşmacı olduğu törende Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nur Yalman, “Bundan 100 yıl önce öyle bir güneşle aydınlandı ki ulusumuz, o ışık bizim rehberimiz oldu. Tam 100 yıldır Cumhuriyetimizden aldığımız ilham sayesinde ülkemiz gelişti, ilerledi, yeni ve güçlü nesiller yetiştirdik” dedi. Okul birinciliğini, Bilgisayar Mühendisliği ve Matematik Bölümlerini başarıyla tamamlayan Antakyalı Arda Tiftikçi ise “Konuşmamı depremden maalesef çokça etkilenen doğup büyüdüğüm memleketim Antakyama ve depremde hayatını kaybeden en yakınlarım teyzem Nilgün Mısırlı’ya, anneannem Hayriye Mısırlı’ya, canım kuzenim Ece’ye, eniştem Nuri Gülen’e, halam Alev Safa Yapar’a ve eşi Murat Ali Yapar’a adamak istiyorum” dedi. Törende yatırımlarıyla dünyanın en başarılı teknoloji şirketlerinin gelişimine yön veren Sir Michael Moritz’e küresel ekonominin gelişimini 21. yüzyıla damga vuracak şekilde etkilediği için şeref doktorası takdim edildi.

Koç Üniversitesi’nde lisans ve lisansüstü eğitimini tamamlayan 1659 öğrenci 24 Haziran Cumartesi günü Rumeli Feneri Kampüsü’nde düzenlenen Mezuniyet Töreni’nde diplomalarını aldı. Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Onursal Başkanı Rahmi M. Koç, Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nur Yalman, Prof. Dr. Metin Sitti, Mütevelli Heyet ve Danışma Kurulu Üyeleri, akademisyenler, 2023 mezunları ve ailelerinin katılımıyla gerçekleşen törenin konuk konuşmacısı ise küresel iş dünyasının önde gelen isimlerinden, 2013 yılında İngiltere Kraliçesi tarafından şövalyelik unvanına layık görülen yatırımcı Sir Michael Moritz oldu. Bilgisayar Mühendisliği ve Matematik Bölümlerini başarıyla tamamlayarak okul birincisi olan Arda Tiftikçi konuşmasını, doğup büyüdüğü Antakya’ya ve depremde kaybettiği yakınlarına adadı.

Koç Üniversitesi ile 100. Yıl

Koç Üniversitesi’nin 2023 yılı mezuniyet törenine aynı zamanda Cumhuriyet’in 100. yıl sevinci de hakimdi. Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nur Yalman, “Bundan 100 yıl önce öyle bir güneşle aydınlandı ki ulusumuz, o ışık bizim rehberimiz oldu. Tam 100 yıldır Cumhuriyetimizden aldığımız ilham sayesinde ülkemiz gelişti, ilerledi, yeni ve güçlü nesiller yetiştirdik.” diyerek bu yıl Koç Üniversitesi’nin de 30. kuruluş yılını yılını kutladığını hatırlattı. “Koç Üniversitesi 30 yıllık geçmişine birçok başarıyı, birçok ilki sığdırmıştır” diyerek sözlerine devam eden Prof. Dr. Nur Yalman, “Öğrencilerimizin ve öğretim üyelerimizin aldığı çok itibarlı ödül, gerek ülkemizden gerekse uluslararası kuruluşlardan alınan önemli tutarlardaki araştırma fonları, toplam sayısı 19 bini geçen mezunlarımızın hem iş hem akademi hem de sosyal hayatta her sene katlanarak artan gurur verici başarıları bunun en güzel ispatıdır” şeklinde konuştu.

Aynı zamanda Harvard Üniversitesi’nde Sosyal Antropoloji ve Asya Medeniyetleri profesörü olan Nur Yalman, “Üniversitemizin, dünyanın en itibarlı bilim yuvalarından biri haline geldiğini görmek ve bilmek, sizlerle beraber güzel ülkemizi bilim dünyasında yüceltmek en büyük ülkümüzdü,” diyerek sözlerine devam etti. Prof. Dr. Nur Yalman, “Batının en yüksek üniversitelerini çok iyi tanıyorum. Bu yüksek seviyelere erişmek üzere gösterdiğimiz gayretler sonucunda üniversitemizin, dünyanın en itibarlı bilim yuvalarından biri haline geldiğini görmek ve bilmek, sizlerle beraber güzel ülkemizi bilim dünyasında yüceltmek en büyük ülkümüzdür” dedi.

 

Gençlere, “Sizlerin parlak geleceğini düşündükçe güzel ülkemiz için gurur duyuyorum” diyerek hitap eden Prof. Dr. Nur Yalman konuşmasında, hayatlarının baharında deprem sebebiyle yitirdiğimiz üç Koç Üniversitesi öğrencisinin acısını da dile getirdi. Prof. Dr. Nur Yalman, “Bu yıla çok elim bir haberle başladık. Maalesef 6 Şubat sabahı 10 binlerce insanımızla birlikte bizim için çok ama çok kıymetli üç çiçeğimizi, üç harika evladımızı, 11 ilimizi yıkıp geçen deprem felaketinde kaybetmenin acısıyla biz de yıkıldık. Biricik öğrencilerimiz Berk, Nursima ve Muhammed… Her zaman kalplerimizde yaşayacaklar, onları asla unutmayacağız. Ülkemizin bu büyük yıkımı atlatabilmesi için el ele, omuz omuza çalışmaya, yaralarımızı sarmak için çabalamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Metin Sitti: “Rahatlık alanlarını bozma cesaretini gösterenler, büyük ilerlemelerin de mimarıdır.”

Törende açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Metin Sitti, başta merhum Vehbi Koç olmak üzere Koç Üniversitesi’nin elde ettiği büyük başarılarda önemli katkıları bulunan Koç Ailesi’ne, Vehbi Koç Vakfı’na, Koç Üniversitesi Danışma Kurulu ve Mütevelli Heyetine, üniversitenin öğrenci ve mezunlarına, akademik ve idari çalışanlarına teşekkür etti.

Prof. Dr. Metin Sitti üniversite eğitimlerinin başından sonuna kadar önemli bir kısmı çevrimiçi ya da hibrit ortamda geçen 2023 mezunlarına şöyle seslendi: “Sizler, COVID-19 ve deprem gibi, arka arkaya olağanüstü krizlerin kıskacında kalmış bir nesilsiniz. Pandemi ile iç içe yaşamış bir kuşaksınız; pandemi öncesi Üniversitemize başladınız, bu çok zorlu zamanı yaşadınız, üstesinden geldiniz ve pandemi öncesi ve pandemi sonrası diye ayırdığımız bu sıra dışı dönemi yaşayan bir kuşak olarak dirayet sahibi, esnek ve her koşula uyum sağlayabilecek yetkinliklerle donandınız. İnanın bu yaşadığınız tecrübeler, sizin gelecekte en büyük süper güçleriniz olacak.”  

Prof. Dr. Metin Sitti gençlerle deneyim ve tavsiyelerini de paylaştı. “Üniversiteden mezun olduğum 1992 yılında, biri bana ‘insan vücudunun içinde sürekli yolculuk yapıp hastalıkları tedavi eden mikro robotlar yapacaksın’ deseydi, ona herhalde bir bilim-kurgu kitabında yaşadığını söyler, gülerdim” diyen Prof. Dr. Metin Sitti, gençlere de cesur olmalarını önerdi. Sözlerini, “Sınırlarınızı zorlayın; çünkü rahatlık alanlarını bozma cesaretini gösterenler, büyük ilerlemelerin de mimarıdır” diyerek sürdüren Prof. Dr. Metin Sitti, “Tutkunuzu takip etmek tam da bu cesareti gerektirir. Tutkulu olduğunuz bir konuda çalışmak gerçek mutluluğu bulmanın en heyecanlı yollarından biridir. Hayatta ne yaparsanız yapın, tutkuyla ve zevkle yapın” dedi.

Yeni mezunlara nereye giderlerse gitsinler, bu ülkenin yetiştirdiği düşünce önderleri, iş dünyasının liderleri, mühendisleri, hukukçuları, bilim insanları, doktorları, hemşireleri ve sanatçıları olacaklarını hatırlatan Prof. Dr. Metin Sitti onları öğrendiklerini, deneyimlerini ülkelerine geri vermeye davet etti.

Prof. Dr. Metin Sitti sözlerini şöyle sürdürdü: “Bana en çok sorulan sorulardan biri, neden Türkiye’ye döndüğüm oluyor. Bu ülke bana bugünkü Metin'in en büyük değerlerini, direnç, esneklik ve başarının önünde hiçbir şeyin duramayacağını, çalışmanın gerçekten de bir karşılığı olduğunu öğretti. Ailem, hocalarım, beraber çalıştığım birçok isim, yolculuğumun anahtar isimleri oldular. Ben de şimdi o yolculuğa çıkacak sizin gibi genç dimağlara elimden geleni vermek için buradayım. Çünkü Türkiye’nin hepimize her zamankinden daha da fazla ihtiyacı var. Başka ülkelere ve kültürlere hiçbir zaman tam olarak ait olamıyorsunuz ve insan hep köklerine dönmek için büyük bir özlem duyuyor”.

Moritz: “Tek yaptığım içgüdülerime güvenmek ve ipuçlarını takip etmekti.”

Koç Üniversitesi’nin 29. Mezuniyet Töreni’nde, gençleri hayata hazırlamak ve motive etmek üzere konuşma yapanlardan biri de küresel iş dünyasının önde gelen isimlerinden, yatırımcı Sir Michael Moritz oldu.  Dünyanın en başarılı teknoloji şirketlerinin gelişimine yön veren yatırımlarla tanınan ve 2013’te İngiltere Kraliçesi tarafından şövalyelik unvanına layık görülen Michael Moritz, yeni mezunlarla hayat deneyimlerini paylaştı. Sir Michael Moritz’e, küresel ekonominin gelişimini 21. yüzyıla damga vuracak şekilde etkilediği için İşletme alanında Şeref Doktorası takdim edildi.

Yahoo!, PayPal, Google, LinkedIn gibi şirketlerin yönetim kurullarında uzun süre görev yapan Sir Moritz’in ortağı olduğu Sequoia Capital, dünyanın en başarılı teknoloji şirketlerinin geleceğini şekillendiren yatırımlarıyla biliniyor.

Sequoia’ya katılmadan önce TIME dergisinin San Francisco şubesi şefi olarak görev yapan Sir Michael Moritz, Apple’ın tarihine kapsamlı bir bakış sunan ilk kitabın (Ve Steve Jobs Apple’ı Yarattı) yazarı olarak da biliniyor.

Sözlerine, “Galler’de, Nazi Almanya’sındaki katliamdan kaçmış bir anne babanın oğlu olarak büyüdüğüm dönemde, bir gün —Üniversitenizin yönetiminin nazik daveti sayesinde— dünyanın en güzel şehirlerinden birinde, Türkiye'nin en yetenekli ve kabiliyetli gençlerinin karşısına geçip her birinizi bekleyen yolculuk hakkında bazı düşüncelerimi paylaşacağımı asla hayal edemezdim” diyerek başlayan Moritz, Oxford Üniversitesi’ndeki tarih öğreniminin ardından gazetecilikten yayıncılığa, yazarlıktan 21. yüzyıl küresel ekonomisinin gelişimini etkileyecek teknoloji yatırımlarının mimarlığına uzanan sıra dışı yolculuğunu Koç Üniversitesi mezunlarıyla paylaştı.

Sir Michael Moritz şöyle konuştu: “1980'lerin başlarında risk sermayesi alanında çalışmayı düşünmeye başladığımda bu alanda henüz sadece bir avuç firma vardı. Hepsi de küçük şirketlerdi ve beyaz erkekler tarafından yönetiliyordu. Bu firmaların altı tanesine başvurdum. Tümünün yöneticileri benimle tanışma nezaketini gösterdi. Beşi, girişim alanında başarılı olmak için gerekli deneyime sahip olmadığımı söyledi. Ben tarih mezunuydum. Mühendis değildim. Bilgisayar bilimcisi değildim. Onların deyimiyle, hiç gerçek bir iş yapmamıştım; ‘gerçek iş’ onlara göre bir teknoloji şirketinde çalışmak demekti. Ben sadece bir gazeteciydim. Ancak bir kez daha, tam başarısızlığın eşiğindeyken, birkaç yıl önce Sequoia’yı kurmuş olan ve o sırada dört kişilik bir ekiple 45 milyon dolarlık bir fonu yöneten Don Valentine, bir risk sermayedarının başarılı olup olmayacağını baştan bilmenin imkânsız olduğunu söyledi ve bana iş teklif etti. Asla pes etmemem gerektiğini işte o zaman öğrendim.”

Gençlere içgüdülerini takip etmelerini salık veren Sir Michael Moritz şunları söyledi: “Oxford'tan sonra İngiltere'de kalmaya karar vermiş olsaydım, bugün burada karşınızda olamazdım. Avukat, bankacı, danışman ya da reklamcı olmak yerine gazeteci olma arzumun peşinden gitmemiş olsaydım kendimi San Francisco'da bulamazdım. Ve eğer San Francisco’ya gitmiş olmasaydım Steve Jobs ile asla tanışamayacaktım. Ve Steve Jobs ile tanışmamış olsaydım bir şirket kurmayı asla düşünemezdim. Ama daha da önemlisi, beni Sequoia'da Don Valentine ile tanışmaya iten Steve ve Apple'ın hikâyesiydi; çünkü Apple'ın ilk girişim sermayesi turuna Don ve Sequoia yatırım yapmıştı. İzlediğim bu rotanın beni götürdüğü umulmadık yerler gerçekten hayret verici: Naziler, Galler, Oxford, TIME, San Francisco, Steve Jobs, Apple, Sequoia ve şimdi... İstanbul. Tek yaptığım içgüdülerime güvenmek ve ipuçlarını takip etmekti.”

Hayatında hikâyelerin kilit bir rolü olduğundan bahseden Moritz, “Her tarihçinin ve gazetecinin vazgeçilmez araçlarından olan hikâye anlatımı, her yöneticinin, lider olmak isteyenlerin, şirket kurmak ya da yatırımcı olmak isteyen herkesin de olmazsa olmazıdır. Sequoia'ya ve girişim alanına ısındıkça, bu alışkanlıkların vazgeçilmez olduğunu keşfettim. Her konuda, sadece en iptidai bilgilerle donanmış olsam bile, zihnimde bir hikâye oluşturmayı ve bunu net bir şekilde aktarmayı öğrendim” dedi.

“Hikâyeler hayal gücünün bir rüyayı, pusulada bir yönü ya da uzak bir hedefi başkalarına aktarabilmenin ifadesidir. Mümkün olanın resmidir” diyen Sir Michael Moritz, “Hiç kimse nereye varmak istediğini önce kendisine, sonra da yanındakilere açıklamadan yeni bir iş kuramaz. Sonraki evrede de, potansiyel çalışanlarınızı işlerini bırakıp yeni bir girişime katılmaya ikna etmekte kullanacağınız şey yine hikâye anlatımıdır. Şirketinizi hiç duymamış olan müşterileri ürünlerinizi satın almaya ikna eden de budur ve nihayetinde, yazdığınız büyüleyici hikâye (kanıtlanabilir gerçeklerle destekleyebildiğiniz sürece) diğer yatırımcıları da cezbeder. Benim en aşina olduğum değer birimleri dolar, avro ya da renminbi değil, hikâye anlatımı, sabır, ikna ve azimdir” diye konuştu.

Hayat yolculuğunda yolunu bulmasını sağlayan kerteriz noktalarından bahseden Moritz, “Başkalarını rahat ettirmek ve güveni tesis etmek geri kalan her şeyin temelini oluşturur; özellikle de iş yerinde. Korku aşılayarak ya da sevgi bekleyerek yönetmek insanların gelişmesine yardımcı olmaz. Sessizce saygı görmek her zaman yeğdir” diyerek sözlerine devam etti. Sir Michael Moritz, e-postalarını imzalarken kullandığı “Her şey mümkündür” sözüyle yeni mezunlara veda etti.

Arda Tiftikçi: “Konuşmamı depremde etkilenen, doğup büyüdüğüm memleketim Antakyama ve hayatını kaybeden yakınlarıma adıyorum.”

Bilgisayar Mühendisliği ve Matematik Bölümlerini başarıyla tamamlayarak 2023 yılı Koç Üniversitesi birinciliğe hak kazanan Arda Tiftikçi, doğup büyüdüğü Antakya’ya ve depremde kaybettiği yakınlarına adadığı birincilik konuşmasında şunları söyledi: “Ben bugünkü konuşmamı depremden maalesef çokça etkilenen, doğup büyüdüğüm memleketim Antakyama ve depremde hayatını kaybeden en yakınlarım teyzem Nilgün Mısırlı’ya, anneannem Hayriye Mısırlı’ya, canım kuzenim Ece’ye, eniştem Nuri Gülen’e, halam Alev Safa Yapar’a ve eşi Murat Ali Yapar’a adamak istiyorum.”

Atatürk’ün, hayatın iniş çıkışlarında kendisine kılavuzluk ettiğini belirten Arda Tiftikçi sözlerini, yine Atatürk’ün sözleriyle, “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır, ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim” diyerek tamamladı.


Koç Üniversitesi Hakkında 

1993 yılında, en yetkin mezunları yetiştirmek, bilimin sınırlarını ilerletmek ve bu alanlarda ülkemize, insanlığa ve Türkiye'ye hizmet etmek misyonuyla kurulan Koç Üniversitesi, uluslararası düzeyde eğitim veren bir kurumdur. 22 lisans, 43 yüksek lisans ve 30 doktora programı bulunan Koç Üniversitesi'nde lisans programındaki öğrencilerin yüzde 58’i burslu olarak eğitim görmektedir. Koç Üniversitesi'nde öğrenim gören 8.880 öğrenci bulunuyor. Koç Üniversitesi’nin lisans ve yüksek lisans programlarından bugüne değin 19.000’den fazla öğrenci mezun oldu. Koç Üniversitesi, dünya standartlarında geniş laboratuvar, bilgi işlem ve araştırma olanaklarıyla, öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısında Türkiye'deki eğitim kurumlarının arasında en üst sıralarda yer alır.
 


Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci: “Brükselde Temsil Edilen Tek Üniversiteyiz”

Mercedes-Benz Türk’te Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Staj Başvuruları Başladı

Hisar Okulları 5 yılda 350 liseli genç kızı girişimcilik ve teknolojiyle tanıştırdı

DEKAN PROF. DR. NURPER ÖZBAR’A PARİS 2024 OLİMPİYAT OYUNLARINDA ÖNEMLİ GÖREV

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ VE TİRAN ÜNİVERSİTESİ ARASINDA İKİLİ İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI

GTÜ Akademisyeninin Uluslararası Başarısı

Çocuklar GTÜ’de bilim yolculuğuna çıktı

Ailelere öneriler: Öğrencilerin tatilde ekrandaki sanal deneyimler yerine gerçek deneyimler edinmesine destek olun

TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE “BİLİŞİM GÜNLERİ” DÜZENLENDİ

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Kadınlar takım çalışmasına daha uygun”

Yarıyıl Tatili: Çocukların Sorumluluk Duygusunu Geliştirmek İçin Öneriler

İstanbul Okan Üniversitesi’nde Çin Yeni Yılı ve Bahar Bayramı kutlandı

Eğitimde Değişimin Adı: 37 Yıllık Başarı Öyküsü

İstinye Üniversitesi fizik tutkunu mühendisler için yeni çekim merkezi

ÇOCUKLARIN VE GENÇLERİN HAYATINDA MÜZİKLE FARK YARATIYOR: ONUR KAHVECİOĞLU

HABERLER

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Sancaktepe'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bir dizi etkinlikle kutlandı

Sancaktepe'de yeni dönemin ilk muhtarlar toplantısı yapıldı

Sancaktepe İlçe Millî Eğitim Müdürü Hale BAĞCE ÖZBAŞ'ın Ramazan Bayramı Mesajı

Sancaktepe Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısı yapıldı

AK Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Turgay Akpınar'dan 'jakuzi' iddialarına tepki! "Vicdansız ve insafsızca..."

Sancaktepe Kaymakamı Karakaya, Polis Teşkilatı'nın 179 . yıl dönümünü kutladı

Sevda Yılmaz’ın Ramazan Bayramı mesajı

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet KARAKAYA’nın Ramazan Bayramı Mesajı

Sancaktepe ilçesinin genç muhtarı Cansu Akdağ yola devam ediyor

Sancaktepe Belediyesi'nde jakuzi iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı

Sancaktepe Belediyesi'nde jakuzi tartışması! Alper Yeğin'den iddialara cevap gecikmedi

Sancaktepe Belediyesi'nde 'jakuzi' iddiasına Şeyma Döğücü'den sert yanıt!

Selçuk Cebir’in Ramazan Bayramı mesajı

Onur Özdemir’in Ramazan Bayramı mesajı

Hanifi Çelebi’nin Ramazan Bayramı mesajı

  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 16.1 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
Sancaktepe'de Karışık Tost Kitabı etkinliğinde Gazze'ye nakdi yardım sağlandı
Sancaktepe Bil Koleji öğrencilerinden resimli hikaye kitabı
ÖĞRETMENLERDEN SANATÇI GÖZÜYLE DÜNYA’YA BAKIYORUM PROJESİ
Anaokulu öğrencilerinden Annem ve Ben temalı resim sergisi
Sancaktepe'de Sultanlar Ortaokulu mezuniyet töreni düzenledi
Şakir Demir İlkokulu'nun yıl sonu gösterisi büyük ilgi gördü
Şakir Demir İlkokulu'nda özenle hazırlanmış resim sergisi düzenlendi