Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm İçin Yola Çıktık…

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Hatay’da çiftçilere yönelik "Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi"ni başlattı.

ÇEVRE 24.01.2024 00:44:00 241 0
Haberi Sesli Oku
Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm İçin Yola Çıktık…

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Hatay’da çiftçilere yönelik "Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi"ni başlattı. Proje, bölgede sürdürülebilir tarımsal üretimi yaygınlaştırmayı, çiftçilerin refahını artırmayı, biyoçeşitliliği korumayı, ekolojik ve ekonomik anlamda dirençli örnekler oluşturmayı hedefliyor.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Hatay’ın farklı ilçelerindeki çiftçilere, sürdürülebilir tarım yöntemleri konusunda eğitim ve danışmanlığın yanı sıra pazarlama desteği de vererek, tarımsal üretimin bütün halkalarında etkili olacak bir onarımı gerçekleştirmek üzere yola çıktı.

İki yıl sürecek “Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm” projesine katılacak çiftçilere ve ürünlerini işleyecek kooperatif temsilcilerine yönelik olarak bugün Hatay EXPO Hortikültür alanında bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Proje faaliyetleri ile proje takviminin detaylarıyla aktarıldığı toplantıda konuşan Buğday Derneği Strateji Kurulu üyesi, Oya Ayman projenin amacını şu sözlerle ifade etti:
“Depremlerin ardından Hatay’da yürüttüğümüz araştırmalar, onarıcı bir dönüşüm için, üretimden tüketime uzanan zincirin tüm halkalarına kapsayıcı bir şekilde yaklaşmak gerektiğini ortaya koydu. Bu amaçla destekçilerimizle birlikte çıktığımız bu yolda, bölgedeki çiftçileri, agroekolojik üretimle ve yeni pazarlama kanallarıyla tanıştırarak güçlendirmeyi amaçlıyoruz..”

Proje Koordinatörü Karel Büyükgazel ise, “Hatay’da gerek tarımsal üretimde, gerekse pazarlamayı da içeren tüm süreçlerde etkili, katılımcı, kapsayıcı, onarıcı ve sürdürülebilir örnekler oluşturmak istiyoruz. Bu amaçla projemize başvuran 70 çiftçiyle yola çıkıyoruz. Aynı zamanda projeye katılacak çiftçilerin ürünlerine katma değer sağlayacak kadın kooperatifleri ve işleme birimleri de bölgedeki kadın üreticilerin refahını desteklemek üzere önceliğimiz olacak. Bu ürünler için, e-ticaret sitelerinden restoran mutfaklarına kadar geniş bir yelpazede pazarlama desteği sağlayacağız,”dedi.
Hatay İl Tarım Müdürlüğü, ziraat odaları, kooperatif temsilcileriyle birlikte projenin Tarımsal Üretim Sponsoru Türkiye İş Bankası ve projeye salon, çiftçilerin ulaşımı, depo ve lojistik konularında destek olan Hatay Büyükşehir Belediyesi temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, Buğday Derneği yetkilileri ve uzmanlar, çiftçilerin ve kooperatif temsilcilerinin sorularını yanıtladılar.

Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi, depremin ardından yaşamını ve üretimini yeniden kurgulamaya çabalayan bölge çiftçisinin refahını ve üretimin sürekliliğini sağlarken, Türkiye’nin diğer bölgeleri için de model oluşturmayı amaçlıyor. Projeyle, bölgede sürdürülebilir tarımsal üretimin yaygınlaşması, çiftçilerin refahının artırılması, biyoçeşitliliğin korunması, ekolojik ve ekonomik anlamda dirençli örnekler oluşturulması hedefleniyor.
Proje, Hatay kültüründe öne çıkan ürünlere odaklanıyor

Bugüne kadar %100 Ekolojik Pazarlar, Zehirsiz Sofralar,  Gıda Topluluklarıyla Agroekolojik Dönüşüm gibi projelerle agroekolojik üretimin Türkiye’de yaygınlaşması için çaba gösteren Buğday Derneği, tarımsal üretimin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için bölgedeki ihtiyaç ve potansiyelleri belirledi. Söz konusu araştırmanın sonuçlarını değerlendirerek “Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm” projesini geliştiren Buğday Derneği, bölgede onarıcı bir dönüşüm için, üretimden tüketime kadar uzanan zincirin tüm halkalarına kapsayıcı bir şekilde yaklaşmanın gerekliliğine dikkat çekiyor. 
Proje, Hatay’ın tarımsal üretiminde ve mutfak kültüründe öne çıkan ürünlere odaklanacak: Karakılçık buğdayı, biber ve domates salçası, nar ekşisi, narenciye, tıbbi ve aromatik bitkiler (kekik, nane, fesleğen, adaçayı). Uzmanların, bu ürünleri yetiştiren çiftçilere vereceği eğitimler, 1 Şubat 2024 itibariyle başlayacak. Samandağ, Antakya ve Arsuz olmak üzere üç bölgede gerçekleştirilecek eğitimler agroekoloji, toprak onarımı, su yönetimi, tohum, hastalık ve zararlılarla mücadele ile dijital pazarlama konularını kapsayacak.

Proje kapsamında verilecek eğitimlerin yanı sıra örnek uygulama alanlarına geziler düzenlenerek, çiftçiden çiftçiye deneyim aktarımı yapılacak. Agroekolojik üretime geçecek çiftçilerin ürünleri projeye dahil olacak kooperatiflerde işlenecek ve bu kapsamda üretilen ürünlerin çeşitli pazarlama kanallarından satışı için destek sağlanacak. Narenciye grubu ürünleri ise yaş olarak değerlendirilecek. Projenin ikinci yılında da, yeni katılacak çiftçilere verilecek eğitimler ve deneyim paylaşımları sayesinde bölgede agroekolojik üretimin yaygınlaşması hedefleniyor.

Projede çiftçilere yönelik tarımsal üretim ve eğitim faaliyetleri Türkiye İş Bankası’nın sponsorluğu sayesinde gerçekleşecek. Projenin salon, çiftçi ulaşımları, depolama ve lojistik faaliyetlerine Hatay Büyükşehir Belediyesi ayni katkı veriyor. Buğday Derneği üyesi İzel Levi Coşkun ile BÜNSA Döküm A.Ş.’nin de desteklediği proje ekibinin ulaşımı ise ALD Automotiv sponsorluğunda gerçekleşecek.

 


Atık Yönetiminde Geleceğin Teknolojileri 15-17 Şubat’ta Adana’da REWA Anatolia’da Sergilenecek

Hatay’da Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm İçin Yola Çıktık…

“BU ATIKLAR KOD YAZIYOR” PROJESİ 10 SINIFA ULAŞTI

İzocam, gelecekte daha yaşanabilir bir dünya için yalıtımın önemine dikkat çekti!

Mavi Gönüllüleri, Indigo Turtles projesi ile Caretta Caretta’ları Akdeniz’le buluşturmaya devam ediyor

Bir kıvılcım geleceğimizi yakmasın, ormanlarımız hep yaşasın!

2024, tarihteki en sıcak yıl olabilir

Doğaseverler “Tür Say” etkinliğinde buluştu

70 BİN ÇİFTÇİ İLE YERLİ ÜRETİMDE KÜRESEL BAŞARI

İzocam’ın “sıfır atık” hedefi tüm faaliyetlerinin merkezinde

İKLİM KRİZİNE DAİR EN SON GELİŞMELER MASAYA YATIRILDI

TEMA Vakfı’ndan Akbelen Nöbeti’ne Destek Ziyareti

Dünyamız alarm veriyor

TEMA Vakfı ve Avcılar Belediyesi’nden Bir İlk: Doğayı Keşfediyorum Projesi

Schaeffler Grubu, çevresel şeffaflık alanında ödüle layık görüldü

QTerminal Antalya’dan müşterileri için 10 bin fidan

HABERLER

  • BIST 100

    9886,4%1,75
  • DOLAR

    32,55% 0,21
  • EURO

    34,95% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2458,08% 0,91
  • Ç. ALTIN

    4014,34% 0,56

Sancaktepe'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bir dizi etkinlikle kutlandı

Sancaktepe'de yeni dönemin ilk muhtarlar toplantısı yapıldı

Sancaktepe İlçe Millî Eğitim Müdürü Hale BAĞCE ÖZBAŞ'ın Ramazan Bayramı Mesajı

Sancaktepe Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısı yapıldı

AK Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Turgay Akpınar'dan 'jakuzi' iddialarına tepki! "Vicdansız ve insafsızca..."

Sancaktepe Kaymakamı Karakaya, Polis Teşkilatı'nın 179 . yıl dönümünü kutladı

Sevda Yılmaz’ın Ramazan Bayramı mesajı

Sancaktepe Kaymakamı Ahmet KARAKAYA’nın Ramazan Bayramı Mesajı

Sancaktepe ilçesinin genç muhtarı Cansu Akdağ yola devam ediyor

Sancaktepe Belediyesi'nde jakuzi iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı

Sancaktepe Belediyesi'nde jakuzi tartışması! Alper Yeğin'den iddialara cevap gecikmedi

Sancaktepe Belediyesi'nde 'jakuzi' iddiasına Şeyma Döğücü'den sert yanıt!

Selçuk Cebir’in Ramazan Bayramı mesajı

Onur Özdemir’in Ramazan Bayramı mesajı

Hanifi Çelebi’nin Ramazan Bayramı mesajı

  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
Sancaktepe'de Karışık Tost Kitabı etkinliğinde Gazze'ye nakdi yardım sağlandı
Sancaktepe Bil Koleji öğrencilerinden resimli hikaye kitabı
ÖĞRETMENLERDEN SANATÇI GÖZÜYLE DÜNYA’YA BAKIYORUM PROJESİ
Anaokulu öğrencilerinden Annem ve Ben temalı resim sergisi
Sancaktepe'de Sultanlar Ortaokulu mezuniyet töreni düzenledi
Şakir Demir İlkokulu'nun yıl sonu gösterisi büyük ilgi gördü
Şakir Demir İlkokulu'nda özenle hazırlanmış resim sergisi düzenlendi